Die kennis over wat goed voor een mens was, haalde ze uit dat dikke rode boek, dat nog altijd in vele keukens rondzwerft (ook in de onze): De Wannée. Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool, oorspronkelijk uit 1910 en inmiddels tientallen drukken verder. Maar ze was ook geabonneerd op de vouwbladen van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding (oorspronkelijk van den Voedingsraad): in feite een losbladig kookboek dat zichzelf in de loop der jaren samenstelde. De eerste Schijf van Vijf vond zijn oorsprong in dit Bureau en werd in mijn vroege jeugdjaren strikt toegepast.
Wat een (bijna nostalgisch) genoegen om beide publicaties, al bladerend en lezend, terug te vinden in Het Kookboek van Nederland: onze keuken van 1500 tot nu in 100 kookboeken en gerechten. Een heerlijk boek… in alle betekenissen van het woord. Want naast een historisch overzicht van onze eetgewoontes aan de hand van honderd kookboeken van diverse pluimage, van de zestiende eeuw (Een notabel boecxken van cokeryen) tot nu (Yvette van Boven en Yotam Ottolenghi) bevat het bij elk van de honderd lemma’s een aantrekkelijk bijbehorend recept.
Smakelijke, uiterst leesbare verhalen dissen Freud & Verhoeven op: hoe de kookboeken ontstonden, hoe ze gebruikt werden, wie ze samenstelden… je blijft lezen en kijken naar de prachtige illustraties. Van Beb Vuyk, via het Margriet kookboek en Joop Braakhekke tot de Bakbijbel: een schitterende canon van het Nederlandse kookboek.
Met leeslintje.
Over Marjan Maandag
Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.