

Pankaj Mishra is een van de belangrijkste schrijvers en intellectuelen van onze tijd. Hij is geboren in India, woont en werkt in Londen, en schreef diverse romans en studies, waarvan Op de ruïnes van het imperialisme de Groene Waterman Prijs kreeg.
Meer over Pankaj MishraDe wereld na Gaza
E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2025 1e druk 9789045051789Samenvatting
Lange tijd was de Holocaust het morele ijkpunt van de wereld. Althans, in het Westen. In de rest van de wereld was de dekolonisatie het belangrijkste referentiekader van de vorige eeuw. Als je de recente gebeurtenissen in Gaza vanuit deze twee perspectieven beschouwt, welke morele inzichten levert dat op?
Pankaj Mishras werk draait altijd om het hypocriete westerse zelfbeeld en de voortdurende mondiale raciale ongelijkheid. Volgens Mishra is het essentieel om te kijken naar de ervaringen en perspectieven van de meerderheid van de wereldbevolking om de verschillende reacties op de oorlog in het Midden-Oosten te begrijpen.
Mishra beantwoordt fundamentele vragen of sommige levens er meer toe doen dan andere, welk lijden het verdient herinnerd te worden en waarom radicaal-rechts op winst staat in het Westen. De wereld na Gaza is een essentiële morele gids tot het verleden, heden en toekomst.
Trefwoorden
israël-palestina conflict holocaust kolonialisme geschiedenis israël wereldpolitiek raciale ongelijkheid politiek palestina antisemitisme westerse zelfbeeld dekolonisatie shoah zionisme collectief geheugen postkolonialisme identiteitspolitiek gaza morele ijkpunten morele verantwoordelijkheid joods-amerikaanse relaties racisme herinnering kulturkampf slavernij filosemitisme morele analyse nakba amerikaanse buitenlandbeleid diaspora vluchtelingen nationalisme ongelijkheid midden-oosten radicaal-rechts trauma amerikanisering media morele gids intellectuele geschiedenis cultureel geheugen filosofie duitsland etnocentrisme moderniteit sociologie activisme kleurgrens samenleving amerika mondiale verhoudingen etnische zuivering universalisme historisch onrecht collectieve herinnering ethiek maatschappij empathie oorlog menselijke waardigheid internationale betrekkingen cultuur globalisering
Trefwoorden
Specificaties
Lezersrecensies
Inhoudsopgave
Deel 1: Leven na de Shoah 31
Israël en het onherstelbare onrecht 33
Deel 2: De Shoah zál herdacht worden 117
Duitsland van antisemitisme tot filosemitisme 119
De amerikanisering van de Holocaust 150
Deel 3: Aan de andere kant van de kleurgrens 193
De botsende verhalen van Shoah, slavernij en kolonialisme 195
Identiteitspolitiek en leuren met gruweldaden 232
Epiloog: Hoop in een duistere tijd 269
Bibliografie 277
Noten 287
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan