
Lees verder
Bert van Dijk heeft meer dan 30 jaar ervaring als projectmanager van complexe en omstreden ruimtelijke ontwikkeling- en infrastructuurprojecten bij de overheid. De aanname dat projecten nu eenmaal stroperig en ingewikkeld zijn is voor hem niet aanvaardbaar.
Meer over Bert van DijkWaarom lukt het maar niet met de grote maatschappelijke opgaves in Nederland? Het woningentekort, de energietransitie, de stikstof- en klimaatcrisis en het achtergestelde onderhoud van infrastructuur… De projecten komen niet van de grond of gaan niet snel genoeg. Het is complex en stroperig, dat is het beeld.
Maar het kan wél, uitvoeringskracht voor complexe en omstreden overheidsprojecten. Dankzij de PIM-aanpak die is gebaseerd op slimme, digitale middelen. Met als uitgangspunt: alle betrokken mensen van betrouwbare informatie voorzien, van burgers tot de Raad van State. Bert van Dijk was sinds de jaren 90 projectmanager bij de overheid en paste deze aanpak voor het eerst toe bij zijn eigen projecten. Samen met innovatieve en daadkrachtige projectmanagers en bestuurders bij de lagere overheden ontwikkelde hij de aanpak verder.
In dit boek beschrijft hij wat er mis gaat en hoe het wel kan. Met tal van praktijkvoorbeelden van concrete projectversnellingen bij woningbouw, energie, dijkversterking en infrastructuur toont hij aan hoe de PIM-aanpak bijdraagt aan snellere en betere projecten. En hoe de overheid meer uitvoeringskracht krijgt om de grote opgaves tot een goed einde te brengen.
Het boek is een antwoord vanuit de ruimtelijke praktijk op de oproep van Tjeenk Willink uit 2018: ‘Groter denken, kleiner doen’. Laat u overtuigen. En pak de regie terug. Het kan wél.
projectmanagement uitvoeringskracht overheid informatiemanagement besluitvorming burgerparticipatie communicatie digitalisering ruimtelijke ontwikkeling verandermanagement stakeholdermanagement infrastructuur transparantie procesoptimalisatie woningbouw publieke sector energietransitie vertrouwen duurzaamheid risicomanagement maatschappelijke opgaven overheidsbeleid gebiedsontwikkeling complexiteit klimaatadaptatie data-visualisatie milieu draagvlak hoogspanningsnetwerk procesinrichting samenwerken gis omgevingswet raad van state dijkversterking waterschap stroperigheid tennet tgkior tjeenk willink
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books