Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het spel der ongeschreven regels - 'Goed bruikbaar'

Het spel der ongeschreven regels is gebaseerd op het boek Ongeschreven regels van dezelfde auteurs. Als lezer is het wel handig om eerst dat boek gelezen te hebben, hoewel niet persé noodzakelijk.

Peter de Roode | 30 augustus 2018 | 2-3 minuten leestijd

In het boek worden vier typen teams beschreven, vier cultuur typologieën: cowboyteams, doe-maar-gewoonteam, harmonieteams en hart-en-zielteam. Deze teams vormen de basis voor het spel. De kaarten kennen namelijk twee bedrukte kanten: een waarop de ongeschreven regels staan (één per kaartje) en de op de achterkant de benaming van het type team.

Degenen die dit spel kopen en het boek niet kennen, krijgen echter niet uitgelegd wat deze vier cultuurtypologieën inhouden. Er is een zeer korte handleiding bijgevoegd die in essentie neerkomt op een beschrijving van een van de werkvormen. Wat mij betreft had die handleiding wel wat uitgebreider gemogen.

Dit spel kan goed gebruikt worden om met elkaar een overzicht te krijgen welke ongeschreven regels aan de orde zijn, daarover in gesprek en met elkaar een top drie of vijf op te stellen en acties aan te verbinden. De auteurs bieden daarnaast nog aan om vervolgens de kaartjes om te draaien en te zien of er een bepaalde teamcultuur domineert. Zoals gezegd, dat vereist dat men bekend is met die beschrijving.

Wat ik goed vond om in het boek te lezen maar niet terug zag in het spel, is de mogelijkheid te sorteren op ongeschreven regels die positief zijn en daarmee het team verder zouden kunnen helpen en regels die negatief zijn en het team zouden bemoeilijken hun doelen te behalen. Met een simpele kleurstelling (groen en rood) had die optie kunnen worden aangebracht. Daarnaast blijft er altijd de waarschuwing dat de aangeboden ongeschreven regels van de auteurs niet een geheel vormen en niet de werkelijkheid zijn. Degenen die met dit spel aan de gang gaan, doen er m.i. dan ook goed aan om een aantal blanco kaartjes in te brengen waarop deelnemers hun eigen ideeën over de ongeschreven regels van hun team kunnen aanbrengen.

(In de nieuwe editie zijn de kritiekpunten uit deze recensie meegenomen, red.)

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggen, Werkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boom schreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden