MANAGEMENTBOEK MAGAZINE – maart 2025
Turbulentie
Kalmte is een kracht in leiderschap, betoogt Andor de Rooy in ons coverartikel. Hoe blijf je standvastig in turbulente tijden, zonder direct in de strijdmodus te schieten? U leest het hieronder. Net als – onder meer – ons interview met Danny Mullenders over de kunst van niet kiezen en Hans Vermaak over verandering als een lappendeken van initiatieven.
Samengesteld door Justin van Lopik
Aad Goudappel en Mirjam van der Linden
interview
Leiderschap
17 maart 2025
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Acht jaar na ‘Moed – Over gedurfd leiderschap’ heeft coach en organisatiepsycholoog Andor de Rooy een opvolger geschreven: ‘Kalmte – Over moedig leiderschap in turbulente tijden’. Naar de mening van De Rooy zouden leiders zich minder moeten laten beïnvloeden door emoties, en kalmer moeten reageren op turbulente ontwikkelingen. ‘Als er iets vaak niet klopt, is het wel ons gevoel.’
In context
interview
Verandermanagement
12 maart 2025
Ronald Buitenhuis
7-10 minuten leestijd
Complexe maatschappelijke problemen leiden tot ongemak. Grote transitieplannen (energie, landbouw, wonen) met dito ambities brengen de oplossing nauwelijks dichterbij. Hans Vermaak pleit in zijn nieuwe boek voor ‘de logica van de lappendeken’. Een gesprek over het cynisme rond veranderplannen, rizomen en het waarderen van een andere mindset en repertoire.
interview
Leiderschap
28 februari 2025
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
In tijden waarin verandering de enige constante is overleeft de organisatie die zich het best weet aan te passen, schrijft Awaris-directeur Chris Tamdjidi in ‘Veerkracht’. In het boek beschrijft hij hoe ondernemingen de transformatie kunnen maken van resilience naar we-silience – wij-kracht. ‘Niet alles in het bedrijfsleven draait om concurrentie.’
interview
Leiderschap
24 februari 2025
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Managers beseffen vaak niet dat leiderschap een dans met paradoxen is, waardoor ze speelbal van hun context zijn, aldus organisatiepsycholoog Danny Mullenders. In ‘De kunst van niet kiezen’ beschrijft hij hoe ze de regie weer kunnen terugnemen. ‘Je komt al heel ver als je niet teveel loopt te navelstaren.’
Focus
Interview
Persoonlijke effectiviteit
21 februari 2025
Fidessa van Rietschoten
7-10 minuten leestijd
Wat hebben drugs en het checken van onze smartphone met elkaar gemeen? Ze activeren dezelfde beloningscircuits in de hersenen. Omdat de beloning – het aantal likes op een bericht – onvoorspelbaar is, verlangt ons brein continue naar een volgende shot van dopamine. Het gevolg? Ons brein maakt overuren en onze focus is compleet zoek. Volgens doctor psycholoog Elke Geraerts is het tijd voor een mentale revolutie, waarin we de regie over onze aandacht terugpakken.
Mensen veranderen
recensie
Coaching en trainen
10 februari 2025
Liesbeth Tettero
3-4 minuten leestijd
Wat Arjen Lubach al niet teweeg bracht met zijn tirade tegen coaching! Het moet maar eens afgelopen zijn. Er zijn veel te veel coaches in Nederland, bijna 100.000! En is al die coaching niet gewoon onzin? Psycholoog en onderzoeker Eefje Rondeel en coach Aveline Dijkman namen de uitdaging aan, doken in de wetenschap en schreven ‘Zin en onzin over coaching’.
recensie
Verandermanagement
28 januari 2025
Alain Teulings
3-4 minuten leestijd
Egbert Jan van Bels ‘Steentje in je schoen’ is een pragmatisch en toegankelijk boek over verandermanagement. Het richt zich op geplande veranderingen en biedt daarbij een breed scala aan tools, methodieken en praktijkvoorbeelden. Dit maakt het een waardevolle gids voor professionals die concrete oplossingen zoeken voor organisatorische uitdagingen.
Interview
Leiderschap
7 februari 2025
Hans van der Klis
6-9 minuten leestijd
In ‘Empathisch leiderschap is niet voor watjes’ pleit Petra Kuipers voor een empathierevolutie. Het is haar antwoord op een wereld waarin polarisatie de boventoon voert en ons werk vaak nog de enige plek is waar we mensen uit andere bubbels tegenkomen. Maar empathie vergt moed, en integriteit, en daadkracht, schrijft ze. ‘Organisaties waar alles met de mantel der liefde wordt bedekt, zijn de ergste.’
preview
Verandermanagement
3 februari 2025
Maaike Thieke
3-4 minuten leestijd
Dagelijks tref ik adviseurs die echt verstand willen hebben van cultuurverandering. Die meer willen kunnen dan ‘intuïtief best een eind komen’. Ervaren, betrokken, ambitieuze adviseurs die dromen van de dag waarop er tijdens een cultuurverandering over hen wordt gezegd: ‘Die doet het licht aan in het donker.’
Interview
Persoonlijke effectiviteit
10 februari 2025
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
Voormalig bokskampioen Nouchka Fontijn heeft haar ervaringen en lessons learned gebundeld in een boek: ‘Vallen en terugslaan’. In twaalf rondes doet zij uit de doeken hoe zij de ups en downs van haar bokscarrière heeft beleefd. ‘Ik wil laten zien hoe de weg naar de top er in werkelijkheid uitziet en welke tools ik nodig heb gehad.’
Engagement
preview
IT-management / ICT
22 januari 2025
Erdinç Saçan
3-4 minuten leestijd
Als auteur van ‘AI voor iedereen’ wil ik je meenemen in een urgente en relevante reis door de wereld van kunstmatige intelligentie. Dit boek is niet zomaar een toevoeging aan de stapel publicaties over AI; het is een gids, een wake-up call en een inspiratiebron voor iedereen die streeft naar een balans tussen technologische vooruitgang en menselijke waarden.
recensie
Personeelsmanagement
12 februari 2025
Daniëlle de Jonge
2-4 minuten leestijd
Het is dan wel een managementboek, maar het overgrote deel van ‘Green hearts, Great business’ kun je óók gebruiken in persoonlijke situaties. Want duurzaamheid omarmen is zowel zakelijk als privé keihard nodig. Manon van Leeuwen schrijft met een aanstekelijk enthousiasme, kwetsbaarheid en humor, waardoor je popelt om met alle tips en inzichten aan de slag te gaan.
recensie
Leiderschap
24 februari 2025
Danny Mullenders
4-5 minuten leestijd
In ‘Blablabla-management’ nemen Leon Schaepkens en Harrie Timmermans het traditionele managementdenken onder de loep en laten ze zien waarom dit niet meer werkt. De focus op controle, hiërarchie en winstmaximalisatie zorgt volgens hen voor inefficiëntie, stress en een gebrek aan innovatie. Ze pleiten voor een fundamenteel andere manier van organiseren, waarin de sociale mens centraal staat.
En MEER
nieuws
actueel
28 februari 2025
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
Bijna een half jaar oud was ik, toen in augustus 1961 de Muur werd gebouwd in Berlijn. De grens tussen Oost- en West-Duitsland die het symbool werd van de Koude Oorlog. Ik groeide op met die twee Duitslanden, wist niet beter dan dat onze oosterburen in het westen ‘vrij’ waren en in het communistische oosten niet.
recensie
Ondernemen
6 februari 2025
Hendrika Willemse-Vreugdenhil
3-5 minuten leestijd
‘Tel uit je winst’ van Marissa Bonants is hét boek voor ondernemers die met cijfers worstelen of er simpelweg een hekel aan hebben. Bonants laat zien dat het juist de sleutel kan zijn naar meer overzicht, betere keuzes, meer business en uiteindelijk meer winst. Dit boek belooft geen droge kost, maar praktische inzichten waarmee je direct aan de slag kunt!
Interview
Psychologie
26 februari 2025
Peter Spijker
6-9 minuten leestijd
Hoe komt het dat je soms spijt hebt van je gedrag? In ‘Herbeslissen’ noemt Mil Rosseau dit belemmerend gedrag en legt uit hoe je dit patroon doorbreekt. Herbeslissen koppelt de werkwijze van ons brein met ons scenario; de gebeurtenissen en verhalen waarmee we ons leven begrijpen. Dankzij deze koppeling kom je volgens Rosseau tot blijvende resultaten.
podcast
Leiderschap
23 januari 2025
Oscar David
2-3 minuten leestijd
Hoe bouw je vertrouwen op binnen een organisatie? En wat gebeurt er als dat vertrouwen beschadigd raakt? In zijn boek 'De biografie van vertrouwen' onderzoekt organisatiepsycholoog en bestuursadviseur Oscar David hoe vertrouwen ontstaat, hoe het werkt op biologisch en psychologisch niveau, en welke verantwoordelijkheid leiders hierin hebben.
column
Algemeen management
18 maart 2025
Kim Jansen
3-4 minuten leestijd
Kim Jansen is generatie-expert en verzorgt in 2025 een column rond dat thema. In haar vorige bijdrage waarschuwde ze voor de gevaren van generaliseren. In deze aflevering gaat ze in op generatie Z. Een generatie die zich niet laat vangen in eenduidigheid.