Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het almachtige apparaat - 'Erg leerzaam en onderhoudend'

De alom aanwezige iPhone is nog maar 10 jaar oud. De introductie van dit apparaat was een gamechanger, er was nog geen apparaat met telefoon, internet en touch screen. Inmiddels kunnen we dat niet meer uit ons huidige leven wegdenken.

Jan Hoogstra | 8 mei 2018 | 5-7 minuten leestijd

In het boek Het almachtige apparaat, de verborgen geschiedenis van de iPhone beschrijft Brian Merchant de totstandkoming, maar ook de maatschappelijke gevolgen van de iPhone.

Inmiddels zijn er vele miljoenen apparaten verkocht, staan er nog steeds rijen bij de introductie van een nieuwe versie en kunnen vele mensen al niet meer zonder. Het gaat hierbij natuurlijk om de iPhone, de telefoon van Apple. Telefoon is misschien wel wat denigrerend, het apparaat kan veel meer dan alleen bellen. De apps en touchscreen, alsmede het kunnen internetten, hebben het apparaat uniek gemaakt, een echte game changer voor de telefoonindustrie. Het boek Het almachtige apparaat, de verborgen geschiedenis van de iPhone beschrijft de totstandkoming van de iPhone, alsmede de impact die het heeft (gehad) op de samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werkomstandigheden in de fabrieken van FoxConn, maar ook de werkomstandigheden bij Apple zelf. Brian Merchant geeft een evenwichtige en gebalanceerde beschrijving over de geschiedenis van de iPhone.

Het boek is opgedeeld in 4 delen: van embryonale fase, via eerste versie naar introductie en eindigend met het almachtige apparaat.

In de embryonale deel wordt in de inleiding een beeld geschetst van de impact van de iPhone. Hierin wordt onder andere gesteld dat de iPhone de bestverkochte telefoon, camera, videoscherm en computer ooit is, met meer dan één miljard verkochte exemplaren. Daarnaast wordt de historie beschreven, feitelijk waren er al eerder toestellen die leken op de iPhone, maar hun tijd dus vooruit waren (onder andere de Simon). Een interessant hoofdstuk gaat over de onderdelen van de iPhone, zoals aluminium, goud en chloor. De waarde van de grondstoffen die verwerkt zijn in een iPhone is in totaal iets meer dan 1 Euro… Echter, om hiertoe te komen is veel meer materiaal benodigd hetgeen een behoorlijke aanslag op het milieu vormt. In een later hoofdstuk gaat de schrijver met behulp van onderdelen zelf een iPhone samenstellen om het gevoel te ervaren. Tot slot wordt in het eerste deel nog uitgewijd over een aantal onderscheidende kenmerken van de iPhone, de multitouch en krasbestendigheid van het scherm. Beide al bestaande technieken, maar nog niet in deze context gebruikt.

In de ontwikkeling van het prototype wordt de overweging die Apple/Steve Jobs had goed beschreven: het doorontwikkelen van de iPod naar een telefoon met venster (die dan aangestuurd zou moeten worden met een wieltje, zoals we dat kennen van de iPod) of een geheel nieuw toestel met touchscreen. Apple gaf twee teams de opdracht om aan beide versies te werken, in een soort ratrace naar het eerste resultaat. Hoewel Steve Jobs altijd anders heeft geclaimd, heeft hij slechts een beperkt rolletje gehad in de totstandkoming van de iPhone. Het boek geeft een mooi doorkijkje in de managementstijl van Jobs en hoe hij met zijn medewerkers omging. Daar zijn al hele boeken over geschreven, onder andere door Isaacson, maar het blijft een ontluisterend beeld. Sterker nog, toen Jobs het eerste prototype van de iPhone zag vond hij het alleen maar geschikt om de mail te lezen op de wc…. In dit deel wordt andere kenmerken van de iPhone verder uitgewerkt en geanalyseerd zoals de lion-batterijen, beeldstabilisatie, bewegingswaarneming, het brein van de iPhone (een af en toe erg technische uitleg) en het gebruik van het netwerksignaal.

Uniek voor de iPhone is de schuif om te ontgrendelen. Ook deze functionaliteit kwam door een toeval naar voren. Een engineer die deze beweging maakt om iets anders te ontgrendelen en dat vervolgens combineerde met de mogelijkheden van touchscreen. Een kort hoofdstuk gaat over Siri, de eerste kunstmatige intelligente assistent. Deze functionaliteit wordt in mijn optiek nog niet zoveel gebruikt in Nederland, maar de doorontwikkeling hiervan zal wel een groot deel van de toekomst van de iPhone bepalen. Aparte hoofdstukken gaan over het hacken van het toestel (veel in het nieuws geweest omdat de FBI een iPhone van een terrorist wilde hacken), de productie van het apparaat in China en de Amerikaanse tekst dat het toestel ontworpen is in Californië. Marketing maakt veel van het succes van de iPhone. Apple is goed geslaagd in het mythologiseren van het apparaat, vele rijen staan voor de winkels als er een nieuwe versie uitkomt.

Het laatste deel gaat over het almachtige apparaat en met name hoe het zo almachtig werd. Bij de introductie van de iPhone was het namelijk helemaal geen succes. Het werd pas een succes nadat apps beschikbaar kwamen en Apple het maken van apps had vrijgegeven voor andere bedrijven. Een van de eerste apps die beschikbaar kwam was een ‘scheten’-app. De ontwikkelaars daarvan zijn miljonair geworden.. Interessant is ook hoe het toetsenbord werkt, waarbij de letters die het meest waarschijnlijk zijn al een groter deel van het aanraakscherm vormen, waardoor de gebruiker eenvoudiger het goede woord kan tikken. Na een ‘h’ komt bijvoorbeeld vaak een ‘e’ of een ‘a’. Deze worden automatisch gevoeliger ingesteld. Al deze ontwikkelingen hebben bijgedragen aan een supergoede gebruikerservaring, waardoor de iPhone een almachtig apparaat met verkooprecords is geworden.

Het boek is erg leerzaam en onderhoudend. Ook ik ben een gebruiker van de iPhone, ook ‘verslaafd/veelgebruiker’. Het is erg interessant om de achtergronden te kennen van de totstandkoming, maar zeker ook de impact op de maatschappij van dit almachtige apparaat waar het merendeel van de winst van Apple vanaf hangt. De combinatie van timing, doorzettingsvermogen, geluk heeft tot een game changing product geleid. Daarnaast geeft het boek een inzicht in hoe het bedrijf Apple (en ook de toenmalige topman Steve Jobs) functioneert. Toch wonderbaarlijk dat met de managementstijl van Steve Jobs en het gebrek aan samenwerking in het bedrijf toch een dergelijk almachtig apparaat tot stand is gekomen! Een interessant boek dus voor alle iPhone-gebruikers om wat achtergrond over hun vaak zo gewaardeerde toestel/vriend te krijgen!

Jan Hoogstra is zelfstandige, IT-consultant. Hij voert opdrachten uit op het gebied van beoordeling en advisering over IT-gerelateerde onderwerpen in de zorgbranche. Zo is hij programmamanager, projectmanager en adviseur op het gebied van bijvoorbeeld IT-strategie en pakketselecties.

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft meer dan 25 jaar ervaring als IT-adviseur en IT-auditor bij grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging en optimalisering van de inzet van IT. Jan is directeur bij CognoSense, dat gespecialiseerd is in de menselijke kant van IT.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden