De zomermaanden zijn bij uitstek geschikt voor wat reflectie. Onze weekagenda’s zijn wat minder vol en we zijn wat minder druk met elkaar. Je hebt een stapel boeken, door het jaar heen opgespaard speciaal voor in je vakantie.
Vragen
In deze wat rustigere periode stelde ik mezelf de vraag: Ben ik een goed werkgever, wat betekent dat dan en hoe weet ik dat? Hoe krijg ik een goed beeld van de organisatie(s) over dit onderwerp? En ontvang ik de benodigde informatie in kwalitatieve en kwantitatieve zin? Wat zou mijn bijdrage als commissaris kunnen zijn in het bespreekbaar maken en bevorderen van de sociale veiligheid op het werk?
Kortom: Wat doe ik om giftig gedoe te voorkomen?
Eerste voorwaarde
Immers: een veilige werkplek is een eerste voorwaarde om je werk goed en met plezier te kunnen doen. Zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het geen overbodige luxe het thema te agenderen.
Een veilige werkplek is onderdeel van goed werkgeverschap en maakt als het goed is deel uit van de verplichte RIE’s (Risico-Inventarisatie en Evaluatie). Ook in het kader van de CRSD (Duurzaamheid) is het zorgen voor een veilige werkplek inmiddels verplichte kost voor organisaties.
Risicomomenten
Koetsenruijter en Van der Loo noemen in Giftig gedoe op de werkplek een zestal momenten waarop onveilige werksituaties vaak ontstaan. Ik deel er een paar: afwijkende werktijden, bijeenkomsten op plekken buiten het zicht van de organisatie, bedrijfsuitjes, en de kerstperiode met borrels en alcoholhoudende drankjes.
Risicofactoren
Naast de genoemde risicomomenten is er ook een aantal risicofactoren dat een onveilige werkplek in de hand kan werken. De auteurs noemen er vier: machtsongelijkheid, afhankelijke werkrelatie, diffuse en permissieve cultuur ‘moet kunnen’, torenhoge ambities.
Handleiding
Bij het constateren van een onveilige situatie wordt vaak ‘die ene rotte appel uit de mand gehaald. De auteurs zetten helder uiteen dat dat geen oplossing is. Een rotte appel in de mand zorgt immers voor een hele mand rotte appels.
Giftig gedoe op de werkplek is een handzame handleiding om de mand bespreekbaar te maken. Het biedt niet alleen casuïstiek, maar ook per hoofdstuk een beknopte samenvatting. Daarnaast bevat het boek gesprekspunten én kijk – en luistertips om met elkaar over in gesprek te gaan. Het mooie van deze tips is ook dat je in je eentje op kunt reflecteren, alvorens met een groepje aan de slag te gaan.
Tot slot
Het is goed om het gesprek met elkaar te voeren voordat het gif in je organisatie zit. Beter voor de organisatie, je medewerkers en jezelf! Giftig gedoe op de werkplek biedt daar aanknopingspunten voor.
Over Christel Deckers
Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.