Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

No-Nonsense Coachen als het complex wordt - 'Een handig boek'

Even was ik in dubio - de flaptekst van No-nonsense coachen als het complex wordt van Anne de Jong richt zich op de (meer) ervaren coach. In die categorie zou ik mezelf nog niet willen plaatsen. Eerder een ‘beginneling'.

Niels van Gorp | 28 februari 2020 | 1-2 minuten leestijd

Maar ook beginnelingen kunnen het best lastig hebben zo scheen me toe. En dus bestelde ik het boek. Dat was een prima keuze.

No-nonsense coachen als het complex wordt van Anne de Jong is goed te volgen en heeft een heldere opbouw, duidelijke schema's en korte maar krachtige voorbeelden van situaties bij ieder onderdeel dat wordt besproken. De structuur wordt zo - op een uitzondering na in het eerste hoofdstuk met 2 cases - snel helder en dat maakt het boek goed leesbaar.

Het grootste deel van het boek richt zich op vaardigheden die naar mijn idee iedere coach, beginnend of gevorderd, zou moeten (gaan) beheersen om coachees goed bij hun vragen te kunnen begeleiden. Best geschikt voor een breder coach-publiek.

De verschillende fasen in coaching, de omgeving, de context van de coach én van de coachee; het komt allemaal aan bod. Het hoofdstuk met misverstanden over coaching (waar moet coaching allemaal zogenaamd aan voldoen) brengt een fijne, verfrissende en relativerende noot; het brengt coachen weer down-to-earth: het is geen wondermiddel. De checklists helpen om te reflecteren op je eigen coach-vaardigheden. Die zou je zo na ieder gesprek of traject kunnen gebruiken

Dan nog een punt ter overweging voor de volgende druk, want die verdient het wat mij betreft:

De ondertitel van het boek luidt "stoere interventies in lastige trajecten". Deze zin had specifiek mijn aandacht getrokken en daarmee was een verwachting gewekt. Die verwachting werd helaas niet (geheel) ingelost. Het boek werkt toe naar de stoere interventies maar het is meteen ook het kortste hoofdstuk van het boek.  Zeker komen er wat interventies aan bod en ook de voorbeelden zijn sterk maar voor degene die vooral naar stoere interventies op zoek is, geven andere boeken wellicht een uitgebreider arsenaal; een prominente plaats op de kaft voor stoere interventies zou ik dan ook heroverwegen.

Hoe dan ook: No-Nonsense Coachen als het complex wordt is een handig boek waar iedere coach wat aan kan hebben.

Over Niels van Gorp

Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden