Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

'Ben ik van Limburg, de Nationale Politie of de minister?'

Essay over gezag en beheer ten behoeve van de nieuwe visie op de politiefunctie

Paperback Nederlands 2023 9789047301851
Nog niet verschenen, verwacht op 14‑12‑2023
34,90

Samenvatting

Er is discussie over politisering van veiligheid, toenemende sturing door het ministerie van Justitie en afkalving van het lokale gezag (burgemeester en officier van justitie). De Politiewet 2012 veronderstelt dat dit gezag niet zou worden aangetast. In Limburg is dit wel het geval.

Limburg is achtergesteld (qua sterkte) en wordt overvraagd door het ongelimiteerde aanbod van (inter)nationale criminaliteit, toenemende sturing, monitoring en de verantwoordingseisen van de minister van Justitie en de korpsleiding in Den Haag. Er is een ongekende beleids- en sturingsmachine ontstaan. Het lokale gezag in Limburg kan niet meer voldoen aan de veiligheidsvragen van burgers. De basisteams en de opsporing lopen achter de feiten aan. Limburg staat niet op zichzelf.

Dit essay doorbreekt de oppervlakkigheid waarmee landelijk wordt gepraat over criminaliteitsbestrijding (‘hard aanpakken’). Een pleidooi wordt gehouden om rechtsstatelijke principes over gezag en beheer, macht- en tegenmacht en rechtsbescherming weer onderdeel te laten zijn van de visie op wat goede politie is. Het kan niet zo zijn dat burgemeesters zeggen ‘daarvoor moet je in Den Haag zijn’.

Specificaties

ISBN13:9789047301851
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:166
Druk:1
Verschijningsdatum:14-12-2023
ISSN:
Jongbloed:Politietaken

Over Bob Hoogenboom

Bob Hoogenboom is hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit en bijzonder hoogleraar Politiestudies en Veiligheidsvraagstukken aan de VU Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in alles wat samenhangt met witteboordencriminaliteit, in de (on)mogelijkheden van regulering en de rol van politie en justitie op dit gebied.

Andere boeken door Bob Hoogenboom

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        'Ben ik van Limburg, de Nationale Politie of de minister?'