Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Nice girls don’t get the corner office - No-nonsense carrièretips voor vrouwen

Het is makkelijker om een meisje te zijn dan een vrouw, stelt Lois P. Frankel in Nice girls don’t get the corner office. Je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor je toekomst en mensen vinden je lief. Maar je maakt er geen carrière mee.

Liesbeth Tettero | 24 december 2018 | 3-4 minuten leestijd

Frankel, trainer en coach van werkende vrouwen, beschrijft 133 fouten die vrouwen onbewust maken waardoor ze langer in hun meisjestijd blijven hangen dan goed voor ze is. Met een veelvoud aan concrete tips uit Frankels rijke coachervaring om die fouten te vermijden.

Corner office of flexplek

‘Nice girls don’t get the corner office’ kwam in Nederland al uit in 2005, onder de naam ‘Opzij, opzij, opzij.’. De geactualiseerde versie kreeg de Amerikaanse titel, die mogelijk in Nederland minder aanspreekt. Een ‘corner’ office is immers geen gebruikelijk fenomeen in ons egalitaire landje, waar ook managers het vaak met een flexplek moeten doen. Maar corner office of flexplek: de tips zijn ook zeer waardevol voor Nederlandse vrouwen. Frankel concludeert zelf op basis van haar ervaring dat vrouwen overal ter wereld tegen dezelfde zaken oplopen.

Coaching op maat

Zeven aandachtsgebieden komen aan bod in het boek: hoe je het spel speelt, hoe je je gedraagt, hoe je denkt, hoe je jezelf in de markt zet, hoe je klinkt, eruit ziet, en hoe je reageert. Een enorm breed spectrum dus, uiteenlopend van je kapsel en je stemgebruik tot je social media-strategie en natuurlijk je carrièrekeuzes. Waar te beginnen? Om optimaal gebruik te maken van het boek, is het handig om met het zelf-assessment te beginnen. Door 49 vragen te beantwoorden weet je welke hoofdstukken voor jou het waardevolst zijn. Zo creëer je je eigen coachingprogramma op maat. Om het nog praktischer te maken, eindigt het boek met een format voor een persoonlijk actieplan, met pleidooi van Frankel om te focussen op een beperkt aantal doelen tegelijk. Haar devies: ‘Doe één ding en doe dat goed, na een tijdje zul je een verandering in je hele gedrag opmerken’.

No nonsense-aanpak

Frankel beschrijft de fouten die zij vrouwen wil afleren en haar tips kort en krachtig, met aansprekende voorbeelden uit de praktijk. In haar no nonsense-stijl maakt ze korte metten met onproductieve denkpatronen. Bijvoorbeeld dat vrouwen maar al te vaak teleurgesteld zijn als ze moeten vragen om wat ze willen. ‘Dat begrijp ik niet. Nee heb je, ja kun je krijgen’. En: ‘het ontlopen van kantoorpolitiek is net zoiets als het vermijden van het weer.’ De tips zijn zeer concreet: formuleer een stelling nooit als vraag. Werk niet te hard: verspil eens tijd. Als je je best doet voor iemand anders, zorg dan dat hij of zij dat weet. En: of je nu kantoren bouwt of schoonmaakt, wees er trots op!

Niet lief is succesvol

133 fouten om te vermijden met honderden tips, het is nogal wat! Valt er ook een conclusie te trekken uit het geheel? Wat mij betreft is dat een citaat dat Frankel aanhaalt uit een eerdere publicatie van haarzelf: het tegenovergestelde van een lief meisje is geen gemeen kreng, maar een vrouw met succes. Met de honderden tips in Nice girls don’t get the corner office kan iedere vrouw dat worden. Hup, uit je comfortzone! En ondervind je weerstand omdat je voor jezelf opkomt en ineens in de ogen van de anderen niet meer lief bent? Knoop dan Frankels tip in je oren om blij te zijn: dat is een teken dat je op het goede spoor zit!

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden