Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

7 Perspectieven op leiderschap -  Inzichten uit executive coaching

In het boek ‘7 perspectieven op leiderschap’ geven vijf ervaren executive coaches hun inzichten hierover prijs. Cross-functionele teamsamenwerking is één van die manieren waarop je als executive moet focussen om met jouw organisatie relevant te blijven in de huidige markt. Een preview.

Marianne Eussen | 21 september 2023 | 2-3 minuten leestijd

Vragen van klanten en maatschappelijke opgaven worden steeds complexer. Om tot antwoorden en oplossingen te komen moeten afdelingen in bedrijven steeds meer samenwerken. Hoe krijg je dan de benodigde informatie, perspectieven en creativiteit op het juiste moment bij elkaar?

Ambitie met dit boek

Met vijf executive coaches hebben we onze kennis en ervaring gebundeld in dit boek. Allemaal brengen we andere perspectieven in. We ontsluieren onze inzichten over wat een executive in deze tijd in huis moet hebben en hoe dit ontwikkeld kan worden.

Het is een heel praktisch leesbaar boek, met veel praktijkvoorbeelden en vragen die je aan het denken zetten.

Van binnen naar buiten

Het mooie vind ik de opbouw van de 7 perspectieven. De blik wordt steeds meer naar buiten gericht. Het begint bij jezelf als executive en eindigt hoe je als organisatie de buitenwereld naar binnen haalt om te blijven innoveren. Zelf heb ik het hoofdstuk over de cross-functionele teamsamenwerking geschreven en dat is nog een beetje pionieren. Waarschijnlijk ken je wel het ‘high performing team’, maar vaak is dat niet genoeg.
Hoe laat je divisies, afdelingen of teams beter met elkaar samenwerken om zo tot oplossingen te komen waar klanten om vragen? Wat vraagt dat van jou als executive en hoe ga je daarmee om in je eigen team?

Naar teamgericht leidinggeven

De grootste eye-opener is, denk ik, dat een leidinggevende nu veel op de individuele medewerker gericht is. Ook alle literatuur en trainingen gaan daar over. Hoe beter het met de medewerker gaat, hoe beter dat voor de organisatie is. Maar is dat wel nodig dat jij als leidinggevende daarop focust? In zelforganiserende teams is de verantwoordelijkheid voor het teamlid meer bij het team zelf te komen liggen. Als executive kun jij je dan richten je op het team als geheel in relatie tot de rest van de organisatie. Op die manier breng je verschillende afdelingen dichter bij elkaar, ontstaat er meer vertrouwen onderling en wordt cruciale informatie gedeeld. Daar wordt de klant uiteindelijk beter van!

Overdrachtsmomenten

In iedere organisatie staan schotten, wordt werk ‘over de schutting’ gegooid of is er sprake van ‘wij-zij’ denken tussen afdelingen of teams. Wanneer je je als executive juist op deze overdrachtsmomenten richt, kun je werkzaamheden soepel laten verlopen. Uit onderzoek blijkt dat daar veel winst te halen valt en dat het ook bijdraagt aan het stroomlijnen van de interne organisatie.

Waar sta jij nu?

In het boek hebben we voor ieder perspectief een vragenlijst, zodat je ook kunt zien waar jezelf staat. Zo zijn er misschien wel perspectieven die weinig geheimen meer voor jou hebben en weet je ook meteen welk perspectief in jouw organisatie voor veel toegevoegde waarde kan zorgen.

Over Sari van Poelje

Drs. Sari van Poelje is een master executive (team)coach en een expert op het gebied van agile business innovatie. Sari is al 35 jaar directeur van Intact Coach Academy en geeft EMCC geaccrediteerde coach training in 10 verschillende landen. Ze heeft 40 artikelen en 5 boeken gepubliceerd over leiderschap en verandering.

Over Annejet de Blécourt

Leidinggeven en samenwerken - 't gaat niet vanzelf goed, wel vanzelf fout!

Leiderschapsexpert Annejet de Blécourt heeft jarenlange ervaring als executive (team)coach, trainer, assessmentspecialist en mediator.
"Alles wat ik doe is in één woord samen te vatten, namelijk: Perceptiedenken. Begrijpen door welke bril je naar de wereld kijkt, maakt je blik helderder en je handelen effectiever."

Over Marianne Eussen

Drs. Marianne Eussen is (executive) teamcoach, supervisor en organisatieadviseur bij PALET coaching | advies | interimmanagement. Zij begeleidt professionals en non-profitorganisaties om hun ambities te realiseren. Ze is met name gericht op het samenspel tussen manager en het team.
Auteur van 7 perspectieven op leiderschap | inzichten uit executive coaching.

Over Rob de Ruiter

Rob de Ruiter MA, Heeft als specialisatie het bespreekbaar maken van macht binnen organisaties, daarnaast is hij gespecialiseerd in het begeleiden van hoogopgeleide e/o hoogbegaafde professionals. Hij is executive coach, begeleidingskundige, ZKM consultant en supervisor. 

Sinds 2004 is hij eigenaar van Echt in Gesprek (www.echtingesprek.nl) en is co-auteur van "7 perspectieven op leiderschap"

Over Sonja Wekema

Sonja Wekema is ondernemer (The Other Perspective en The Board Whisperers) en heeft heeft als doel organisaties menselijker en impactvoller te maken.

Sonja is onderzoeker (VU), keynotespeaker (o.a. TEDx) en co-auteur van ' Leading in a Wicked World',  '7 Perspectieven op leiderschap' en 'The Leadership Journey', een boek dat veel wordt ingezet bij leergangen, door zowel leiders als facilitators. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Sari van Poelje, Annejet de Blécourt, Marianne Eussen
7 Perspectieven op leiderschap

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden