Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Modern kapitalisme

Alternatieve grondslagen voor grote ondernemingen

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2009 9789047003090
Direct te downloaden

Samenvatting

Grote ondernemingen zijn gestopt met ondernemen. Lopende zaken worden naar tevredenheid afgewikkeld, maar het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe producten en het terugdringen van kosten liggen buiten bereik. Pogingen om door overnames de productportefeuille te verbreden en de efficiëntie te verbeteren vernietigen op grote schaal economische waarde.

De oorzaken hiervoor schuilen in de Angelsaksische en de Rijnlandse wijze van bedrijfsvoering. Het samenstel van ondernemingsdoelstellingen, toezicht, bestuur, management en besluitvorming schiet volgens Donald Kalff in beide modellen ernstig tekort - zeker nu een economische crisis extra hoge eisen stelt en de grote vraagstukken van deze tijd (energie, klimaat, de derde wereld) niet zonder goed functionerende grote ondernemingen kunnen worden opgelost.

Kalff presenteert in dit boek nieuwe grondslagen voor grootschalig ondernemen en gebruikt die voor het ontwerp van een alternatieve, zeer concurrerende onderneming. Hij biedt een ander perspectief op productiviteitsverbetering, investeringsbeslissingen, innovatie en de selectie van bestuurders en managers.

'Modern kapitalisme' biedt het model van een onderneming die optimaal kan profiteren van de concurrentievoordelen van Europa.

Specificaties

ISBN13:9789047003090
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:208
Druk:1
Verschijningsdatum:29-11-2011
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

Modern kapitalisme
Annegreet van Bergen | 23 juli 2009
Niet kapitaal of grondstoffen of kennis zijn schaars. Maar de kwaliteit van de medewerkers. Volgens Donald Kalff valt of staat het succes van een onderneming met het vermogen van managers om mensen adequaat te laten samenwerken. In zijn nieuwste boek Modern kapitalisme schetst Kalff een alternatief ondernemingsmodel dat expliciet ruimte biedt voor betere samenwerking.Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
4 stemmen
3
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (5)

column
Is er nog leven na de zeepbel?
Pierre Pieterse 17 september 2009 In deze tijd waar de economische crisis de aandacht doet verslappen voor de andere crises - de klimaatcrisis, de voedselcrisis en de energiecrisis - gaat alle aandacht naar het weer op poten krijgen van de economie. Al die crises zijn wel het gevolg van het economische systeem zoals dat functioneert in het industriële tijdperk. Kunnen we de grote nadelen van het industriële tijdperk opheffen en crises voorkomen door een slimmer besturingsmodel, zoals Donald Kalff meent in zijn boek Modern kapitalisme, of is er een werkelijke omwenteling in denken nodig, zoals Peter Senge stelt in zijn boek De noodzakelijke revolutie ?
interview
Donald Kalff: ‘Blijvend waarde creëren is de essentie van ondernemen’
Annegreet van Bergen 10 juli 2009 In zijn zojuist verschenen boek Modern kapitalisme ontvouwt biotech-ondernemer en publicist Donald Kalff een nieuw ondernemingsmodel. Daarmee neemt hij niet alleen afstand van het Angelsaksische maar ook van het Rijnlandse model. Kalff geeft een blauwdruk voor een nieuw Europees ondernemingsmodel, een werkgemeenschap gericht op het creëren van economische waarde. Een gesprek met een man die graag ziet dat het echte ondernemen terugkeert.
column
Nieuw Europees kapitalisme?
Dick Pels 23 juni 2009 Donald Kalff is een idealist, en idealisten gebruiken grote woorden. In zijn veelgeprezen Onafhankelijkheid voor Europa (2004) was hij de tijdgeest en de crisis vooruit met een diepgravende kritiek op het Angelsaksische ondernemingsmodel. In zijn nieuwe boek Modern kapitalisme presenteert hij een even breedgerand alternatief: de nieuwe ‘Europese’ onderneming.
nieuws
De voorjaarsworp (V): management en strategie
Hans van der Klis 11 februari 2009 In het voorlaatste deel van deze serie over de managementboeken die dit voorjaar verschijnen een ruime selectie boeken over management en strategie. Met een nieuw boek van Robert S. Kaplan en David P. Norton, en verschillende titels over Rijnlands organiseren.
nieuws
De voorjaarsworp (1): financiën en economie
Hans van der Klis 13 januari 2009 Net als in het najaar zet Boekcover voor u de belangrijkste boeken die dit voorjaar gaan verschijnen op een rijtje. Deel 1 in de vijfdelige serie: boeken over financiën en economie. Met titels over de crisis, een ‘graphic novel’ over Jérôme Kerviel, en de memoires van Gerrit Zalm.

Over Donald Kalff

Donald Kalff is oud KLM-topman. Na zijn studie begon hij als assistent-professor in Delft, maar hij stapte al snel over naar Royal Dutch/Shell. Momenteel CEO van biotechbedrijf Immpact. Verder is hij als adviseur verbonden aan Roland Berger Strategy Consultants.

Andere boeken door Donald Kalff

Inhoudsopgave

1. Het falen van grote ondernemingen
2. De structurele problemen van grote ondernemingen
3. De fundamenten van een nieuwe onderneming
4. De nieuwe onderneming: een structuur voor besluitvorming
5. Management: zorg voor de onderneming
6. Bestuur: versterking van de onderneming
7. Statutaire Raad: vernieuwing van de onderneming
8. De Europese context

Nawoord
Noten
Dankwoord
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Modern kapitalisme