Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De wereld verandert - nu ons brein nog...

Overal lezen we dat de wereld om ons heen verandert. De wereld is plat geworden, aldus Thomas Friedman. Samenwerken heeft een geheel andere betekenis gekregen, aldus de auteurs van Wikinomics. Daniel Pink gaat in zijn boek A whole new mind nog een stapje verder. We gaan in de toekomst meer de rechterhelft van onze hersenen gebruiken, meent hij. De logische, lineaire vermogens die we in het 'Informatietijdperk' nodig hadden, worden vervangen door empatische, creatieve vermogens in wat hij het 'Conceptuele tijdperk' noemt. Slecht nieuws dus voor eenieder die zich heeft omgeschoold tot programmeur of net z'n MBA heeft gehaald: in de toekomst is er namelijk juist behoefte aan artiesten, ontwerpers, verhalenvertellers, die gebruik maken van de rechterhersenhelft.

C.A. Verwijs | 7 maart 2007

Het boek is wellicht een antwoord op de vraag die opkomt na het lezen van De aarde is plat: "Als ons werk naar India etc wordt verplaatst, wat kunnen wij dan doen?". Daarnaast is het een prettige aanvulling op de juichverhalen uit Wikinomics (die mij persoonlijk het gevoel geven dat je wel echt een sukkel moet zijn als je niet ook een held bent - je hebt het immers zelf in de hand).

Pink beschrijft zes essentiële vermogens ("senses") die nodig zijn voor (toekomstig) professioneel succes. Gelukkig zijn deze vermogens aan te leren. Doel van Pink is dan ook hiermee te helpen. Deze 6 'senses' zijn: ontwerp, verhaal, compositie, empathie, spel, en betekenis.

Dit keer geen boek die de toekomst aan de hand van technologische ontwikkeling beschrijft. We moeten het zelf doen. Oftewel, we hebben een 'whole new brain' nodig!

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden