
Lees verder
Ad Verbrugge (Leiden) is filosoof en oprichter van De Nieuwe Wereld en De filosofische school Nederland. Eerder schreef hij de bestseller Tijd van onbehagen en Staat van verwarring.
Meer over de auteursComputers en het internet omringen ons overal en hun invloed op ons leven zal de komende decennia alleen maar toenemen. Wat betekent dit voor de manier waarop we kennis verwerven en voor de vormgeving van ons onderwijs?
Volgens critici moeten we ons herbezinnen op het onderwijs om de leerlingen van nu adequaat voor te bereiden op de eenentwintigste eeuw. Daarbij zou het ontwikkelen van digitale vaardigheden onmisbaar zijn. Maar wat brengt de digitale revolutie nu daadwerkelijk teweeg in ons leven en denken?
Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk (Centrum Ethos van de Vrije Universiteit) vroegen wetenschappers, vrijdenkers en docenten zich te buigen over de zin en onzin van de digitalisering van ons onderwijs. Dit boek biedt een fris tegengeluid tegen de utopische verwachtingen waarmee de digitale revolutie van het onderwijs nogal eens gepaard gaat.
Aan deze bundel werkten verscheidene publicisten mee, onder wie: Theodore Dalrymple, Aleid Truijens, Sebastien Valkenberg, Diederik Boomsma, Johannes Visser en Hans Schnitzler.
onderwijs digitalisering ICT (Informatie- en CommunicatieTechnologie) bildung filosofie technologie artificiële intelligentie media internet pedagogiek robotica kennisoverdracht cognitivisme onderwijsvernieuwing maatschappij social media docenten leerlingen leerprocessen gamification informatisering onderwijsbeleid bureaucratisering onderwijskwaliteit leervermogen persoonlijke ontwikkeling concentratie cultuur creativiteit aandacht economisering socialisatie kwalificatie subjectwording neuropsychologie onderwijsfilosofie kritisch denken ethiek democratisering toekomst