Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Praktijkboek OR & financiën

Paperback Nederlands 2014 9789076834757
Verkooppositie 1537Hoogste positie: 601
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Ondernemingsraden beschikken niet altijd over voldoende financieel-economische kennis en zijn niet thuis in de terminologie van de bestuurder en zijn financiële adviseurs. Toch moet elke OR zich een mening vormen over jaarrekeningen, begrotingen, voortgangsrapportages en besluiten met ingrijpende financiële gevolgen.

De OR overlegt regelmatig met de bestuurder over 'de gang van zaken' in de organisatie. Het is daarbij noodzakelijk om financiële informatie te kunnen doorgronden. Bijvoorbeeld om na te gaan of en hoe bestuurders hun financiële resultaten oppoetsen of dempen. Ook moet een OR tijdig signalen herkennen die wijzen op dreigende financiële problemen. Daarnaast is de OR altijd betrokken bij besluiten met belangrijke financiële gevolgen, zoals investeringen, afslankingen, fusies of bedrijfsovernames. De OR moet zich daarbij snel kunnen verdiepen in de financiële achtergronden van dit soort processen. Daarbij is het van belang dat de OR de terminologie van de directie snapt.

Dit boek geeft niet alleen aan hoe u een balans moet lezen en wat uw bevoegdheden zijn, maar geeft ook uitleg van de meest voorkomende financiële begrippen. In het laatste hoofdstuk vindt u een uitgebreide woordenlijst met de top 500 financiële begrippen, die worden gebruikt bij bedrijven, non-profit organisaties, zorginstellingen en gemeenten. Door dit boek heeft u minder koudwatervrees om financiële onderwerpen met de bestuurder te bespreken. Hopelijk draagt het bij aan het plezier om het bedrijfsbeleid beter te begrijpen en effectiever te beïnvloeden.

Specificaties

ISBN13:9789076834757
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:212
Uitgever:Performa
Druk:1
Verschijningsdatum:15-1-2014
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Geert Ploeg

Mr. Geert Ploeg MBA studeerde rechten en bedrijfskunde. Daarna was hij ruim 20 jaar organisatieadviseur. Hij voerde regelmatig contra-expertises over reorganisaties uit in opdracht van ondernemingsraden. Vervolgens verzorgde hij gedurende tien jaar opleidingen, waaronder medezeggenschapstrainingen. Ook was hij zelf vijf jaar lid van de OR en de financiële commissie daarvan bij zijn organisatie. In de loop der jaren heeft hij een grondige en veelzijdige kennis over de medezeggenschap opgebouwd vanuit deze verschillende invalshoeken.

Andere boeken door Geert Ploeg

Over Rob Latten

Rob Latten heeft o.a. bedrijfskunde gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en daarna een master met specialisatie Controlling afgerond. In zijn carrière staan veranderprojecten centraal. Hij is als organisatieadviseur werkzaam bij DeVerandermotOR. Zijn belangrijkste werkzaamheden zijn het trainen en adviseren van medezeggenschapsorganen bij onder andere fusies en reorganisaties. Zijn specialisaties liggen op het gebied van strategische en financiële analyses. Hij heeft zitting in een Raad van Toezicht en is werkzaam als docent op de Hogeschool Rotterdam. Rob heeft diverse publicaties, artikelen en boeken op zijn naam staan gericht op het thema financiën en duurzaam inzetbaarheid. Het meest bekend is “Ondernemingsraad voor dummies”.

Andere boeken door Rob Latten

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Medezeggenschap in organisaties
2. Inleiding financieel beleid
3. Jaarverslag en jaarrekening
4. Resultaten en bezittingen manipuleren
5. Reorganisaties en financiële problemen
6. Overnemen en overgenomen worden
7. Andere besluiten met financiële gevolgen
8. Financiële begrippen

Bijlage 1: Literatuurlijst
Bijlage 2: Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Praktijkboek OR & financiën