Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Sociaal kapitaal: de onzichtbare rijkdom van relaties

Sociaal kapitaal is de waarde die voortkomt uit sociale netwerken, relaties en de wederzijdse hulp en voordelen die mensen daaruit kunnen putten. In een wereld waarin connecties steeds belangrijker worden, is sociaal kapitaal uitgegroeid tot een essentiële hulpbron – zowel voor persoonlijk succes als voor maatschappelijke samenhang. Op deze pagina vind je boeken die je helpen begrijpen hoe sociaal kapitaal werkt, hoe het ongelijk verdeeld is, en hoe je het kunt ontwikkelen en inzetten.

Joris Luyendijk
De zeven vinkjes
Joris Luyendijk toont in 'De zeven vinkjes' hoe sociaal kapitaal vaak ongelijk verdeeld is in de samenleving. Hij analyseert hoe afkomst, opleiding en netwerken cruciaal zijn voor carrièrekansen en hoe deze 'vinkjes' bepalen wie toegang heeft tot bepaalde kringen en wie buitengesloten blijft.

Sociaal kapitaal en maatschappelijke ongelijkheid

Sociaal kapitaal is niet gelijk verdeeld in onze samenleving. Sommige mensen worden geboren in netwerken die deuren openen, terwijl anderen moeite hebben om toegang te krijgen tot bepaalde kringen. Deze ongelijkheid heeft grote gevolgen voor individuele kansen en maatschappelijke mobiliteit.

Lenette Schuijt
Transklasse
In 'Transklasse' beschrijft Lenette Schuijt de uitdagingen van mensen die een grote sociale sprong maken. Ze belicht hoe 'klasseklimmers' vaak worstelen met het gebrek aan sociaal kapitaal in hun nieuwe milieu en hoe ze moeten leren navigeren in onbekende sociale codes.
Tim 'S Jongers
Armoede uitgelegd aan mensen met geld
Tim 'S Jongers legt in 'Armoede uitgelegd aan mensen met geld' uit hoe een gebrek aan sociaal kapitaal mensen in armoede belemmert. Hij toont aan dat armoede niet alleen een financieel vraagstuk is, maar ook draait om toegang tot netwerken die kansen bieden.
Armoede is niet alleen een kwestie van te weinig geld hebben. Het gaat ook over een gebrek aan sociaal kapitaal - de netwerken die je helpen kansen te zien en te grijpen, waardoor je steeds verder achterop raakt in de samenleving. Uit: Armoede uitgelegd aan mensen met geld

Sociaal kapitaal in organisaties en samenwerkingsverbanden

Ook binnen organisaties en samenwerkingsverbanden speelt sociaal kapitaal een cruciale rol. Vertrouwen, wederkerigheid en gedeelde normen maken effectieve samenwerking mogelijk en dragen bij aan innovatie en veerkracht.

Edwin Kaats Wilfrid Opheij
Leren samenwerken
Edwin Kaats en Wilfrid Opheij laten in 'Leren samenwerken' zien hoe sociaal kapitaal de basis vormt voor succesvolle samenwerkingsverbanden. Ze beschrijven hoe vertrouwen en relaties cruciaal zijn voor duurzame samenwerking tussen mensen en organisaties.

SPOTLIGHT: Edwin Kaats

Edwin Kaats is een vooraanstaand expert op het gebied van alliantievorming en samenwerking. In zijn werk benadrukt hij consistent het belang van sociaal kapitaal als fundament voor duurzame samenwerkingsrelaties. Zijn inzichten helpen professionals om bewust te investeren in relaties als vorm van kapitaal. Meer over Edwin Kaats
Eelke Wielinga Sjoerd Robijn
Netwerken met energie
In 'Netwerken met energie' vergelijken Eelke Wielinga en Sjoerd Robijn sociaal kapitaal met opgeslagen energie die netwerken veerkrachtig maakt. Ze beschrijven hoe deze 'energiebuffer' van relaties cruciaal is voor het succesvol navigeren door complexe vraagstukken.

Sociaal kapitaal in de nieuwe economie

In de huidige netwerksamenleving wordt sociaal kapitaal steeds belangrijker als economische factor. Naast financieel en menselijk kapitaal, bepaalt de kwaliteit van je netwerk in toenemende mate je succes en veerkracht in een complexe wereld.

Martijn Aslander Erwin Witteveen
Nooit Af
In de klassieker 'Nooit Af' beschrijven Martijn Aslander en Erwin Witteveen hoe sociaal kapitaal centraal staat in de netwerksamenleving. Ze laten zien hoe verbindingen tussen mensen en het opbouwen van vertrouwen essentieel zijn in de nieuwe economie waar alles 'permanent beta' is.
Nooit Af In een wereld die 'Nooit Af' is, zijn het juist je netwerken en relaties die je veerkracht geven. Door bewust te investeren in sociaal kapitaal, creëer je een vangnet dat je helpt navigeren door continue verandering en onzekerheid.
Farid Tabarki
Het einde van het midden
Farid Tabarki beschrijft in 'Het einde van het midden' hoe sociaal kapitaal een van de nieuwe waardebronnen is in de 'vloeibare samenleving'. Hij analyseert hoe netwerken en vertrouwensrelaties bijdragen aan veerkracht en innovatie in een tijd van snelle verandering.

Sociaal kapitaal en persoonlijk welzijn

Naast professioneel succes, blijkt sociaal kapitaal ook een grote invloed te hebben op ons welzijn en geluk. Onderzoek toont aan dat betekenisvolle relaties een van de belangrijkste factoren zijn voor een gelukkig leven.

Robert Waldinger Marc Schulz
Het goede leven
Marc Schulz en Robert Waldinger presenteren in 'Het goede leven' bevindingen uit 's werelds langstlopende geluksonderzoek. Hun conclusie: investeren in betekenisvolle relaties is een van de meest waardevolle investeringen die we kunnen doen voor ons welzijn en geluk.
Jim Stolze
Uitverkocht!
Jim Stolze introduceert in zijn klassieker 'Uitverkocht!' sociaal kapitaal als een essentiële valuta in de aandachtseconomie. Hij laat zien hoe bedrijven en individuen kunnen profiteren door bewust te investeren in relaties en reputatie als alternatief voor traditionele kapitaalvormen.

Gevers en nemers: de dynamiek van sociaal kapitaal

Hoe bouw je sociaal kapitaal op? En hoe zet je het op een ethische manier in? Deze vragen staan centraal in het denken over de rechtvaardigheid en effectiviteit van sociale netwerken.

Adam Grant
Geven en nemen
Adam Grant onderzoekt in 'Geven en nemen' hoe verschillende interactiestijlen leiden tot het opbouwen of verbruiken van sociaal kapitaal. Hij toont aan dat 'gevers' op de lange termijn vaak het meeste sociaal kapitaal opbouwen, wat bijdraagt aan duurzaam succes.

SPOTLIGHT: Adam Grant

Adam Grant is een toonaangevende organisatiepsycholoog die baanbrekend onderzoek doet naar geven en nemen in professionele netwerken. Als jongste hoogleraar aan Wharton en een van de meest invloedrijke managementdenkers, heeft hij het begrip van sociaal kapitaal verrijkt met inzichten over reciprociteit. Meer over Adam Grant

Hoe kun je investeren in sociaal kapitaal?

Sociaal kapitaal is geen statisch gegeven maar iets dat je actief kunt ontwikkelen. Door bewust te investeren in relaties, netwerkvaardigheden en sociaal bewustzijn, kun je je sociaal kapitaal vergroten - niet alleen voor persoonlijk voordeel, maar ook om bij te dragen aan een meer verbonden samenleving.

Damaris Matthijsen
Vrij, Gelijk & Samenleven
Damaris Matthijsen beschrijft in 'Vrij, Gelijk & Samenleven' hoe het DeelGenootschap bewust investeert in relaties en gemeenschapsvorming als vorm van kapitaal. Ze laat zien hoe deze investering bijdraagt aan een gezondere samenleving met meer verbondenheid.
Jeanine Schreurs
Ga hosselen - Geld verdienen door ondernemend te leven
In 'Ga hosselen' laat Jeanine Schreurs zien hoe sociaal kapitaal een essentiële hulpbron is voor 'hosselaars' - mensen die op een ondernemende manier hun leven vormgeven. Ze toont hoe netwerken en sociale vaardigheden bijdragen aan veerkracht en flexibiliteit.
Jeanine Schreurs
Ga hosselen - Geld verdienen door ondernemend te leven
In 'Ga hosselen' laat Jeanine Schreurs zien hoe sociaal kapitaal een essentiële hulpbron is voor 'hosselaars' - mensen die op een ondernemende manier hun leven vormgeven. Ze toont hoe netwerken en sociale vaardigheden bijdragen aan veerkracht en flexibiliteit.

Boeken over 'sociaal kapitaal' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'sociaal kapitaal'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden