Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Projectmanagement op maat - 'Een overzicht van projectmanagement'

De lezer die een overzicht zoekt van het vakgebied projectmanagement komt in dit boek aan zijn trekken. Arianne Moussault schrijft toegankelijk, je voelt dat ze weet waar ze het over heeft en de afbeeldingen van kunstwerken aan het begin van elk van de 19 hoofdstukken zijn een mooie onderbreking van de tekst.

Rudy Kor | 27 september 2018 | 3-4 minuten leestijd

In de eerste 130 pagina’s van de totaal 245 pagina’s, wordt beschreven hoe de projectleider aan de slag kan met zijn of haar project. Hiervoor wordt in het eerste deel aandacht besteed aan onderwerpen als wat een project wel en niet is, de omgevingsanalyse, de inrichting van de projectorganisatie, hoe de projectleider van begin tot einde kan komen, de kern van de duivelsdriehoek en wat de diverse faseringmodellen zijn. Moussaults projectmanagementmethode is opgebouwd uit elementen van diverse ‘benaderingen’ waaronder Projectmatig Creëren, PMW/Projectmatig Werken en Scrum.

Hier valt wel een kanttekening bij te plaatsen. Soms lopen de benaderingen van projecten net iets te gemakkelijk in elkaar over. Zo wordt bijvoorbeeld naadloos van de competenties van de projectleider overgestapt naar de functie van de Scrum master. Daarmee wordt volgens mij geen recht gedaan aan de eigenheid en de specifieke condities waaronder de verschillende benaderingen werkzaam zijn.

Het tweede deel van het boek beschrijft acht projectmanagementmethoden (op een andere plek noemt de auteur het benaderingen). Het is voor de lezer die weinig kennis heeft van de diverse ‘benaderingen’ in projectmanagement een handig overzicht. Zo wordt ingegaan op PRINCE2, Projectmatig werken, PMBOK, Scrum, Projectmatig creëren, Systems Engineering, Value Based Management en Procesmanagement. Een kanttekening hierbij is dat de beschrijvingen niet altijd gebaseerd zijn op de meest recente versies van de boeken waarnaar verwezen wordt.

De uitgever en auteur zijn duidelijk voor wie dit boek bedoeld is: ‘De eerste editie van Projectmanagement op maat' is geschikt voor zowel de propedeuse- als hoofdfase van vrijwel alle opleidingen in het hoger (beroeps)-onderwijs’. Om de student vertrouwd te maken met de breedte en diversiteit van het toepassingsgebied van projectmanagement, zijn er interviewverslagen en beschrijvingen van projecten opgenomen. Deze gaan van de verbouwing van een museum, tot outdoor evenementen. Jammer genoeg zit in de interviews weinig reflectie van de auteur op hetgeen verteld wordt en zit er geen expliciete koppeling met de gepresenteerde theorie.

Het boek lijkt me minder geschikt voor de student of projectleider die morgen een projectplan moet opstellen of een project gaat leiden. Daarvoor is het op veel plaatsen te beschrijvend. Zo wordt bijvoorbeeld wel gezegd dat de beheersaspecten tijd, geld en kwaliteit nodig zijn om het project op koers te houden, maar hoe je dat moet doen als projectleider wordt niet gezegd. Hoofdstuk negen helpt de projectleider hierbij wel een beetje verder op weg. Hierin staan acht formats die helpen bij het opstellen van plannen of het rapporteren over de voortgang: de businesscase, projectplan, beslisdocument, voortgangsrapportage, product backlog en user stories, definition of done, burndown grafieken en projectcommunicatieplan. 

Afsluitend: Achterop het omslag van Projectmanagement op maat wordt mij beloofd dat ‘de kern van het boek draait om de vraag hoe de beste strategie te formuleren die past bij de specifieke uitdagingen van een project’. Deze belofte wordt maar ten dele ingelost. Het boek zweeft tussen een overzicht van de benaderingen enerzijds en handreikingen voor de projectmanager anderzijds. Ik weet niet of dit voldoende is om de beste strategie te formuleren (zo een student dat al zou willen).

Over Rudy Kor

Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als senior partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid en schrijft regelmatig boekrecensies. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden