Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Tijdelijk leiderschap

Dienstbaarheid aan mens en organisatie

Paperback Nederlands 2008 9789052616551
Voormalig top 100Totaal 137 dagen
Verkooppositie 4356Hoogste positie: 37
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Wanneer u tijdelijk wordt ingehuurd als leidinggevende of adviseur, hebt u een aparte relatie met de organisatie. Wordt het 'klus klaren en wegwezen', of kunt u meer betekenen? 'Tijdelijk leiderschap' is een boek voor betrokken leiders die hun bijzondere positie van 'buitenstaander' willen gebruiken om organisaties vooruit te helpen. Goed tijdelijk leiderschap vraagt om inzicht in menselijk gedrag, inzicht in organisaties die zich als levende systemen gedragen. Dit boek biedt u die inzichten. U doorloopt stap voor stap de fases van tijdelijk leiderschap en leert welke competenties een tijdelijke leider nodig heeft.

'Tijdelijk leiderschap' helpt u een antwoord te vinden op vragen als:
- Pas ik in de context?
- Wat is mijn innerlijke werkmodel?
- Hoe stel ik een goede diagnose?
- Hoe zet ik een visie om in praktische stappen?
- Hoe werkt de psychodynamiek in tijdelijke situaties?

Dit boek vergroot uw geestelijke bagage en laat u uitgroeien tot een tijdelijke leider die zich dienstbaar stelt aan mens en organisatie. Daarmee is het een waardevolle inspiratiebron voor iedereen die op tijdelijke basis leiding geeft, zoals lijnmanagers, interim-managers, projectleiders en organisatieadviseurs.

Specificaties

ISBN13:9789052616551
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:268
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:13-9-2011
Hoofdrubriek:Advisering

Expertrecensies (1)

recensie
Tijdelijk leiderschap
Hugo-Jan Ruts | 25 juli 2008
Het peloton interim-managers, projectleiders, organisatieadviseurs, gedetacheerden, coaches dat als externen in organisaties rondloopt, groeit nog steeds. Niet in de laatste plaats door het groeiend aantal zelfstandigen in de arbeidsmarkt, waaronder ook veel meer experts op HR, financieel en marketingterrein dan tien jaar geleden. Jaap Schaveling richt zich in zijn boek 'Tijdelijk leiderschap. Dienstbaarheid aan mens en organisatie' op deze brede doelgroep. Een mooi en actueel onderwerp, want dat groeiende peloton roept nieuwe vraagstukken op over continuïteit van kennis binnen organisaties, loyaliteit en de betrokkenheid van externen.
Lees verder

Lezersrecensies

3.6 van de 5
10 stemmen
4
2
1
2
1

Interviews en artikelen (1)

interview
Jaap Schaveling: ‘We leven niet alleen voor ons salaris’
Hans van der Klis 15 mei 2008 Interim-managers, adviseurs, projectleiders en zelfs managers in vaste dienst groeien steeds meer naar elkaar toe. Deze tijdelijke leiders - ook permanente managers zijn welbeschouwd tijdelijk in dienst - krijgen in toenemende mate te maken met de verwachting dat zij meer betekenen voor de ontwikkeling van de organisatie én van de mensen die er werken. Dat vergt van veel managers, adviseurs en projectleiders een grotere dienstbaarheid dan zij tot nu toe gewend zijn. Dat betoogt Nyenrode-docent en organisatiecoach Jaap Schaveling in zijn nieuwe boek Tijdelijk leiderschap.

Over Jaap Schaveling

In 1983 studeerde Jaap Schaveling cum laude af in de Onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is in 2010 gepromoveerd op het onderwerp interim-management. Sinds 1997 is Schaveling verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Hij doceert organisatiedynamiek en leiderschap en is programmamanager van programma's voor executives. Daarnaast is hij werkzaam als zelfstandig organisatiecoach. De interactie tussen mens en organisatie, proces en taak is de rode draad in Schavelings loopbaan. Zijn thema is dat we in organisaties soms de bal zijn die door onze persoonlijke-, groeps-, organisatie- en omgevingsdynamieken gespeeld wordt en soms de speler zijn, we bepalen mede de dynamieken waar we ons in bevinden. Om die dynamiek te adresseren maakt hij vooral gebruik van kennis en ervaring op het terrein van organisatieontwikkeling, organisatiekunde, systeemdenken, vertijdelijking van organisaties, besluitvormingsprocessen en psychodynamiek op individueel, team en organisatieniveau. Schavelings missie is om mee te helpen levende organisaties te ontwikkelen waarin sprake is van mensen met persoonlijk meesterschap en vakmanschap, mensen die eenvoudig, wakker, contactvol en dienstbaar in het leven staan. Mede door het verzorgen van workshops, lezingen, (incompany)programma's, wetenschappelijk onderzoek en het verspreiden van de resultaten daarvan wil hij een bijdrage leveren aan deze bewustzijnsontwikkeling in organisaties. Om daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzame voor alle actoren leefbare samenleving.

Andere boeken door Jaap Schaveling

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding - Tijdelijk leiderschap: in wiens dienst en dienstbaar waaraan?
De opbouw van dit boek

I. De basis
1. Een bijzondere vorm van leiderschap
2. Het organisatielandschap: organisaties als levende systemen
3. Het innerlijk werkmodel

II. De oriëntatiefase
4. Pas je in de context?
5. Onderhandelen over je rol

III. De verkennings- of verhelderingsfase
6. De diagnose stellen
7. Systeemdenken: samenhang ontdekken
8. Futuring: doel en toekomst ontvouwen

IV. De uitvoeringsfase
9. Verandering: welke aanpak kies je?
10. Hoe gaat de mens om met organisatieverandering?
11. Hoe reageren leiders op onzekerheid?
12. De invloed van grenzen in organisaties
13. Macht in en rond organisaties
14. Adequate besluitvorming

V. De afrondingsfase
15. Wijsheid en dienstbaarheid

Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tijdelijk leiderschap