Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zo word je een ProductiviteitsNinja

Het afvinken van to do-lijstjes is niet iets wat je per definitie productiever maakt. De toename van dagelijkse e-mails en het continue ‘online’ zijn dragen daar ook niet aan bij. Toch is het mogelijk meer te doen in minder tijd en tegelijkertijd stress te voorkomen. Dat stelt Graham Allcott in Zo word je een Productiviteits Ninja.

Ineke Smits | 6 januari 2016 | 2-3 minuten leestijd

In Zo word je een Productiviteits Ninja geeft Allcott je meer inzicht en laat hij zien dat je met gebruik van de juiste tools en mindset veel effectiever en efficiënter kunt werken. Hij omschrijft zijn werkmethodiek aan de hand van de 9 kenmerken van een ninja. Een ninja is een alleskunner en heeft specifieke eigenschappen die bijdragen aan wat je uiteindelijk wilt bereiken. Door het hanteren van deze ninja-eigenschappen kun je productiever worden, je visie op je werk veranderen en uiteindelijk een betere work-life balance krijgen. Aan de hand van de eigenschappen gaat de auteur in op de valkuilen die je kunt ervaren gedurende een (drukke) werkdag en tijd kosten en geeft hij handvatten om hiermee om te gaan.

Tijdens de workshop van Graham Allcott, die hij afgelopen maand in Nederland gaf, heb ik in ieder geval meer inzicht gekregen in de eigenschappen die je helpen tot meer productiviteit en de valkuilen die iedereen herkent en je het liefst wilt voorkomen. Hier volgt een korte omschrijving van deze 9 ninja-eigenschappen, die de auteur tijdens de workshop te berde bracht:

1. Rustig en kalm: Met duidelijkheid en overzicht in je werk kun je op de juiste wijze prioriteiten stellen en goede beslissingen nemen.

2. Meedogenloos: Besteed je tijd en aandacht goed en leg je focus daar waar nodig is, leer om selectief te zijn en zeg ook eens nee.

3. Weet wapens te hanteren: Gebruik de verschillende denk- en organisatietools om je werk te vereenvoudigen zoals bijvoorbeeld handige apps.

4. Onzichtbaar en gebruikt camouflage: Laat ‘stoorzenders’ niet de overhand nemen, zoals je e-mail, telefoon, social media.

5. Niet alledaags: Focus op het eindresultaat en bekijk iets eens vanuit een ander perspectief of experimenteer. Zo krijg je nieuwe inzichten.

6. Behendig: Creëer flexibiliteit in je agenda, om hierdoor je tijd beter te managen. Maak keuzes in wat je wel en wat je niet gaat doen.

7. Zelfbewust: Door bewust te luisteren naar je eigen gedachten behoud jij de controle.

8. Voorbereid zijn: Plan voorbereiding in. Dat bespaart je later tijd en voorkomt stress.

9. Geen superheld: Je hoeft niet perfect te zijn, imperfectie is ok.

Graham Allcott gaf de deelnemers tijdens de workshop diverse tips en herkenbare voorbeelden om meer tijd te creëren door de juiste handelingen en aanpassingen in gewoontes en gedrag. Dit blijkt voor iedereen haalbaar zoals hij zelf heeft ervaren.

Het boek Zo word je een Productiviteits Ninja gaat veel dieper in op het verder aanpassen van dagelijkse taken en handelingen, en bevat veel tips, checklists en (herkenbare) voorbeelden die je zullen helpen meer uit je werkdag te halen. Een aanrader voor iedereen die tijd beter wil managen en bewuster met zijn of haar tijd wil omgaan.

Ineke Smits, virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe, gespecialiseerd in flexibele ondersteuning van ZZP en MKB

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden