Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Tegendenken

Een noodzaak in het publieke debat

Paperback Nederlands 2013 9789047705543
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

'Tegendenken is wat Penelope iedere ochtend doet met haar weefsel: zij maakt ongedaan wat ze de vorige avond heeft voltooid. De behoefte om te denken kan nooit worden gestild door zogenaamd vast omschreven inzichten.' - Hans Achterhuis

Begint niet ieder engagement met 'een mens die nee zegt'? Vanuit deze gedachte, afkomstig van Camus, neemt Hans Achterhuis de Occupy-beweging serieus. De betogers zeggen nee tegen de bonussen, nee tegen de toenemende maat - schappelijke ongelijkheid, nee tegen de hebzucht van de banken. Hun revolte is broodnodig, zegt Achterhuis, maar als het uitmondt in een revolutie - dat wil zeggen: in een utopisch ja-zeggen - dan brengt dat weer het gevaar van een nieuw totalitair denken met zich mee. Er moeten altijd 'tegendenkers' zijn, luizen in de pels van links en rechts.

Voortdurend in discussie, niet alleen met anderen maar ook met zichzelf, onderzoekt Achterhuis grote maatschappelijke vragen. We willen allemaal een betere wereld, maar is geweld gerechtvaardigd om die te realiseren, zoals in Syrië of Irak? We hebben ons onderwijssysteem gedemocratiseerd, maar brengt dat niet een nieuwe tweedeling tussen hoger en lager opgeleiden met zich mee? En we hebben onze gezondheidszorg geprofessionaliseerd, maar stemt het belang van al die zorgprofessionals wel overeen met dat van de patiënt?

'Van meer marktwerking worden wij niet gezonder en wordt de zorg niet goedkoper. Wist u dat in het oude China de arts levensadviezen gaf en dat hij betaald kreeg als de patiënt gezond bleef? Bij ons ontvangt de arts geen cent voor de gezondheid van de patiënt; hier draait de gezondheidszorg op zoveel mogelijk behandelingen.' - Hans Achterhuis

Specificaties

ISBN13:9789047705543
Trefwoorden:filosofie, debatteren
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:200
Uitgever:Lemniscaat
Druk:1
Verschijningsdatum:29-3-2013
Hoofdrubriek:Filosofie

Expertrecensies (1)

recensie
Tegendenken
Yvette Bartholomée | 13 februari 2014
Twee jaar lang was Hans Achterhuis Denker des Vaderlands. Het boek 'Tegendenken' bundelt de discussies die Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in die twee jaar met hem voerde. Over de Eurocrisis, de logica van de vrije markt, politiek en de gezondheidszorg, alles wat in die twee jaar actueel was en nu nog steeds is.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Hans Achterhuis

Hans Achterhuis (1942) is een van de toonaangevende hedendaagse Nederlandse filosofen. Hij schreef vele filosofische werken, waaronder 'De markt van welzijn en geluk', 'De maat van de techniek' en 'Het rijk van de schaarste', 'De erfenis van de utopie' en 'Utopie'.

Andere boeken door Hans Achterhuis

Over Peter Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis (1969) is journalist en schrijft veel over filosofie en zingeving. Zijn boeken ‘Filosofie van het kijken’ (2009) en ‘Denken over dichten’ (2011) kwamen op de shortlist van de Socratesbeker.

Andere boeken door Peter Henk Steenhuis

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tegendenken