Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Onder de loep

Forensische zorg nader bekeken

Paperback NL 2021 9789023258209
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

De media berichten bijna dagelijks over ernstige delicten, zoals moorden, aanslagen en verkrachtingen. Een deel van de plegers zijn psychiatrisch gestoorde personen, in een enkel geval een tbs-gestelde tijdens verlof. Onder de loep: forensische zorg nader bekeken bespreekt onderwerpen die voortvloeien uit deze berichtgeving en geeft daar een reactie op.

In het boek worden kwesties besproken die de algemene psychiatrie, de forensische psychiatrie en het gevangeniswezen betreffen, bijvoorbeeld resocialisatie, behandeleffecten, de kans op delictherhaling en financiering van de zorg. Ook komen daaraan gerelateerde onderwerpen aan de orde, zoals het gebruik van drugs in de kliniek, onvoldoende en overbelast personeel, en het grote aantal psychiatrisch gestoorde daklozen.

Het is begrijpelijk dat de samenleving geschokt reageert op ernstige delicten waarbij psychiatrische patiënten betrokken zijn en dat men vragen stelt over verlofbeleid en zorgvuldigheid van de behandelaars. Martin Tervoort hoopt bij te dragen aan een ruimer inzicht en beter beeld van het vakgebied, met name waar het de bijdrage aan de maatschappelijke veiligheid betreft.

Onder de loep is interessant voor direct en indirect betrokkenen bij de forensische psychiatrie, zoals medewerkers van de reclassering, penitentiaire medewerkers, juristen, managers, journalisten en politici. Het is echter ook geschreven voor de geïnteresseerde niet-professional en voor opleidingsdoeleinden.

Over de auteur
Martin Tervoort werkte vanaf 1975 als psychiater en psychotherapeut binnen de algemene psychiatrie, klinische psychotherapie en verslavingszorg en sinds 1992 binnen de forensische psychiatrie. Als ggz directeur behandelzaken gaf hij leiding aan een forensisch psychiatrische kliniek. Als deskundige bij de bijzondere kamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden nam hij deel aan de behandeling van beroepskwesties inzake de verlenging of beëindiging van de tbs-maatregel. Hij zit in diverse klachtencommissies van de ggz en is als coach/begeleider van psychiaters nog steeds betrokken bij de behandelpraktijk. Zijn ervaring ligt zowel op het gebied van behandeling en beleid, alsmede op de raakvlakken tussen volksgezondheid en justitie.

Specificaties

ISBN13:9789023258209
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:152
Uitgever:Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV
Verschijningsdatum:10-6-2021

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Onder de loep