Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Veranderen van maatschappelijke organisaties - Een heerlijk boek

Ik zit in het ochtendzonnetje, met een kopje koffie en ik begin eindelijk aan het boek dat ik al een tijdje heb liggen: Veranderen van maatschappelijke organisaties van Jaap Boonstra c.s.

Leike van Oss | 24 april 2017 | 2-3 minuten leestijd

Het ochtendzonnetje wordt een middagzonnetje en een (vroege-)avondzon en ik lees nog steeds. Wat een heerlijk boek! Op alle vlakken fijn.

Deel I, het deel met de theoretische inzichten en concepten, lees ik in een ruk uit. Ik geniet van hoe de auteurs verandering in maatschappelijke organisaties benaderen als spel, als een dynamisch geheel van rollen, belangen en inzet op een speelveld waarin context en patronen mede bepalend zijn. Deze manier van kijken geeft kleur en diepte aan het type verandering waar maatschappelijke organisaties mee te maken hebben. Het geeft inzicht in de complexiteit van de veranderingen. Het doet recht aan al die partijen die er een rol in hebben. Het zet, kortom, de uniciteit van deze organisaties en de consequenties ervan voor verandering op de kaart. Wat een welkome aanvulling in de wereld van verandering, waar we die complexiteit en uniciteit lang niet altijd voldoende recht doen.

Maar ik geniet zeker ook van dit deel omdat het ontzettend goed geschreven is. Auteurs die hun vakmanschap en inzichten aan papier toevertrouwen op zo’n manier dat theorie een verhaal wordt.

In deel II staat het spel op de wagen. De theorie uit deel I krijgt hier vlees op de botten, wordt levend. Dit deel bevat praktijkverhalen over verandering in die maatschappelijke organisaties. Je ziet de spelers en het spel, je voelt wat op het spel staat en wat al spelend wordt bereikt. Als ergens in het boek zichtbaar wordt waarom verandering in maatschappelijke organisatie specifieke aandacht verdient, dan is het in dit deel.

Tot slot deel III (het is inmiddels de volgende dag, we hebben het hier niet over een dun boekje). Jaap Boonstra reflecteert aan het eind van het boek op twee belangrijke elementen van veranderen met maatschappelijke organisaties: context maken en impact hebben. Hij pakt de essentie van veranderen als spel, en de rol die je daar als veranderaar in hebt nog eens bondig samen. Geeft nog tips en adviezen en laat je aan het eind van het boek tevreden achter. Met meer inzicht in hoe verandering in maatschappelijke organisaties werkt en met meer praktische tips en handvatten.

Bijna jammer dat het uit is.

Sinds 1998 vormt Leike van Oss samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen en werkt ze als organisatieadviseur, interim-manager en (team)coach. Van Oss werkt vooral in kennisintensieve organisaties en bij rijks- en gemeentelijke overheid. Van Oss schreef verschillende boeken.

Over Leike van Oss

Sinds 1998 vormt Leike van Oss samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen en werkt ze als organisatieadviseur, interim-manager en (team)coach. Van Oss werkt vooral in kennisintensieve organisaties en bij rijks- en gemeentelijke overheid. Van Oss schreef verschillende boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden