Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

De financiële functie van de toekomst

Hoe je jouw financiële functie aantrekkelijk en up-to-date houdt

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2024 9789493202399
Verkooppositie 1372Hoogste positie: 109
Direct te downloaden

Samenvatting

Er komen grote veranderingen aan in de financiële functie. Binnen tien jaar zal de wereld van financiële professionals er totaal anders uitzien!

De afgelopen jaren zijn turbulent geweest. Veel sectoren zijn flink veranderd dankzij nieuwkomers op de markt, nieuwe technische mogelijkheden en toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Wat organisaties dringend nodig hebben, is zicht krijgen op toekomstige ontwikkelingen om snel te kunnen anticiperen. Daarbij kunnen ze de ondersteuning van de financiële functie goed gebruiken.

Helaas komt de huidige manier van werken van veel financiële afdelingen nog neer op het bij elkaar sprokkelen van de cijfers om achteraf te ‘voorspellen’ wat er gaat gebeuren. Maar beslissingen nemen op basis van wat is geweest, is niet goed genoeg meer. Wat organisaties nodig hebben is een financiële functie die de implicaties ziet van huidige ontwikkelingen, en die kan vertalen naar de toekomst.

Hoe moet de financiële functie veranderen om de komende tien jaar relevant te zijn en te blijven? Die vraag stelden de auteurs van 'De toekomst van de financiële functie' zichzelf. Om het antwoord te vinden, deden ze een groot onderzoek met behulp van 50 visionaire financiële professionals uit de wetenschap en de praktijk. Door diepgaande gesprekken en een Delphi-onderzoek kwamen ze tot verrassende inzichten. Inzichten die grote gevolgen hebben voor HR-beleid, financiële opleidingen en de invloed van de financiële functie binnen de organisatie.

De auteurs presenteren deze unieke en waardevolle inzichten in een prettig leesbaar en compact managementboek, waar elke financiële professional mee aan de slag kan.

Samen met klanten bouwen aan een hoog presterende financiële functie. Dat is de passie van André de Waal, Eelco Bilstra, Jacques Bootsman en Bart Vermaas. Zij doen dat vanuit hun respectievelijke bedrijven, FFR&D en CFO Partners.

Specificaties

ISBN13:9789493202399
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:168
Uitgever:Warden Press
Druk:1
Verschijningsdatum:27-5-2024
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
4 stemmen
4
0
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

preview
De financiële functie van de toekomst
21 mei 2024 De tijden dat de financiële functie zich alleen maar bezighield met financiële processen en rapporteren zijn voorbij. Technologische veranderingen als AI en tekorten op de arbeidsmarkt gaan een enorme impact hebben. Wat gaat er veranderen en hoe kunnen we daarop anticiperen? Dat is de vraag die de auteurs van ‘De financiële functie van de toekomst’ zichzelf stelden. Een preview.

Over André de Waal

Dr. André A. de Waal MBA is managing partner en academisch directeur van het HPO Center, een organisatie die wereldwijd onderzoek doet naar de kenmerken van high performance organisaties, en partner van het Finance Function Research & Development Center, een organisatie die zich specifiek richt op het versterken van financiële functies. Hiervoor heeft hij zeventien jaar als organisatieadviseur en vennoot gewerkt bij Arthur Andersen en Holland Consulting Group, en veertien jaar als professor Organizational Effectiveness aan de Maastricht School of Management. Hij is ook gastdocent (geweest) aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en Cranfield University UK. André heeft een MSc in Scheikunde van de Leiden Universiteit, een MBA van Northeastern University Boston, en een Ph.D. in Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. In april 2002 is André aan de Vrije Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op het onderwerp van de gedragsaspecten die belangrijk zijn voor een succesvolle invoering en gebruik van prestatiemanagementsystemen. Hij geeft les en doet projecten op het gebied van high performance organisaties en prestatiemanagement in landen als China, Vietnam, Bangladesh, Mongolië, Nepal, Peru, Ecuador, Suriname, Verenigde Staten, U.K., Italië, België, Polen, Saudi-Arabië, Jemen, Verenigde Arabische Emiraten, Palestina, Zuid-Afrika, Namibië, Tanzania en Zambia. André is door Managementboek.nl geselecteerd als een van 'Hollandse Meesters in Management', tien mensen die het managementdenken in Nederland het meest hebben beïnvloed tijdens het laatste decennium. Vooral zijn onderzoek naar de kenmerken van high performance organisaties trekt (internationaal) aandacht. André heeft inmiddels ruim 450 artikelen en 35 boeken op de gebieden van prestatiemanagement en organisatieverbetering op zijn naam staan, waaronder de bestseller 'Hoe Bouw Je Een High Performance Organisatie?' (Van Duuren Management, 2013), 'Power of Performance Management, How Leading Companies Create Sustained Value' (John Wiley & Sons, 2001), 'Quest for Balance, the human element in performance management systems' (John Wiley & Sons, 2002), 'Strategic Performance Management, A Managerial and Behavioural Approach, 2nd edition' (Palgrave MacMillan, 2013) en 'What Makes A High Performance Organization, Five Validated Factors Of Competitive Performance That Apply Worldwide' (Global Professional Publishing, 2012). Website: www.hpocenter.nl

Andere boeken door André de Waal

Over Eelco Bilstra

Eelco Bilstra is adviseur en mede-oprichter bij FFR&D. Het is de ambitie van FFR&D om vanuit de financiële functie de bedrijfsvoering van organisaties te verbeteren en organisaties high performance te maken. FFR&D helpt financiële afdelingen om effectiever en geïnspireerder te werken. FFR&D diagnosticeert financiële afdelingen, helpt hen ontwikkelen en doet onderzoek met financiële professionals om samen inzichten te ontwikkelen. Eelco heeft een mastertitel in de Bedrijfseconomie (Rijksuniversiteit Groningen), afstudeervariant Bestuurlijke Informatiekunde. Daarnaast heeft hij de postdoctorale leergang 'Sturen van veranderingen' van SIOO (Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde, Utrecht) afgerond.

Andere boeken door Eelco Bilstra

Over Jacques Bootsman

Jacques Bootsman is adviseur en mede-oprichter bij FFR&D. Het is de ambitie van FFR&D om vanuit de financiële functie de bedrijfsvoering van organisaties te verbeteren en organisaties high performance te maken. Naast FFR&D is Jacques interim finance professional met specialisatie op het gebied van Business Control, cost management, procesoptimalisatie in FSSC’s, changemanagement en IT-implementaties. Jacques is een echte bruggenbouwer tussen de financiële afdeling en de business.  FFR&D helpt financiële afdelingen om effectiever en geïnspireerder te werken. FFR&D diagnosticeert financiële afdelingen, helpt hen ontwikkelen en doet onderzoek met financiële professionals om samen inzichten te ontwikkelen. FFR&D investeert structureel in studies over de financiële functie, die worden uitgevoerd in samenwerking met een community van financiële experts, met als doel de kwaliteit van de financiële functie en haar professionals te verhogen. Daarnaast deelt FFR&D regelmatig de inzichten die zijn opgedaan via workshops, seminars, boeken, artikelen, rondetafelgesprekken en blogs.

Andere boeken door Jacques Bootsman

Inhoudsopgave

VOORWOORD 5
EEN DAG IN HET LEVEN VAN EEN FINANCIËLE PROFESSIONAL 6
MANAGEMENTSAMENVATTING 9

1. INTRODUCTIE 14
1.1 Waarom een toekomstbeeld? 15
1.2 De hoogpresterende financiële functie als uitgangspunt 17
1.3 Onderzoeksaanpak 20
1.4 Dankwoord 21

2. HET LITERATUURONDERZOEK 23
2.1 Aanpak 23
2.2 Resultaten 25
2.2.1 Structuur 25
2.2.2 Strategie 26
2.2.3 Mensen 28
2.2.4 Operatie 31
2.3 De interviewonderwerpen 32

3. DE EXPERTINTERVIEWS 34
3.1 Aanpak 34
3.2 Resultaten 35
3.2.1 De grootste veranderingen of bedreigingen 35
3.2.2 Structuur 37
3.2.3 Strategie 38
3.2.4 Mensen 40
3.2.5 Operatie

4. HET DELPHI-ONDERZOEK 45
4.1 Wat is een Delphi-onderzoek? 45
4.2 Delphi-ronde 1 46
4.3 Delphi-ronde 2 47

5. DE FINANCIËLE FUNCTIE VAN DE TOEKOMST 48
5.1 Structuur 48
5.2 Strategie 50
5.3 Mensen 52
5.4 Operatie 54

6. DE TRANSFORMATIEAANPAK 58
6.1 De FFT-transformatieaanpak 58
6.2 Hoofdstap 1: Ontwikkelen van een duidelijke en overtuigende FFT-visie en een transformatieactieplan 61
6.3 Hoofdstap 2: Uitvoeren van de FFT-transformatieacties 64
6.4 Hoofdstap 3: Vasthouden van het momentum van de FFT-transformatie 64
6.5 Hoofdstap 4: Institutionaliseren van de financiële functie van de toekomst 65
6.6 Transformatieprioriteiten 67
6.6.1 Structuur 67
6.6.2 Strategie 67
6.6.3 Mensen 68
6.6.4 Operatie 68
6.7 Overpeinzingen van de geïnterviewde experts 69

NAWOORD 72
OVER DE AUTEURS 74
BIJLAGE 1: OVERZICHT VAN HET HPFF-RAAMWERK 77

BIJLAGE 2: OVERZICHT LITERATUURBRONNEN 79

BIJLAGE 3: BEVINDINGEN UIT HET LITERATUURONDERZOEK 86
B3.1 Structuur: omvang, kosten, locatie en structuur, taakverdeling 86
B3.2 Strategie: invloed, waardecreatiefocus 88
B3.3 Mensen: type en functieprofielen, vaardigheden en kennis 90
B3.4 Operatie: data, rapportage en processen, nieuwe technologie 94

BIJLAGE 4: BEVINDINGEN UIT DE EXPERTSINTERVIEWS 99
B4.1 Structuur: omvang, kosten, locatie en structuur, taakverdeling 99
B4.2 Strategie: invloed, waardecreatiefocus 101
B4.3 Mensen: type en functieprofielen, vaardigheden en kennis 104
B4.4 Operatie: data, rapportage en processen, nieuwe technologie 106

BIJLAGE 5: DE KENMERKEN VOOR HET DELPHI-ONDERZOEK 110

BIJLAGE 6: RESULTATEN VAN HET DELPHI-ONDERZOEK 122
B6.1 Structuur 122
B6.2 Strategie 122
B6.3 Mensen 123
B6.4 Operatie 124

BIJLAGE 7: NIET-OPGENOMEN KENMERKEN 126
B7.1 Structuur 126
B7.2 Strategie 128
B7.3 Mensen 129
B7.4 Operatie 129

REFERENTIES 131
NOTEN 137

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De financiële functie van de toekomst