Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Bureaucratie is een inktvis

Paperback Nederlands 2015 9789089536310
Voormalig top 100Totaal 4 dagen
Verkooppositie 4320Hoogste positie: 92
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Waarom is iedereen tegen bureaucratie en krijgen we er toch steeds meer van? Om deze vraag te beantwoorden moeten we nadenken over de aard van bureaucratie. Dit blijkt ingewikkelder te zijn dan het lijkt: net als een inktvis ontglipt de bureaucratie aan iedereen die er grip op wil krijgen. Zij heeft zogezegd de aard van een 'hyperobject', iets wat zo alomvattend is dat we nooit het totaalbeeld ervan op ons netvlies kunnen krijgen.

René ten Bos onderwerpt bureaucratie aan een filosofische analyse en beschrijft haar als de ecologie van de moderne mens: ze vormt ons en bepaalt wie we zijn, maar ze bedreigt ons ook. Bureaucratie is door en door menselijk, maar zet tegelijkertijd onze menselijkheid steeds weer op het spel. 'Bureaucratie is een inktvis' is bedoeld voor iedereen die dagelijks bezig is met organisaties – wij allemaal dus.

Specificaties

ISBN13:9789089536310
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:192
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:18-11-2016
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Bureaucratie is een inktvis
Peter van den Boom | 21 december 2015
Als je iemand vraagt over nut en noodzaak van bureaucratie krijg je een gezicht te zien van afschuw. En toch produceren we steeds meer verstikkende bureaucratie. Het is de verdienste van René ten Bos om bureaucratie vanuit het perspectief van de filosofie te analyseren. In zijn studie ‘Bureaucratie is een inktvis’ maken we meteen op de eerste pagina kennis met de inktschijters. Dat is een term voor de bureaucraten en het bureaucratische systeem in het algemeen. De inktschijters hebben de macht en die macht neemt steeds meer toe.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
3 stemmen
2
1
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

interview
René ten Bos: ‘Bureaucratie vinden we stiekem fijner dan we willen toegeven’
Paul Groothengel 30 juni 2016 Aan bureaucratie valt niet te ontkomen. Hoe erg is dat? Onze haat-liefde verhouding met de ‘inktschijters’ van deze wereld is begrijpelijk, betoogt filosoof René ten Bos in zijn nieuwe boek ‘Bureaucratie is een inktvis’.

Over Rene ten Bos

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in kritische management theorieën en heeft gepubliceerd over verschillende onderwerpen, zoals organisatie-ethiek, strategisch management en genderstudies. In de afgelopen jaren heeft René ten Bos lezingen en cursussen gegeven voor verschillende organisaties en bedrijven, waaronder Corus, Philips, AKZO, Stork, Vodafone, Rabobank, Ministerie van Justitie, verschillende ziekenhuizen, scholen, politieorganisaties. Van 1999 tot 2003 was hij redactielid van M&O (bekendste Nederlandstalige wetenschappelijk managementtijdschrift). Ook is hij redactielid geweest van het tijdschrift Filosofie in Bedrijf. Ten Bos is een bekende spreker voor zowel academisch als management publiek. Van zijn hand verschenen eerder bij Uitgeverij Boom onder meer: Het geniale dier (2008), Stilte, geste, stem (2011), Water (2014), Dwalen in het antropoceen (2017) en Extinctie (2019).

Andere boeken door Rene ten Bos

Inhoudsopgave

Deel 1: Inkt
-Inktschijters
-Malacologie
-Kan bureaucratie bekritiseerd worden?
-Zijn mensen van nature bureaucratisch?

Deel 2: Hyperobject
-Over hyper, glimpen en zwak denken
-Ideaaltype
-De vijf kenmerken van bureaucratie

Deel 3: Innerlijkheid
-De bureaucratische fauna
-Oikonomia
-De vloek van Taylor
-Angst
-Burra

Noten en verwijzingen
Literatuur
Namenregister
Dankwoord

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Bureaucratie is een inktvis