Met de deur in huis: Een tweede brein geeft grip op de oneindige informatiestroom waar je persoonlijk en professioneel dagelijks mee te maken krijgt. Building a Second Brain zou wat mij betreft verplichte literatuur moeten worden op iedere school.
Lampje, draaikolk en uitroepteken
Als ik boeken lees teken ik vaak icoontjes in de kantlijn. Een lampje bij een nieuw inzicht, een draaikolk bij een kernboodschap en een uitroepteken bij wat ik wil onthouden. Toen ik dat aan de hoofdredacteur van dit platform vertelde, wist hij precies welk boek er op mijn leeslijst moest: Building a Second Brain. Hij had gelijk. Voor het lezen ervan was ik een echte informatiehoarder: ik verzamelde bergen content, waarvan ik vaak vergat wat ik ermee wilde. Na het lezen van dit boek weet ik precies hoe ik ervoor zorg dat ik de content die ik consumeer daadwerkelijk kan gebruiken.
Wat is een tweede brein?
Er is een manier nodig om waardevolle informatie naar jouw future self te sturen. Want de momenten dat inspiratie en informatie je vinden, zijn doorgaans niet de momenten dat we het ook daadwerkelijk omzetten naar iets bruikbaars. Je kunt vertrouwen op je biologische geheugen óf je kunt informatie overzetten. En wel naar een technologisch tweede brein. ‘Wie leert om technologie in te zetten en de stroom van informatie in hun leven te beheersen, is in staat om alles te bereiken waar hij naar streeft,’ belooft Forte. En wie slechts op zijn biologische brein vertrouwt, wordt overweldigd door de explosieve groei aan content. Een tweede brein is een persoonlijke kenniskluis. Maar die is pas wat waard als je weet hoe je hem moet gebruiken.
Twaalf favoriete problemen
Met de overvloed aan content van vandaag, is het lastig om te bepalen wat de moeite van het bewaren waard is. Forte leert lezers om gebruik te maken van de ‘twaalf favoriete problemen’- methode. Vraag jezelf eens af: ‘In welke vragen ben ik altijd geïnteresseerd geweest?’ De kracht van deze problemen is dat ze consistent zijn. De vragen volgen je door het leven, terwijl je je heen en weer beweegt tussen projecten, banen, relaties en carrières. Het doel is niet om jouw vragen stuk voor stuk te beantwoorden, maar om ze te gebruiken als een baken voor jouw persoonlijke leerweg. De lijst van jouw favoriete problemen helpt je om te beslissen welke informatie je wel en niet wilt vastleggen.
In gesprek met je toekomstige zelf
Wie notities maakt, hoopt dat de kern ervan nog wordt begrepen door wie het later terugleest: jouw toekomstige zelf. Dat is een drukke klant, die graag in korte tijd wil weten wat de kern van een verhaal is. Daarom is het goed om informatie te bekijken door de bril van een curator, en dat je leert om kritisch te selecteren wat belangrijk is. Je beoordeelt, redigeert en interpreteert. Als een curator surf je op de golven van de informatiestroom, in plaats van dat deze slechts over je heen komt en je erin verzuipt.
Simpele tips en tricks
Met de krachtige CODE methode (Capture, Order, Destill en Express) leert Forte lezers hun tweede brein te bouwen. Het boek geeft persoonlijke voorbeelden van de schrijver en precies genoeg tips om vandaag nog met jouw tweede brein aan de slag te gaan. Forte maakt zijn belofte waar: een geordend tweede brein geeft jouw biologische brein rust. Dankzij dit boek ging ik in gesprek met mijn toekomstige zelf en maakten we duidelijke afspraken over wat we wél en niet bewaren. En op welke plek we dat doen. Ik kijk ernaar uit om afstand te doen van de tientallen notitieboekjes die in huis slingeren en om mijn tweede brein te vullen met verhalen waar ik écht iets mee kan. Building a Second Brain is een aanrader voor iedereen die graag meer wil onthouden van en doen met de content die ze consumeren.
Over Marthe Walter
Marthe Walter is schrijver en spreker. Ze is een echte multi-passionate die trainingen geeft, boeken schrijft, schrijvers en ondernemers coacht én mensen leert salsadansen. Marthe gelooft dat inspiratie de beste motivatie is en deelt daarom verhalen over de lessen die ze in haar leven leert.