Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Accountable Leiderschap - Aanspreken zonder te veroordelen en helpen zonder te redden

We leven en werken in een wereld waarin alles verandert, altijd en overal. Om te groeien en bloeien, moeten we leren om stressvolle situaties evenwichtig te incasseren en hier daadkrachtig op te anticiperen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want we zijn mensen, geen robots, en verre van perfect.

Marco Scheele | 19 oktober 2017 | 3-4 minuten leestijd

Waar kun je afstuderen op weerbaar en wendbaar dealen met  heftige concurrentie, veeleisende klanten, een dreigende reorganisatie of bijvoorbeeld een structureel te hoge werkdruk? Nergens, terwijl weerbaarheid en wendbaarheid de belangrijkste competenties zijn waarover de hedendaagse mens en organisatie moet beschikken.

In Accountable Leiderschap leer je om jezelf geen slachtoffer te maken van stressvolle gebeurtenissen waarop je ongevraagd wordt 'getrakteerd'. Maar juist om iedere gebeurtenis te accepteren zoals die is. Er met een helder hoofd en een warm hart op te reflecteren, er van te leren en daarna te doen wat nodig is. Accountable Leiders zijn VRIJ omdat ze zelf kiezen hoe ze een situatie tegemoet treden: the way you relate to the issue, is the issue!

Waar leer je over high performance teamwork?

De mens is een 'groepsdier' dat eeuwen lang alleen kon overleven in teamverband. In de huidige tijdgeest zijn we doorgeschoten naar een extreme mate van 'individualisme'. Ook op het werk worden we beoordeeld en beloond op individueel presteren.

Waar leren we nog wat echt teamwork is?

In Accountable Leiderschap gaan we terug naar de 'oeroude teamwetten'. Je leert over de kracht van een echte teamambitie, die je je collectief kunt voelen, ruiken, horen, zien en proeven. Je reflecteert of jouw team werkelijk en kraakhelder doet wat nodig is in dienst van het organisatie- en klantbelang. Je onderzoekt of jij en je teamleden systematisch en blindelings tot effectieve besluitvorming komen. Elkaar veilige EN oncomfortabele feedback geven. Constructief conflict opzoeken. Expliciete afspraken hanteren over hoe om te gaan met non-performers. Of het team over een collegiaal supportsysteem beschikt. En op welke manier jullie energiegevende successen delen en vieren.

Accountable Leiders weten dat teamwork diep in ons oer-DNA zit en hoe ze dit kunnen activeren in zichzelf en bij collega's.

Waar leer je silogedrag voorkomen en doorbreken?

De grootste vloek van de mensheid heeft een naam: separatie! Onder druk en vanuit schaarste-denken trekken mensen zich van nature terug in rivaliserende groepen. Zo ontstaat hardnekkig 'wij-zij' gedrag dat resulteert in oorlogen, racisme en supportersrellen. Ook binnen en tussen organisaties tiert de separatie welig. Denk maar aan 'wij versus concurrenten', 'wij en die lastige klanten', 'hoofdkantoor versus veld', 'staf versus lijn, of 'directie versus ondernemingsraad'.

Accountable Leiders doen wat nodig is in hun eigen functie. Tegelijkertijd leveren ze een optimale bijdrage aan het eigen team. En bovenal nemen ze eigenaarschap voor de samenwerking met andere teams, voor gezond bestaansrecht van de organisatie en voor de klanten waarvoor de organisatie feitelijk is opgericht.

Accountable Leiders denken en werken niet in silo's. Hun grondhouding is gebaseerd op overvloed. Ze hebben ervaren dat het eigenbelang het beste wordt gediend door het team-, organisatie- en klantbelang te dienen.

Waar leer je om ingesleten cultuurpatronen te doorbreken?

Organisaties bestaan uit mensen. Dus als mensen geen robots zijn en verre van perfect, dan kan een organisatie ook niet perfect zijn.

Accountable Leiders doorbreken starre denkpatronen, woekerende emoties en ingesleten gedrag. Ze stimuleren elkaar en collega's om op een gezonde manier samen te werken lang vier Accountabilitywetten:

- Werk veilig EN oncomfortabel samen;

- spreek elkaar aan zonder te veroordelen;

- help elkaar zonder te redden;

- neem Accountable afscheid als je niet (meer) kunt of wilt bijdragen.

Marco Scheele geeft leiding aan Rainmen Group en werkt als executive coach, leiderschapstrainer en gastspreker voor vele (inter)nationale organisaties. Hij bezit het talent om complexiteit terug te brengen tot de simpele kern. Mensen op een veilige en oncomfortabele manier te raken en met humor naar henzelf te laten kijken. Hij is de auteur van Accountable Leiderschap.

Over Marco Scheele

Marco Scheele (www.tripleapeople.com) is een ervaren ondernemer en executive (team)coach met de missie om ‘spiritualiteit in de business te brengen’. Zijn Future-Fit Leiderschap-methode is het resultaat van wereldwijde coaching van honderden ondernemers, CEO’s, directeuren en hun managementteams.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden