trefwoord
Eigenaarschap: de sleutel tot verantwoordelijkheid en resultaat
Eigenaarschap gaat over verantwoordelijkheid nemen voor je acties, beslissingen en resultaten. Het is de mate waarin je je persoonlijk verbonden voelt met je werk en de uitkomsten ervan. Organisaties die een cultuur van eigenaarschap creëren, ervaren vaak meer betrokkenheid, hogere prestaties en sterkere resultaten. Maar hoe stimuleer je eigenaarschap? En wat houdt het precies in?
Op deze pagina vind je de beste boeken, inzichten en praktische handvatten over eigenaarschap binnen organisaties, teams en persoonlijke ontwikkeling. Of je nu leidinggeeft, teamlid bent of je eigen ontwikkeling wilt stimuleren, hier ontdek je hoe je eigenaarschap kunt vergroten en benutten.
Pieter van der Haak
Wie zorgt dat het goed komt? - Hoe je eigenaarschap kunt vergroten in jouw team
In 'Wie zorgt dat het goed komt?' geeft Pieter van der Haak praktische handvatten om eigenaarschap in teams te vergroten. Het boek laat zien hoe je van een 'afwachtende cultuur' naar een cultuur van verantwoordelijkheid kunt komen, met concrete voorbeelden en oefeningen.
Wat is eigenaarschap?
Eigenaarschap gaat verder dan gewoon je werk doen. Het betekent dat je je verantwoordelijk voelt voor de uitkomst, dat je initiatief neemt en proactief handelt. Mensen met een sterk gevoel van eigenaarschap zeggen niet 'dat is niet mijn probleem', maar vragen zich af 'hoe kan ik bijdragen aan de oplossing?'
In veel organisaties is het vergroten van eigenaarschap een belangrijk streven. Het leidt tot meer betrokkenheid, hogere kwaliteit van werk en betere resultaten. Bovendien voelen mensen met eigenaarschap zich over het algemeen meer voldaan in hun werk.
Wouter Hart
Anders Vasthouden
In 'Anders Vasthouden' laat Wouter Hart zien hoe cruciaal eigenaarschap is voor effectieve organisaties. Hij beschrijft hoe je eigenaarschap kunt overdragen en waarom dit essentieel is om te komen tot betere oplossingen, vooral wanneer professionals binnen kaders meer ruimte krijgen.
Eigenaarschap in teams en organisaties
Binnen organisaties is eigenaarschap vaak het verschil tussen teams die excelleren en teams die achterblijven. Teams met een sterk gevoel van eigenaarschap zijn meer betrokken, nemen initiatief en zijn gericht op resultaten. Maar hoe creëer je zo'n cultuur van eigenaarschap?
Hans van der Loo
Joriene Beks
Veldgids Psychologische veiligheid
In de 'Veldgids Psychologische veiligheid' tonen Hans van der Loo en Joriene Beks aan hoe psychologische veiligheid het fundament legt voor eigenaarschap in teams. Met praktische tools en inzichten helpt dit boek om een klimaat te creëren waarin teamleden durven op te staan en verantwoordelijkheid te nemen.
Veldgids Psychologische veiligheid - 'Waardevolle praktijkkennis'
Corien Plaisier
Dit artikel over de Veldgids Psychologische veiligheid benadrukt de waarde van de praktische handvatten die het boek biedt voor het creëren van een veilige omgeving waarin eigenaarschap kan floreren. Een essentiële bron voor wie concreet aan de slag wil met het vergroten van eigenaarschap in teams.
SPOTLIGHT: Wouter Hart
Wouter Hart is een toonaangevende auteur en adviseur op het gebied van organisatieontwikkeling en eigenaarschap. In zijn werk, waaronder 'Verdraaide organisaties', 'Anders Vasthouden' en 'De oplossingenmachine', keert hij steeds terug naar het belang van eigenaarschap en hoe dit wordt beïnvloed door organisatiestructuren en leiderschap.
Meer over Wouter Hart
Wouter Hart
Thom Verheggen
De oplossingenmachine
In 'De oplossingenmachine' laten Thom Verheggen en Wouter Hart zien hoe eigenaarschap vaak onbedoeld wordt ondermijnd door de neiging van managers om alle problemen op te lossen. Het boek biedt inzichten in hoe je dit patroon kunt herkennen en eigenaarschap kunt herstellen.
Leiderschap en eigenaarschap
Leiders spelen een cruciale rol bij het stimuleren of juist belemmeren van eigenaarschap. Effectieve leiders creëren de voorwaarden waarin eigenaarschap kan bloeien door vertrouwen te geven, autonomie te faciliteren en een veilige omgeving te creëren voor het nemen van risico's.
Inge Nuijten
Dienend-leiderschap
Inge Nuijten laat in 'Dienend-leiderschap' zien hoe deze leiderschapsstijl eigenaarschap bevordert. Door anderen te ondersteunen in hun groei en het nemen van verantwoordelijkheid, creëren dienend-leiders een omgeving waarin eigenaarschap kan floreren, wat leidt tot betere resultaten.
Arend Ardon
Doorbreek de cirkel!
In de klassieker 'Doorbreek de cirkel!' onthult Arend Ardon hoe managers onbewust eigenaarschap bij medewerkers blokkeren. Het boek toont patronen en interacties die een cultuur van afwachten en vermijden creëren, en biedt praktische handvatten om deze destructieve patronen te doorbreken.
Verdraaide organisaties
Een belangrijke les uit 'Verdraaide organisaties' is dat eigenaarschap afneemt wanneer organisaties vanuit systemen en regels werken in plaats van vanuit bedoeling. Door terug te keren naar de bedoeling en professionals ruimte te geven, ontstaat er meer eigenaarschap en betere resultaten.
Eigenaarschap in verandertrajecten
Bij organisatieveranderingen is eigenaarschap essentieel voor succes. Veranderingen die van bovenaf worden opgelegd zonder betrokkenheid van medewerkers, stuiten vaak op weerstand. Wanneer mensen zich eigenaar voelen van de verandering, zijn ze eerder bereid om mee te werken en bij te dragen aan het succes.
Kilian Bennebroek Gravenhorst
De Veranderversneller
Kilian Bennebroek Gravenhorst toont in 'De Veranderversneller' hoe je via een goed veranderverhaal en actieve betrokkenheid eigenaarschap creëert bij stakeholders. Het boek biedt praktische handvatten om eigenaarschap te bevorderen tijdens veranderingen, wat cruciaal is voor een succesvolle implementatie.
Wendy Nieuwland-Hill
Maaike Nooitgedagt
Veranderen 3.0
In 'Veranderen 3.0' beschrijven Maaike Nooitgedagt en Wendy Nieuwland-Hill eigenaarschap als een van de zeven essentiële principes voor effectieve verandering. Ze laten zien hoe mensen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor veranderingen en hoe dit bijdraagt aan duurzame transformatie.
Eigenaarschap in teams
Teams met een sterk gevoel van eigenaarschap presteren beter. Ze zijn zelfsturend, proactief en gericht op resultaten. Maar hoe ontwikkel je eigenaarschap binnen teams? En wat zijn de voorwaarden voor teameigenaarschap?
Rini van Solingen
Agile
Rini van Solingen onderzoekt in 'Agile' het belang van eigenaarschap bij teams en hoe leiders dit kunnen stimuleren. Het boek biedt een specifiek model voor het ontwikkelen van eigenaarschap in teams, wat essentieel is voor effectieve zelforganisatie en agile werkwijzen.
"Zonder eigenaarschap is er geen zelforganisatie mogelijk. Als teams geen verantwoordelijkheid nemen voor hun werk, processen en resultaten, blijven ze afhankelijk van sturing van buitenaf. Eigenaarschap vormt daarom het fundament voor effectieve en autonome teams."
Uit: 75 werkvormen voor agile-lean teamcoaching
Aty Boers
Marijke Lingsma
75 werkvormen voor agile-lean teamcoaching
In '75 werkvormen voor agile-lean teamcoaching' bieden Aty Boers en Marijke Lingsma praktische tools om eigenaarschap in teams te versterken. Ze laten zien hoe transparantie gezamenlijk eigenaarschap mogelijk maakt en bieden concrete werkvormen om dit te bevorderen.
Persoonlijk eigenaarschap
Naast organisatie- en teameigenaarschap is er ook persoonlijk eigenaarschap. Dit gaat over hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling, carrière en resultaten. Persoonlijk eigenaarschap is een belangrijke factor voor professionele groei en succes.
Steffan Seykens
Activerende ontwikkelgesprekken
Steffan Seykens beschrijft in 'Activerende ontwikkelgesprekken' hoe het verschuiven van eigenaarschap voor ontwikkeling van de leidinggevende naar de professional zelf leidt tot betekenisvoller werk. Het boek biedt praktische handvatten voor het stimuleren van persoonlijk eigenaarschap.
Wie zorgt dat het goed komt? - Hoe je eigenaarschap kunt vergroten
Pieter van der Haak
In dit artikel over het boek 'Wie zorgt dat het goed komt?' wordt besproken hoe eigenaarschap bij professionals kan worden vergroot. Het biedt inzichten voor leidinggevenden, ondernemers en HR-professionals die worstelen met de vraag hoe ze meer verantwoordelijkheid en initiatief kunnen stimuleren.
SPOTLIGHT: Steffan Seykens
Steffan Seykens is een autoriteit op het gebied van gedragsverandering en eigenaarschap. Als auteur van boeken als 'Cirkel van verandering' en 'Activerende ontwikkelgesprekken' heeft hij baanbrekend werk verricht in het begrijpen van eigenaarschap als voorwaarde voor duurzame verandering.
Meer over Steffan Seykens
Steffan Seykens
Guido van de Wiel
Cirkel van verandering
In 'Cirkel van verandering' beschrijft Steffan Seykens eigenaarschap als cruciale voorwaarde voor succesvolle gedragsverandering. Het boek biedt een praktisch model voor het versterken van eigenaarschap en het doorvoeren van duurzame veranderingen in organisaties.
Praktische handvatten voor het vergroten van eigenaarschap
Hoe kun je eigenaarschap concreet vergroten, bij jezelf of in je team? Er zijn verschillende strategieën en interventies die kunnen helpen bij het ontwikkelen en versterken van eigenaarschap.
Genieke Hertoghs
Don't push me!
Genieke Hertoghs toont in 'Don't push me!' hoe pull-technieken het eigenaarschap bij anderen kunnen vergroten. In plaats van te duwen en te overtuigen, leert dit boek je hoe je mensen kunt uitnodigen om zelf verantwoordelijkheid te nemen, wat leidt tot intrinsieke motivatie.
Mijn Binnenste Buiten
Een belangrijke les uit 'Mijn Binnenste Buiten' is dat eigenaarschap sterk verbonden is met je professionele identiteit. Door dieper inzicht te krijgen in wie je bent als professional, kun je beter begrijpen waar je verantwoordelijkheid voor wilt en kunt nemen, wat leidt tot meer betekenisvol werk.
De toekomst van eigenaarschap
In een wereld die steeds complexer en onvoorspelbaarder wordt, neemt het belang van eigenaarschap alleen maar toe. Organisaties hebben mensen nodig die verantwoordelijkheid nemen, initiatief tonen en adaptief zijn. Tegelijkertijd zoeken mensen steeds meer naar betekenis en autonomie in hun werk.
De uitdaging voor organisaties is om structuren en culturen te creëren die eigenaarschap ondersteunen en bevorderen. Dit vraagt om een nieuwe kijk op leiderschap, samenwerking en organisatie-inrichting.
Ina Ahuis
Betekenisvolle werkrelaties
In 'Betekenisvolle werkrelaties' bespreekt Ina Ahuis hoe eigenaarschap cruciaal is voor effectieve samenwerking en betekenisvol werk. Het boek biedt inzichten in hoe miscommunicatie eigenaarschap kan ondermijnen en hoe je dit kunt voorkomen door authentieke verbindingen te creëren.
Betekenisvolle werkrelaties - 'Praktische tools en mooie doordenkers'
Elly Stroo Cloeck
Dit artikel over 'Betekenisvolle werkrelaties' benadrukt de praktische tools en inzichten die Ina Ahuis biedt voor het verbeteren van werkrelaties. Het boek laat zien hoe miscommunicatie eigenaarschap kan belemmeren en biedt handvatten om dit te doorbreken.