Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

IntervisieSpel - 'Onaardige waardevolle vragen'

Wie kent dat niet van opleidingen, trainingen en interne werkvormen: intervisie als gestructureerde gespreksmethode? Vol goede moed pakken we er de spelregels voor de Incident-, Vijfstappenmethode of Roddelfeedback bij.

Annett Keizer | 8 november 2019 | 2-3 minuten leestijd

Vaak gaat zo'n gesprek goed; soms kan het beter. Vooral als het gaat om elkaar scherp bevragen. Daarvoor is er nu een ondersteunend en kleurrijk spel op de markt.

Laat ik heel eerlijk zijn. De (vele) keren dat ik zelf meedeed aan intervisiegroepen, was het altijd de grote kunst om elkaar de juiste vragen te stellen. Voordat je het weet geef je elkaar tips, advies of stel je vooral suggestieve vragen. Ook als ik zelf intervisiegroepen begeleid, voel ik me soms een kleuterjuf wanneer ik deelnemers er op wijs dat ze ‘dingen voor elkaar zitten in te vullen' in plaats van open en verkennende vragen te stellen. Ik denk dan ook niet dat ik de enige ben wanneer ik zeg dat intervisie pas werkt wanneer de vragen, die de casusinbrenger krijgt, écht stof tot nadenken geven. Elkaar scherpe vragen stellen dus.

Op dat moment mocht ik het Intervisiespel recenseren. Het spel bestaat uit acht Denk-, Doe- en Gevoelsvragen, vijf Groepsvragenvragen en tien Oplossingsgerichte vragen, inclusief handleiding, waarin ook de Vijfstappenmethode wordt geschetst. Het ondersteunende kaartspel voor deze insteek belooft dat het de intervisie ‘structureert, faciliteert en stimuleert'.

Mijn eerste reactie toen ik het spel zag wat dat het een nét iets te grote plastic doos voor een mooi formaat spelkaarten was. Ik las de vragen door en was in eerste instantie niet heel erg onder de indruk van de vragen: ‘Beschrijf eens de schoenen die je aan hebt en laat nu je gedachten de vrije loop: wat zeggen je schoenen jou over je vraag?'. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook verdiepende vragen die iemand misschien zelf niet zo makkelijk zou stellen: ‘Waarvan heb jij persoonlijk het meeste last als het gaat om je vraag?'.

Reden genoeg om het spel uit te proberen in één van mijn intervisieopdrachten. We hanteerden niet eens de methode zoals voorgesteld in de handleiding van Intervisiespel en desondanks waren de kaarten met vragen makkelijk toe te passen. Na wat algemene vragen deelde ik kaarten van het Intervisiespel uit. Reactie van de deelnemers achteraf was dat ze ‘Onaardige vragen stelden, die je normaal nooit zo zou stellen, maar... wel waardevol zijn.'

Voor mij was dat wederom een eye-opener hoezeer professionals toch vaak moeten, of zelfs willen, geholpen worden om zichzelf te leren uitspreken. Niet alleen in intervisiebijeenkomsten, maar in veel meer overleggen, waarbij elkaars inzicht, input en reflectie gewenst is. Ik denk dat de objectieve en reflectieve vragen in dit kaartspel daar heel goed aan kunnen bijdragen, dus ik neem die nét iets te grote plastic koffer toch maar mee.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden