Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
De Ladder - 'Tiggelaar weet zich met dit boek opnieuw te onderscheiden'
18 juli 2018 | Wiemer Renkema

Alsof het schrijven van een recensie over het nieuwste boek van een van Nederlands succesvolste managementboekenschrijver al niet uitdagend genoeg is, stuit ik op de eerste pagina ook nog op warme woorden over Ben Tiggelaar van mastodonten als Stephen Covey en Ken Blanchard.

Dat maakt een kritische blik op de inhoud er niet makkelijker op. ‘Bens unieke talent is zijn vermogen om gedegen wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar inspirerende, praktische adviezen’ aldus Covey en dat kan ik alleen maar beamen. Wellicht nog meer dan in zijn vorige boeken weet Tiggelaar met De Ladder (wetenschappelijke) theorie en praktijk eenvoudig en praktisch met elkaar te verbinden.

De ladder is de metafoor die Tiggelaar gebruikt in zijn boek om zijn model van duurzame verandering uit te leggen. Hij stelt dat om te veranderen je in actie moet komen en nieuw gedrag moet laten zien. Dat menselijk gedrag ontzettend moeilijk is om te veranderen. Tot zover niets nieuws onder de zon. Op basis van studie en ervaring is Tiggelaar de laatste jaren een verandermodel gaan gebruiken waarbij het draait om het samenspel tussen drie factoren: capaciteit, motivatie en omgeving. Oftewel: kan je het, wil je het en mag het van de omgeving. Dit verandermodel noemt hij de ladder; een stappenplan waar dit boek om draait.

Zijn ladder heeft drie sporten. De bovenste is het doel dat je nastreeft, de middelste het concrete gedrag dat nodig is en de onderste sport betreft de ondersteuning die je nodig hebt om dit gedrag te bereiken. De drie worden ieder in een apart hoofdstuk uitgewerkt en besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daar zit ook de kracht van dit handzame boekje: het is eenvoudig te begrijpen en -  voor iedereen die het ook echt wil - toe te passen. De uitleg van het model neemt amper honderd pagina’s in beslag en is dus in een dik twee uur tot je te nemen. De eenvoud van het model en de toegankelijke schrijfstijl van Tiggelaar maakt het voor de lezer zeer eenvoudig om dit direct toe te gaan passen en te blijven gebruiken.  Niet alleen in een professionele omgeving, maar ook in het dagelijkse leven is de ladder een prettig model om mee te werken. Tiggelaar maakt het boek compleet door een praktijkgids voor verandering toe te voegen. Dit is een capita selecta van tips uit de veranderpsychologie, een vakgebied dat de schrijver de afgelopen jaren nadrukkelijk heeft bestudeerd en de rode draad in zijn boeken. Een klein punt van kritiek: voor een eenvoudig vormgegeven boek van deze omvang – zelfs met een hardcover omslag – is het met €17,95 behoorlijk aan de prijs.

Tiggelaar weet zich met dit boek opnieuw te onderscheiden met een praktische toepassing van een voor veel mensen moeilijk onderwerp. Dat is absoluut zijn kracht en de basis van zijn succes maar ik ben zo benieuwd wat Tiggelaar nog meer in zijn mars heeft. Op basis van al die kennis en ervaring die hij in meer dan dertig jaar heeft opgedaan moet er een boek in zijn hoofd zitten dat anders is dan zijn publiek van hem gewend is. Een boek dat zich kan meten met die van de mannen die hem bewieroken. Een boek dat qua inhoud en originaliteit 100% van hem is. Ben, zoals we in Groningen zeggen: kop d’r veur!

Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag, waarin hij op zoek gaat in het werk van Shakespeare naar antwoorden op de lastigste zakelijke dilemma's.


De Ladder - 'Goed, compact, leesbaar en enthousiasmerend'
13 juli 2018 | Ruerdje van Mierlo

De Ladder van Ben Tiggelaar is een uiterst praktisch boek over veranderen vol tips die vrijwel allemaal gelinkt zijn aan wetenschappelijk onderzoek. Dat is echt fijn, want daarmee betrouwbaar.

Ben Tiggelaar is zowel bemoedigend, hier en daar persoonlijk als ook heel duidelijk: gedrag is key en je moet je omgeving zo inrichten dat die je ondersteunt. Al lezend is het bijna alsof je met een goede vriend in gesprek bent. Dat is knap, want ik ken Ben helemaal niet. Door de toon en de praktische adviezen kan je niet anders dan in beweging komen.

Tiggelaar concludeert na 30 jaar onderzoek dat veranderen kan, als je het simpel maakt en te werk gaat volgens drie stappen:

1. Een helder en goed doel definiëren

2. Het gedrag bepalen en uitvoeren dat nodig is om dat doel te bereiken

3. De support, ondersteuning organiseren die nodig is om je voornemens ook echt uit te kunnen voeren.

Hij garandeert zelfs succes: ‘je gaat leren, je gaat allerlei dingen ontdekken over je doelen, over je eigen gedrag èn over welke ondersteuning (support technieken) werken voor jou. Daardoor ga je je stappen zetten en kom je vooruit.’ Hoewel velen succes garanderen geloof ik het deze keer wel, ik heb het namelijk zelf proefondervindelijk ervaren.

Persoonlijk leiderschap is in deze tijd van snelle verandering zeker geen hobby of overbodige luxe. De wereld verandert snel  en als je niet zelf actief stuurt word je geleefd. Persoonlijk leiderschap is dan ook de kunst om je eigen ontwikkeling om te zetten in concrete doelen en die vervolgens te plannen en uit te voeren. Veel mensen hebben volgens Ben Tiggelaar geen plan, alleen een vaag voornemen. Of, nog een stapje verder: een geweldig plan dat je niet uitvoert is evenveel waard als geen plan.

Veranderen is niet makkelijk. Een goed idee of plan kunnen we allemaal nog wel bedenken, maar dat succesvol uitvoeren èn ook nog eens volhouden is hartstikke lastig. Blijvend gedrag, is meestal de zwakke schakel. Oef. Dat klopt. Zucht. Aan de slag dus.

Het boek zit vol met tips waar je zo mee kunt beginnen als je je doelen kent. Het enige dat ontbreekt is hoe je tot je eigen doelen komt als je dat niet goed weet. Ben geeft dit ook wel toe ergens middenin dit boek. Hij zegt: er zijn problemen waar je nooit mee klaar bent, ‘wicked problems’ die je niet oplost met een uurtje brainstormen of praten.  Een taai probleem, zo noemt hij, is bijvoorbeeld de vraag waar veel mensen mee worstelen: ‘hoe kan ik een waardevol leven leiden’?

Vanuit mijn loopbaanpraktijk weet ik dat juist deze vragen meer reflectie vereisen en enig psychologisch inzicht in jezelf. Want: ‘wie denkt wat hij altijd dacht, doet wat hij altijd deed en krijgt wat hij altijd kreeg.’ En om dit te veranderen is zelfkennis echt essentieel. Maar, zoals een klant van mij deze week zei: ‘door de combinatie van mijn inzichten in mezelf  èn het monitoren en bespreken van mijn vorderingen en gedrag kom ik nu waar ik wil wezen.’

Ik vind Ben’s boek dus echt een aanrader voor iedereen die zichzelf onder de loep heeft genomen en aan de slag wil met zijn/haar doelen. De kans dat je je doel realiseert blijkt namelijk tien keer groter als je dit weet te vertalen in concreet gedrag.

Hier de 5 tips die mij het meest aanspraken:

Tip 1: Maak geen prestatiedoel maar een ontwikkeldoel. Het blijkt meer op te leveren als je denkt in strategieën / dingen uitproberen dan in harde targets. Het doel moet dan ook niet zijn: in één keer goed maar: ontdekken of het werkt. Het wordt hierdoor minder zwaar en geeft je de ruimte. Het wordt bovendien ook leuker. En dat is een belangrijke tweede tip:

Tip 2: Kies voor gedrag dat je leuk vindt òf dat je leuk kan maken. Onderzoek laat zien dat de werkelijke reden achter succesvolle verandering is dat mensen nieuw gedrag aanleren dat ze leuk vinden. Hak dit vervolgens in kleine stukjes die haalbaar zijn.

Tip 2: Formuleer een helder ‘waarom’ voor je doel en zoek de urgentie. Een helder ‘waarom’ maakt je doel krachtiger. Een gevoel van urgentie werkt als brandstof om in beweging te komen. Een goede vraag om jezelf te stellen is: wat gaat er mis als ik niet verander? Of hoe ziet mijn leven er over 5 jaar uit als ik nu niets doe?

Tip 4: Kies één doel tegelijk. Heb je meer doelen, maak dan een heldere prioriteitenlijst. Het probleem is dat meerdere doelen elkaar in de weg kunnen zitten. Bovendien is veranderen al lastig genoeg dus: kies waar je nu voor wilt gaan.

Tip 5: Organiseer je eigen support: dit was voor mij de grootste eye-opener. Ik blijk gelukkig niet de enige: het managen van support wordt vaak vergeten maar blijkt cruciaal.

- Zorg dat je omgeving het nieuwe gewenste gedrag makkelijk maakt.

- Bereid je voor op ‘momenten van de waarheid’, de momenten dat doorzetten moeilijk wordt

- Monitor je gedrag: maak lijstjes en check dagelijks of je een stap hebt gezet.

Last but nog least rest eigenlijk alleen het uitspreken van mijn dank aan Ben Tiggelaar: wat fijn dat je jouw inzichten van 30 jaar onderzoek in zo’n goed, compact, leesbaar en enthousiasmerend boek hebt opgetekend.

Ruerdje van Mierlo is bestuurslid van Noloc, de beroepsvereniging van Loopbaanprofessionals en eigenaar van het Talenthuis. Vanuit het Talenthuis begeleidt zij dertigers en veertigers met loopbaan- en vitaliteitsvragen.


De Ladder - 'Weer even fris tegen verandering aankijken'
10 juli 2018 | Edwin Tuin

Ben Tiggelaar heeft een compact en goed leesbaar boek vol tips geschreven over veranderen. Hij gebruikt als metafoor een ladder met 3 treden; doel, gedrag en support.

De ondertitel, ‘waarom zo verandering zo moeilijk is en welke drie stappen wel werken’ wekt grote verwachtingen. Immers, de stappen op zich bepalen niet het succes, maar wel de uitvoering ervan en de zwakste schakel daarin is de mens.

De opzet van het boek is slim. Het boek begint met een hoofdstuk over het hele verhaal in een paar minuten. In enkele pagina’s worden de treden doel, gedrag en support met voor ieder een tip uitgewerkt. Vervolgens wordt De Ladder stap voor stap verder uitgediept.

Voordat de treden worden uitgewerkt wordt aandacht besteed aan het waarom. Veranderen komt vaak voort uit angst. Het grote probleem met veranderen is: wel weten, niet doen. Dat komt doordat gedrag de zwakste schakel is. Overigens, veel verandering gaat gewoon vanzelf,  zo schrijft Tiggelaar, we veranderen relatief eenvoudig als onze omgeving zich aanpast, bijvoorbeeld als we verhuizen, gaan samenwonen of kinderen krijgen. Mensen hebben een voorkeur voor gemak en dat maakt vooral dat gewoontegedrag lastig te veranderen is.

Tiggelaar legt de nadruk op wetenschappelijk huiswerk als basis voor succes. Dat levert effectievere interventies dan interventies die enkel zijn gebaseerd op ideeën, intuïties en ervaringen. Dit is in de praktijk een paradox. Immers, is juist niet de combinatie van kennis, ervaring én niet te vergeten integriteit belangrijk om effectief te interveniëren?

Vervolgens wordt op eenvoudige wijze de werking van gedrag uiteengezet. Er zijn drie aanjagers. te weten: capaciteit, motivatie en omgeving. Geadviseerd wordt om op zoek te gaan naar wat mensen tegenhoudt, naar de bottleneck. Tiggelaar beschrijft drie belemmeringen: automatisme wint vaak, onze hekel aan verlies en onze relatie met de omgeving. In de hoofdstukken 4 t/m 7 wordt de ladder met de stappen doel, gedrag en omgeving verder uitgewerkt. Tiggelaar benadrukt zijn simpele aanpak omdat veranderen op zichzelf al complex genoeg is. Hij heeft zijn aanpak – zie ook Verantwoording waarin wordt verwezen naar de Bijbel – steeds teruggebracht tot ‘drie’; Drie stappen, tips, belemmeringen, etc.

Schrijven is schrappen en Tiggelaar heeft dat goed begrepen. Echter, door de eenvoud is de diepgang beperkt. Daardoor blijven vele relevante onderwerpen onderbelicht die helpen om complexere veranderprocessen handvatten te geven. Bijvoorbeeld inzichten over persoonlijke (belemmerende) overtuigingen, groepsprocessen in organisaties en de rol van vertrouwen en hoe dat te versterken. Wellicht komt dat in een volgend boek. Toch is De Ladder voor velen interessant omdat het helpt om weer even fris tegen verandering aan te kijken en daarmee aan de slag te gaan.

Edwin Tuin is zelfstandig veranderstrateeg en auteur van Alles draait om verandering. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met het vormgeven van ambities van organisaties, het ontwikkelen van veranderstrategieën en helpen van veranderen en digitaliseren van organisaties.


De Ladder - 'Bomvol wijze lessen'
2 juli 2018 | Annemiek Sierhuis

De Ladder van Ben Tiggelaar is een absolute aanrader. De ondertitel 'waarom veranderen zo moeilijk is én … welke 3 stappen wel werken' dekt de hele lading.

Ik heb eerder Dromen Durven Doen van Ben Tiggelaar gelezen en was daardoor meteen enthousiast om zijn nieuwe boek De Ladder aan te schaffen. Het was niet een boek waar ik, inhoudelijk, naar op zoek was, maar tijdens het lezen vind ik het zo goed en verhelderend, dat ik het voor geen goud had willen missen.

Ben Tiggelaar (geb. 1969) is een bekende naam op het gebied van vernieuwende management-ideeën en -boeken, eigenlijk een managementgoeroe. Deze schrijver weet op een duidelijke en eenvoudige manier zijn inzichten uit te leggen aan zijn lezers en ook als spreker.

Het boek is buitengewoon goed. Alles draait om de driestapsladder van de hoogste trede 'Doel' naar beneden langs 'Gedrag' tot onderaan 'Support'. Vanaf de eerste bladzijde heeft Tiggelaar geen geheimen over zijn nieuwste inzichten. Het boek heeft ruim 130 pagina's en is lastig samen te vatten omdat de informatiedichtheid hoog is. Natuurlijk is er zeker een recensie over te schrijven.

Het boek eindigt met een praktijkgids voor gedragsverandering met 82 tips.

Wat voor mij de belangrijkste les is, die ik heb geleerd door het lezen van dit boek, is dat veranderen echt niet makkelijk is én als je al wilt veranderen dat het vaak al heel snel is te zien dat je je eigen succes of doelen onderuithaalt. Op het moment dat je niet weet welk gedrag je moet vertonen om je doel te bereiken, dan weet je ook verrassend snel dat je doel niet wordt bereikt. Mooi vind ik dat Tiggelaar spreekt over zijn voorkeur voor leerdoelen in plaats van prestatiedoelen. Leerdoelen stimuleren mensen en zijn veel minder gericht op het 'afrekenen van niet behaalde doelen'.

De laagste trede van 'support' lijkt eerst wat vaag of het lijkt erop dat je mensen moet zoeken die je gaan aanmoedigen in dit veranderingsproces. Dat klopt niet. Auteur Tiggelaar legt meteen rustig en duidelijk uit dat je jezelf kan supporten door eenvoudig een briefje bij je laptop te leggen of een bepaalde meting dagelijks in je smartphone te noteren.

In het boek wordt grondig uitgelegd hoe de ladder van boven naar beneden én andersom kan en moet worden beklommen.

Het boek zit bomvol met wijze lessen, zoals dat je beter maar één verandering(sdoel) tegelijk kan aanpakken; dat als je gedrag of een doel kan formuleren wat jij leuk vindt, de kans op succes gigantisch toeneemt; dat een negatief doel – zoals niet meer vet eten – een stuk minder effectief werkt; en dat kleine haalbare stappen zoveel meer waard zijn dan grote stappen die bij nader inzien niet te overzien zijn; dat teams echt het beste hun eigen doelen kunnen formuleren in plaats van opgelegd te krijgen van bovenaf, van het management.

Een aantal wijsheden uit het boek wil ik hier delen:

- Ons brein heeft een grote voorkeur voor gemak. Dat kun je slim gebruiken om nieuw gedrag te stimuleren. Maar de neiging tot gemak kan ook een valkuil zijn bij het maken van veranderplannen.

- Bereid je voor op de momenten van de waarheid. Train op lastige situaties.

- Drijvende en remmende krachten (bij support): de goede manier is het verminderen van de remmende krachten.

Ik vind het een prachtig model. Voor mij is de grootste eye-opener dat ik haast dezelfde dag van het formuleren van mijn nieuwe verandering / doel, al weet dat ik iets nastreef, wat ik niet kan of wil halen. Die energie kan ik mezelf besparen en ik kan meteen verder denken om haalbare veranderingen na te streven. Dat doe ik met plezier en zeker met de ladder van Ben Tiggelaar in mijn hand.

Advies: je moet De Ladder zelf gaan lezen en dan ga je er ook mee aan de slag!

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden