Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

PRINCE2 weg ermee! Of toch niet?

Tegenwoordig tel je niet meer mee als je geen agile oplevermethode zoals Scrum gebruikt. Pure ‘agilisten’ zien je niet voor vol aan als je over een product breakdown structure begint.

Henny Portman | 6 april 2018 | 3-4 minuten leestijd

Maar als je een storymap op een flipover tekent met daarin epics, features en user stories, dan hoor je er weer helemaal bij. Wat mij betreft bieden beide aanpakken precies hetzelfde, alleen noemen we het anders, dus dit deel van PRINCE2 is zo slecht nog niet.

En laten we het maar direct scherp stellen, Scrum is geen projectmanagementmethode, PRINCE2 wel. Ben je in staat om een stuk uit te voeren werk, bijvoorbeeld nieuwe functies aan een product, bij een bestaand agile team onder te brengen, dan biedt dat voordelen. En dat nog veel meer als je in korte iteraties functionaliteiten kan opleveren en kan voortborduren op klantfeedback. Is er geen team waar je naar toe kan gaan? Dan moet je dat team gaan bouwen. En dan pas spreken we over een project. PRINCE2 is dan een prima methode om dit te realiseren.

Eind 2017 is er een volgende versie van PRINCE2 op de markt verschenen en medio 2018 verschijnt de Nederlandse vertaling. Aan de hand van feedback, het is niet voor niets een best practice, verschijnt gemiddeld iedere vijf jaar een verbeterde versie. We moeten terug naar 1989 toen de naam PROMPT II werd gewijzigd in PRINCE (PRojects IN Controled Environment). In 1995 ziet PRINCE2 het licht waarbij de IT-bias is verdwenen. Ondertussen zijn er al meer dan een miljoen mensen die een training gevolgd hebben. In de 2017 versie komt het op maat maken van PRINCE2 voor agile projecten, kleine projecten, commerciële projecten en projecten binnen programma’s uitgebreid aan bod. Verder worden strategieën nu aanpakken genoemd en is er ook een prominente plek ingeruimd voor de baten-realisatieaanpak.

Tegenwoordig is het zelforganiserende team de place to be. Ze gaan niet voor iedere wijziging naar hun opdrachtgever, de product owner behoort tot het team en heeft onder andere het mandaat om zelf beslissingen te nemen. Ook voert het team aan het eind van iedere iteratie een retrospective uit. Wat kunnen ze leren van de voorgaande periode? Wat kunnen ze de volgende periode beter doen. Maar hoe nieuw is dat? In PRINCE2 kennen we management by exceptions. Er worden toleranties meegegeven en bij te verwachten overschrijdingen vindt escalatie plaats. Een van de eerste stappen bij PRINCE2 betreft het trekken van lessen uit eerdere uitgevoerde projecten. Ook aan het eind van iedere fase wordt gekeken wat van deze fase geleerd kan worden en in de volgende fase anders gedaan moet worden, en aan het einde van het project worden de lessen overgedragen aan de organisatie. Zelfs de product owner kent zijn plaats binnen PRINCE2. Bij wijzigingen hoeft het team niet naar de stuurgroep of opdrachtgever te gaan maar kan de wijzigingsauthoriteit de beslissing nemen. Hoe agile wil je het hebben?

Kortom, wat mij betreft is PRINCE2 nog lang niet afgeschreven. In situaties waar we het werk niet naar de mensen kunnen brengen, zullen we toch echt tijdelijk een groep mensen naar het uit te voeren werk moeten brengen. En dan is PRINCE2 een prima methode om dat te organiseren.

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.
Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden