Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hard gaan met de beste mensen - Door 2 brillen

Hard gaan met de beste mensen heb ik twee keer gelezen. De eerste keer, met mijn HR-manager bril op, was ik niet onder de indruk. Met mijn bril als ondernemer vond ik het een stuk interessanter.

Wiemer Renkema | 23 september 2019 | 2-3 minuten leestijd

Een van de beloften van het boek is namelijk dat de lezer inzicht krijgt in de nieuwste tools en methoden. Afgezien van kleine snippers over scrum, holacratie en nieuwe technologieën, is het echter vooral oude wijn in nieuwe zakken. De beschreven praktijken verschillen namelijk amper van die in de startups aan het einde van de vorige eeuw tijdens de eerste internetbubbel. Zeker, er is nieuwe technologie en een nieuw scaleup lingo, maar de essentie is hetzelfde gebleven: aandacht voor het proces om de juiste mensen aan je te binden. Wat vooral mist is samenhang tussen de verschillende onderdelen van het boek; aandacht voor de HR strategie van een organisatie. Essentieel om daadwerkelijk succesvol en duurzaam te kunnen groeien.

Met die gedachte werd de tweede lezing, door de ogen van een startende ondernemer, een stuk interessanter en daarmee mijn recensie welwillender. Het boek is een uitgave van Sprout, een online ondernemersplatform voor scaleups en startups, en geschreven door journalist Alex van der Hulst. Het is een vlot geschreven en mooi vormgegeven boek waar ondernemers in de eerste groeifase van hun bedrijf zeker wat aan hebben. In minder dan honderdvijftig pagina's lees je over de belangrijkste processen die te maken hebben met personeel. Van recruitment en onboarding, tot beloning en leiderschap. Het is volledig in de zin dat alle onderwerpen die van belang zijn de revue passeren, maar het blijft wel aan de oppervlakte. De checklists aan het einde van ieder hoofdstuk zijn handig en een prima samenvatting van de belangrijkste punten waar een beginnend ondernemer op moet letten. Ook de groeicasus, lessen van een startende ondernemer over dat betreffende onderwerp, zijn interessant en leerzaam om te lezen.

Wat mist in het boek zijn mooie verhalen over mislukkingen, terwijl dit toch een van de onderscheidende kenmerken is van Sprout op haar platform. Daarnaast is mij onduidelijk wat de rol van de zogenaamde partners van het boek zijn. Deze partners zijn mensen uit de academische wereld of anderszins experts in hun vakgebied, maar ook experts die namens hun bedrijf spreken. Hoewel het er absoluut niet dik bovenop ligt, komt daarmee de objectiviteit van het boek voor mij wel onder druk te staan.

Het boek sluit goed af met een aantal must-reads die voor de broodnodige verdieping kunnen zorgen. Daar staan ook een paar van mijn persoonlijke favorieten bij zoals ‘De bedrijfscultuur code' van Daniel Coyle, ‘Radicaal openhartig' dat een standaardwerk is voor het geven van feedback en de bestseller van Lencioni over teams. Persoonlijk zou ik daar graag nog ‘Het hoeft niet zo hectisch te zijn op het werk' aan toe willen voegen. Dit boek gaat ook over een scaleup maar beschrijft een volkomen andere benadering van bedrijfsvoering. Het is daarmee een mooi tegenwicht voor dit boek want het hoeft ook weer niet altijd hard te gaan.

Over Wiemer Renkema

Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden