Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek inschrijven op aanbestedingen - 'Praktisch en toegankelijk'

Benieuwd naar alles wat je als leverancier en direct betrokkene bij aanbesteden al wilde weten over aanbestedingen, maar nooit durfde te vragen? Dan is de laatste versie van het Handboek inschrijven op aanbestedingen van Octavia Siertsema een boek voor u!

Peter Streefkerk | 28 mei 2020 | 4-5 minuten leestijd

Niet alleen voor leveranciers en direct betrokkenen maar eveneens voor inkopers die het aanbesteden wel eens van de andere kant durven te bekijken. Het boek is namelijk in deze nieuwe versie geschreven voor ‘iedereen die met aanbestedingen te maken heeft’ en niet meer uitsluitend bedoeld voor inschrijvers (lees leveranciers).

Octavia Siertsema heeft er voor gekozen de verschillende onderwerpen over aanbesteden en het inschrijven op aanbesteden te behandelen aan de hand van vragen. Niet alleen leveranciers maar ook betrokkenen bij aanbestedende diensten zijn niet altijd bekend met de aanbestedingswetgeving en de aanvullende regels. En mensen die iets niet weten, stellen daarover als het goed is vragen. Dat klinkt niet alleen logisch, dat is het ook. Het boek leest mede daardoor gemakkelijk weg en is zelfs voor de grootste leken onder ons goed te begrijpen. Een compliment meer dan waard en een verademing, omdat ‘normaal’ gesproken aanbestedingsboeken vol staan met juridische begrippen en een soort van geheimtaal.

Handboeken hebben nogal eens de neiging omvangrijk en onoverzichtelijk te zijn. Ondanks dat het boek gegroeid is van 186 naar 230 pagina’s, is daar bij de 2e druk van het Handboek inschrijven op aanbestedingen van Octavia Siertsema nog steeds geen sprake van. Aan de hand van de volgorde van het aanbestedingsproces worden de verschillende stappen in korte, overzichtelijke hoofdstukken behandeld. Daarbij heeft zij de ervaringen uit haar dagelijkse praktijk als coach en trainer verwerkt en toegepast in deze 2e druk. Om het voor de kopers van de 1e druk van haar boek wat makkelijker te maken, zijn hieronder de zeven belangrijkste en meest opvallende verschillen met die 1e druk op een rij gezet.

Verschil 1: aanbestedingsprocedures naar voren gehaald

In de 1e druk stonden de aanbestedingsprocedures enigszins verscholen en niet compleet achterin in het boek onder hoofdstuk X ‘Extra informatie’. In deze nieuwe versie van het boek staan ze bij elkaar vooraan in hoofdstuk II en is er tevens aandacht voor ‘bijzondere’ procedures als een Dynamisch Aankoop Systeem (DAS) en een concurrentiegerichte dialoog.

Verschil 2: alleen of samen inschrijven

De laatste jaren laat een opkomst zien van leveranciers die samen inschrijven, omdat men anders niet aan bepaalde selectie- en/of gunningscriteria voldoet. Welke afwegingen daarbij komen kijken (juridisch, bedrijfseconomisch en/of commercieel) vind je nu terug in een nieuw hoofdstuk V.

Verschil 3: update Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI)

Het onderwerp EMVI was in de eerste versie van het boek terug te vinden als onderdeel van hoofdstuk VI ‘Prijs en kwaliteit’. Omdat de regelgeving over EMVI ingrijpend is aangepast, moesten de teksten over dit onderwerp op de schop en zijn ze nu terug te vinden onder een nieuw hoofdstuk VIII ‘EMVI’.

Verschil 4: prijs en kwaliteit vanuit het gezichtspunt van de leverancier

De teksten over de onderwerpen prijs en kwaliteit vanuit het gezichtspunt van de inschrijver zijn (terecht) gescheiden van de teksten over EMVI. Ze hebben een eigen plek gekregen in hoofdstuk IX ‘Prijs en kwaliteit’, dat logischerwijs volgt na de uitleg over EMVI in hoofdstuk VIII.

Verschil 5: inleveren of beter gezegd indienen offerte

In hoofdstuk X ‘Inleveren’ concentreert Octavia Siertsema zich nu volledig op het inleveren of beter gezegd het indienen van offertes. Vanwege de digitalisering (verplicht indienen via TenderNed) en de versimpeling van de selectiecriteria met behulp van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument was aanpassing noodzakelijk.

Verschil 6: extra informatie gewijzigd en aangevuld

In het hoofdstuk X ‘Extra informatie’ zijn de onderwerpen in een andere, meer logische volgorde geplaatst. Het betreft verder vooral een verzameling van onderwerpen die elders in het boek geen plaats kon vinden, maar zeker zeer waardevol zijn voor een begrip van het aanbesteden. Daarnaast zijn er vier paragrafen toegevoegd over Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en Social Return.

Verschil 7: mogelijke vragen uitgebreid en prestatie-Inkoop toegevoegd

In het laatste deel van deze 2e druk tref je de bijlagen aan. Met name bijlage B over mogelijke vragen te stellen door leveranciers is aanzienlijk uitgebreid. Het biedt zowel leveranciers als aanbestedende diensten de kans zich beter voor te bereiden op de vragenronde(s) en wat daarna komt. Tenslotte heeft het onderwerp ‘Prestatie-inkoop’ en de relatie met aanbesteden een plaats gekregen in een nieuwe Bijlage D.

Binnen het vakgebied aanbesteden is er slechts weinig - in gewone mensentaal geschreven - literatuur beschikbaar voor mensen die niet dagelijks met aanbesteden te maken hebben. Met het ‘Handboek inschrijven op aanbestedingen’ vult Octavia Siertsema die leemte al een groot aantal jaren met veel enthousiasme en een nuchtere kijk in. De 2e druk van dit boek maakt je (nog steeds én weer beter) op een leuke en heldere manier wegwijs in de aanbestedingswetgeving en de daaruit voortvloeiende regels. Octavia Siertsema levert met dit compact en lezenswaardig naslagwerk wederom een meer dan nuttige bijdrage aan het efficiënter en gemakkelijker laten verlopen van aanbestedingsprocessen en -projecten.

Over Peter Streefkerk

Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden