Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De WIJ Economie

De opkomst van de WIJ Economie en de ondergang van de IK Economie

Paperback Nederlands 2009 1e druk 9789048802296
Voormalig top 100Totaal 31 dagen
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

Een baanbrekend boek met een indringende boodschap: de wereld zal na de crisis niet meer hetzelfde zijn.

'Nederland heeft een aansprekende visie voor de toekomst nodig. Een toekomst die in de samenleving enthousiasme oproept en breed wordt gedragen. Een welvarend Nederland voor iedereen, dat internationaal voorop loopt met een sterke nieuwe economie, de groene economie. Met zijn allen verbouwen we ons land om tot 'Nederland Elektroland', alles draait straks op schone elektriciteit. Een nieuwe economie is niet voldoende.

We moeten naar een eerherstel van normen en waarden, naar fatsoen, naar ethiek in de samenleving en terug naar ouderwetse solidariteit. Weg met de IK cultuur, weg met de financiële hebzucht, het casino-kapitalisme, de exorbitante bonussen en het snelle geld verdienen. Deze aanpassingen vragen ook om een mentaliteitsverandering, zowel bij overheid en burgers als bij het bedrijfsleven. De IK economie, de IK samenleving is met de crisis ten onder gegaan. Alleen met de WIJ economie kunnen we Nederland de komende decennia welvarend houden.'

Dit is één van de vele conclusies die Willem Vermeend heeft neergelegd in zijn visionaire boek 'De WIJ Economie'. Het boek bestaat uit vier onderdelen: de wereld voordat de crisis uitbrak, de oorzaken, de aanpak van de crisis en de wereld na de crisis. Daarnaast is een afzonderlijk onderdeel gewijd aan Nederland (elektroland).

In 'De WIJ Economie' schetst Vermeend op heldere wijze een economisch en maatschappelijk beeld van de wereld ná de crisis. De toekomstige economie duidt hij aan als de WIJ economie en de economie van het verleden als de IK economie. Daarbij gaat hij in op de verschillende aspecten van de ondergang van IK en de opkomst van WIJ.

Volgens Willem Vermeend:
- verliezen de Verenigde Staten en Europa hun economische machtspositie op de wereldmarkt en versterken opkomende economieën zoals China hun invloed
- moeten we leren leven met een lagere economische groei
- moet Nederland vooral investeren in onderwijs, onderzoek en groen
- is leiderschap uit en inspirerend aanvoerderschap in
- moet het belastingstelsel worden hervormd: eenvoud, breed, laag en groei
- moet The International Green Bank of Holland (GBH) worden opgericht, die zich specialiseert in alle wereldwijde transacties op het terrein van groene investeringen
- is plaatsing van kerncentrales noodzakelijk
- moet de uitverkoop van onze bedrijven aan het buitenland stoppen
- moet het Oranje-gevoel terugkomen

Specificaties

ISBN13:9789048802296
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:384
Druk:1
Verschijningsdatum:12-9-2009
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (2)

recensie
Vermeend verrast met visionair boek
Ronald Buitenhuis | 4 november 2009
In het boek De WIJ Economie schetst oud-staatssecretaris Willem Vermeend een beeld van hoe hij vindt dat Nederland zich de komende decennia zou moeten ontwikkelen. Voor een oud-politicus maakt hij ongewoon heldere keuzes. Zo is hij voorstander van kerncentrales en pleit hij voor investeren in vooral groen en internet.
Lees verder
recensie
Rekenwonder Vermeend pleit voor Nederland Elektroland
Hans van der Klis | 23 september 2009
Willem Vermeend is het rekenen nog niet verleerd. Ruim een week voor Prinsjesdag, toen het kabinet-Balkenende bekend maakte vanaf 2011 jaarlijks 40 miljard te willen besparen, presenteerde Vermeend dit getal al in zijn nieuwe boek De WIJ Economie. Maar waar de regering ervoor koos twintig commissies aan het werk te zetten om te onderzoeken hoe dit bedrag te realiseren, heeft Vermeend zijn keuzes al gemaakt.
Lees verder

Lezersrecensies

3.8 van de 5
4 stemmen
1
2
0
1
0

Interviews en artikelen (1)

column
Loon naar werken? Loon naar domheid!
Jaap Peters 15 september 2009 Michel Albert had het in 1991 over twee soorten van verzekeringsbedrijven in deze wereld: de premie wordt omgeslagen over alle deelnemers aan de verzekering op basis van solidariteit (wij kennen dat als 'De Onderlinge'), of de premie wordt vastgesteld op basis van een risicoanalyse (zoals bijvoorbeeld bij Lloyd's). Uit die gedachte ontstond het idee wat later bekend werd als het Rijnland en het Angelsaksische Model. De twee oervormen van het kapitalisme…

Over Willem Vermeend

Willem Vermeend (1948) is voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA, oud-staatssecretaris van Financiën en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tegenwoordig is hij ondernemer, hoogleraar European Fiscal Economics aan de Universiteit van Maastricht en commissaris bij diverse internationale ondernemingen.

Andere boeken door Willem Vermeend

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Inleiding
2. Het politiek-economische landschap
3. Economische groei, onze totempaal
4. De economische wereld vóór de crisis
5. De economische crisis, ondergang van de IK economie
6. Hoe voorkomen we een (krediet)crisis
7. Maatregelen om de economie te herstellen
8. De wereld na de crisis, de opkomst van WIJ
9. Op weg naar de groene (WIJ) economie
10. Wat gaan we doen in Nederland na de crisis?

Bijlage 1 Bouwstenen voor economische groei
Bijlage 2 Geraadpleegde websites

Verklarende woordenlijst

Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De WIJ Economie