Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Lokale weerbare democratie

Een normatieve verkenning

Paperback Nederlands 2020 9789462908499
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Op welk niveau moet de democratie verdedigd worden? Is dit vooral het nationale niveau? In de normatieve weerbare democratietheorie lijkt dat laatste de impliciete aanname te zijn. Tegelijkertijd is er in beleid en onderzoek steeds meer aandacht voor het lokale niveau bij de bestrijding van extremisme – ook in Nederland. In 'Lokale weerbare democratie. Een normatieve verkenning' richt Rijpkema zijn blik op de lokale democratie als zelfstandige arena van democratische zelfverdediging.

De normatieve weerbare democratietheorie heeft zich sinds de jaren dertig vrijwel uitsluitend beziggehouden met de weerbare democratie op het nationale niveau. Rijpkema beschrijft die tendens en beargumenteert dat die focus maar ten dele terecht is. Welke aanknopingspunten biedt de weerbare democratietheorie voor het rechtvaardigen en begrenzen van overheidsingrijpen op lokaal niveau? Welke normatieve kaders heeft de Nederlandse overheid reeds ontwikkeld? En wat zijn de implicaties van het verdisconteren van ‘het lokale’ in het denken over weerbare democratie, bijvoorbeeld voor het soort te gebruiken verdedigingsinstrumenten? Lokale weerbare democratie is een eerste aanzet tot normatieve theorievorming over lokale democratieverdediging.

Specificaties

ISBN13:9789462908499
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:72
Druk:1
Verschijningsdatum:12-11-2020
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Bastiaan Rijpkema

Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Voor zijn boek Weerbare democratie won hij de PrinsjesBoekenPrijs voor het beste politieke boek van het jaar. In 2017 werd hij gekozen tot New Scientist Wetenschapstalent. Rijpkema schrijft regelmatig voor NRC Handelsblad.

Andere boeken door Bastiaan Rijpkema

Inhoudsopgave

1 Inleiding 9
2 Situering van het onderzoek 15
3 Contouren van de lokale weerbare democratie 21
4 Analyse van de normatieve kaders in theorie en praktijk 37
5 Conclusies en aanbevelingen 65

Epiloog: een eerste uitwerking van een lokaal partijverbod 75

Verantwoording 91
Literatuur 93
Jurisprudentie 105
Over de auteur 107

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Lokale weerbare democratie