Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken

(en wat wij daarvan kunnen leren)

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789463823197
Direct te downloaden

Samenvatting

Nederland ziet zichzelf graag als een modern en vooruitstrevend land. Maar de verhouding tussen vrouwen en mannen ligt hier beduidend anders dan in andere westerse landen. Zo zijn Nederlandse vrouwen vaak hoger opgeleid dan mannen, maar werken ze massaal parttime. Dat maakt ze financieel afhankelijker van hun partners dan vrouwen in de rest van Europa.

Op grond daarvan worden ze nogal eens weggezet als verwende deeltijdprinsesjes, maar het systeem werkt bepaald niet mee, zo merkte de Zweedse journaliste Charlotte Boström toen ze vanwege de liefde in Nederland kwam wonen. Waarom doe je bij ons belastingaangifte als gezin en niet als individu? Waarom is het ouderschapsverlof voor mannen zo verschrikkelijk minimaal? Waarom krijg je bij zorgverlof maar een deel van je loon uitbetaald?

In Zweden werken vrouwen graag fulltime en zijn ze financieel onafhankelijk. Met de blik van een nieuwsgierige en verwonderde buitenstaander laat Boström op vaak humoristische wijze zien dat heel Nederland er, ondanks plannen voor gratis kinderopvang, wel op lijkt ingericht om ongelijke verhoudingen in stand te houden. Hoe moeilijk zou het zijn om dat te veranderen? En willen Nederlanders dat eigenlijk wel?

Boström prikt overtuigend het Nederlandse én Zweedse zelfbeeld door, en benadert emancipatie zoals het zou moeten: als een economisch vraagstuk. - Sander Schimmelpenninck

Specificaties

ISBN13:9789463823197
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:256
Druk:1
Verschijningsdatum:6-9-2023
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken - ‘Om over na te denken’
Liesbeth Tettero | 14 september 2023
Waarom verrichten Nederlandse vrouwen zo veel onbetaald werk, vroeg de Zweedse Charlotte Boström zich af toen ze naar ons land verhuisde. Want Zweedse vrouwen doen dat namelijk niet. Nederland is toch zo enorm geëmancipeerd? Dat blijkt vies tegen te vallen. Nederlandse vrouwen besteden veel tijd aan onbetaalde zorgtaken. Boström dook in de verschillen tussen Zweden en Nederland, deelt haar verbazing en prikt over beide landen de nodige mythes door.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

interview
Vaderschapsverlof leidt tot meer productiviteit en belastinginkomsten
Fidessa van Rietschoten 18 oktober 2023 Modern, vooruitstrevend en gelijke kansen voor mannen en vrouwen... ‘Nog steeds een gaaf land’, zoals Mark Rutte afgelopen Prinsjesdag stelde. Maar Nederland scoort ook nog steeds slecht bij vrouwenemancipatie, zeker in vergelijking met Zweden. In ‘Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken (en wat wij daarvan kunnen leren)’ onderzoekt journalist Charlotte Boström waar dit emancipatieverschil vandaan komt. Kan, en sterker nog wíl, Nederland nog een inhaalslag maken?

Over Charlotte Boström

Charlotte Boström (1986) was politiek redacteur in Zweden. Inmiddels woont ze acht jaar in Nederland en schrijft ze over geld en gendergelijkheid voor onder meer het FD, NRC en Vrij Nederland.

Andere boeken door Charlotte Boström

Inhoudsopgave

Proloog
Inleiding


I
1 Een supermodern en ouderwets land
2 Het moet anders, zeggen ze al lang
3 Een droom en een crisis

II
4 Zorgen doe je uit liefde, toch?
5 Kinderopvang – binnenkort ook voor kinderen!
6 Boys will not be boys

III
7 Allemaal leuk en aardig – maar wie gaat hiervoor betalen?
8 Een vrije keus?

Epiloog
Dankwoord
Bronnen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Waarom Zweedse vrouwen niet gratis werken