Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De verborgen dimensie van leiderschap - 'Verdient een groot publiek'

Anouk Brack begeleidt de lezer in haar uitstekend gedocumenteerde De verborgen dimensie van leiderschap naar het ontwikkelen van zachtmoedig krijgerschap.

Sylvie van der Haar | 15 december 2017 | 3-4 minuten leestijd

Oef. ‘Zachtmoedig krijgerschap’? Daar moet ik even op kauwen. Niet echt een term waar je in managementland de handen voor op elkaar krijgt volgens mij. Anouk valt maar meteen met de deur in huis: Zachtmoedig krijgerschap is persoonlijk leiderschap vanuit een helder innerlijk kompas. Het gaat er daarbij om leiderschap in organisaties kracht, verbinding en richting te geven. Dat klinkt eigenlijk heel goed. En ook veel minder zweverig dan dat krijgerschap in eerste instantie lijkt.

Meer management brengt geen oplossingen meer, stelt Anouk Brack. De uitdagingen van deze tijd kunnen alleen tegemoet worden getreden met kracht en wijsheid. ‘Een geleerd hoofd op een stokje zijn’ is niet meer voldoende, schrijft ze daarover bijvoorbeeld. Het boek staat vol met dit soort ‘ontregelende’ uitspraken. Het is een serieus, wetenschappelijk doortimmerd én spiritueel boek, maar door de intermezzo’s uit andere vakgebieden is het óók luchtig en prettig leesbaar. Alsof ze voortdurend wil zeggen: ik heb iets serieus te melden, maar neem het ook weer niet té serieus allemaal. Er zit een lichtheid, een aardsheid in haar manier van schrijven, die haar boodschap juist extra krachtig doet binnenkomen. Knap. En de ultieme uiting van ‘zachtmoedig krijgerschap’ als je het mij vraagt.

Vanaf de eerste pagina ben ik gegrepen door Bracks prettige stijl. In no-nonsense bewoordingen legt ze glashelder uit waar het om draait. Overtuigend laat ze zien wat handelen vanuit innerlijke kracht, gecentreerdheid en flow je brengt, én hoe je dat bereikt. Door een heel hoofdstuk aan biologie te wijden, bedient ze overigens ook de lezer die op zoek is naar onderbouwing en wetenschappelijk bewijs. Hoe het werkt op het moment dat we onder spanning staan bijvoorbeeld – en dat is best vaak. Dat we dan minder open staan, en meer vanuit een tunnelvisie en minder flexibel reageren op onze omgeving. Met als gevolg minder innovatiekracht, reflectie, creativiteit, en zicht op ‘het grotere plaatje’. Stress heeft dus niet alleen gevolgen op persoonlijk niveau, ook organisaties zijn gebaat bij minder stress en meer flow.

Dit boek past naadloos in de huidige tijdgeest. Reinventing Organisations van Frederic Laloux is in korte tijd al een moderne managementklassieker geworden. Dit succes geeft aan dat we toe zijn aan nieuwe manieren van organiseren. Veel bedrijven lijken vast te zitten in verouderde stelsels en opvattingen, waardoor ze geen antwoord meer hebben op de vragen van tegenwoordig. Laloux stelde al dat leiderschap een van de belangrijkste succesfactoren is voor ‘cyaan’ organiseren. Anouk Brack gaat in De verborgen dimensie van leiderschap door waar Laloux ophoudt. Zij richt zich met dit boek volledig op het ontwikkelen van ‘de persoon van de leider’.

Ze verbindt in haar boek op natuurlijke wijze inzichten uit vechtsporten als aikido, mindfulness en het boeddhisme met onze westerse manier van leven. Soms spiritueel, soms ‘down to earth’, soms met zelfspot, soms serieus wetenschappelijk onderbouwd, dit boek heeft het allemaal. Anouk Brack laat zien dat het ontwikkelen van ‘soft skills’ verre van ‘soft’ is. Integendeel. Naast theoretisch onderbouwd, is het vooral ook een heel erg praktisch boek, vol oefeningen die je gemakkelijk zelf toe kunt passen. En ook hier weer: niks zweverigs of ingewikkelds aan.

Met dit vernieuwende boek geeft ze een letterlijk een extra dimensie aan de ontwikkeling van leiderschap, gedragsverandering en samenwerking in organisaties. De verborgen dimensie van leiderschap verdient dan ook een groot publiek.

Over Sylvie van der Haar

Sylvie van der Haar is trainer/coach en verzorgt workshops, met o.a. managementboeken als inspiratiebron. Ze is verbonden aan De tweede viool.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden