Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Executive Teamcoaching in de praktijk

Executive Teamcoaching in de praktijk is een boek voor executive teamcoaches die (willen) werken met leiderschapsteams. De inzichten zijn ook relevant voor organisatieadviseurs en HR-managers die hun effectiviteit in de directiekamer willen vergroten.Een preview.

Yvonne Burger | 7 januari 2021 | 2-3 minuten leestijd

We hebben dit boek geschreven voor executive teamcoaches die (willen) werken met leiderschapsteams, zoals bijvoorbeeld Raden van Bestuur, directieteams en (zware) managementteams. Deze teams schakelen steeds vaker executive teamcoaches in. Bijvoorbeeld omdat ze net met elkaar starten, in een spannende fase verkeren, conflicten hebben of behoefte hebben aan reflectie. Door middel van dit boek willen we onze kennis over hoe je hen hierbij begeleidt met zoveel mogelijk vakgenoten delen. Deze inzichten zijn overigens ook relevant voor organisatieadviseurs en HR-managers die hun effectiviteit in de directiekamer willen vergroten.

Over rollen, werkwijzen en interventies

Doel van dit boek is om onze vakgenoten handreikingen te geven om te reflecteren op hun eigen praktijk. Welke rol neem je als executive teamcoach? Welke stijl en werkwijze past bij het team dat je begeleidt, hun opgave en bij jou? Welke interventies kun je doen of moet je vooral laten in executive teams? Wat zijn spannende momenten die je tegenkomt in de praktijk en hoe ga je daar mee om? Hoe zorg je goed voor jezelf in dit type werk en wat is jouw eigen praktijktheorie?

Gebaseerd op een schat van kennis en praktijkervaringen
Het boek is gebaseerd op een schat van kennis die we zo praktisch mogelijk hebben beschreven. Hierbij hebben we zowel recht gedaan aan de grondleggers van verschillende werkwijzen als aan wat praktijkbeoefenaren nodig hebben om concrete interventies in te zetten. Wat doe je vanuit de probleemgerichte, oplossingsgerichte, inzichtgerichte of persoonsgerichte benadering? Wat doe je vooral niet? Het boek is een mix van praktijkervaringen, bruikbare theorie en relevante uitkomsten van onderzoek.

Over executive teams, praktische werkwijzen en de teamcoach zelf
We gaan in deel 1 in op hoe leiderschapsteams verschillen van andere teams en over het belang van ‘containment'. Hoe richt je gesprekken zodanig in dat het veilig genoeg is om moedige gesprekken te voeren? Door middel van een uitgebreide casusbeschrijving uit onze eigen praktijk maken we duidelijk welke fasen we onderscheiden in dit type teamcoaching en reflecteren we op belangrijke momenten.  

In deel 2 gaan we in op hoe je als executive teamcoach kan werken met leiderschapsteams. De verschillende rollen en stijlen van de executive teamcoach worden neergezet, evenals vijf verschillende werkwijzen inclusief praktische interventies. We geven aan wanneer je deze wel of juist niet inzet en nodigen je uit te reflecteren op je eigen werkwijze.

Deel 3 gaat over de executive teamcoach zelf. We nemen de lezers mee in de spannende momenten uit onze eigen praktijk - zowel met jezelf, met collega's als met cliënten - en de lessen die we daaruit trekken. Daarna bespreken we het belang van het ontwikkelen van een professionele identiteit en je eigen praktijktheorie en geven aan hoe je dit kunt doen. Ook gaan we in op de noodzaak tot een gedegen zelfkennis en zelfzorg en geven ook daarvoor praktische tips. We sluiten het boek af met 20 lessen voor de praktijk.

Over Yvonne Burger

Yvonne Burger is hoogleraar bij de Vrije Universiteit en voorzitter van het Center for Executive Coaching. Ze is docent in de VU Master in Executive Coaching. Ze heeft al ruim vijfentwintig jaar een eigen praktijk als organisatieadviseur en executive coach en begeleidt leiderschapsteams in ontwikkelvraagstukken. Zie voor achtergrond en publicaties www.yvonneburger.nl 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden