Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Meer dan de som der delen - Systeemdenkers over organiseren

Meer dan de som der delen is een kloek boek dat een overzicht wil geven over Systeemdenkers over organiseren en veranderen. Auteurs Brechtje Kessener en Leike van Oss nemen u in deze preview mee in het hoe en waarom van dit boek.

Leike van Oss | 30 april 2019 | 3-4 minuten leestijd

De oorsprong van het boek ligt in 2012, het jaar waarin we startten met de Sioo Studieweek Systemen. Met die week wilden we tegenwicht bieden aan twee tendensen. Aan de ene kant was het woord ‘systeem’ enorm populair geworden, het werd te pas en te onpas gebruikt (en misbruikt). Aan de andere kant leek niemand echt goed overzicht over dit onderwerp te hebben. Velen van ons (coaches, managers en veranderkundigen) kenden een deel, maar samen leken we op de zeven blinden die een olifant proberen te beschrijven. Met de Systeemweek wilden we overzicht bieden en laten zien dat ‘systeem’ een begrip is met een lange traditie, verschillende benaderingen en verschillende uitgangspunten.

Het werd een beetje een ‘nerdy’ week, zoals onze collega Hans Vermaak later zou zeggen, met een vol programma waarin de organisatie als systeem centraal stond en waarin deelnemers met de verschillende benaderingen konden kennismaken. In de afgelopen zeven jaar kwam de olifant steeds meer tevoorschijn. Docenten volgden elkaars workshops, lieten ons weten hoe zij de samenhang zagen en wezen ons op andere docenten, op theoretische ontwikkelingen en op praktische toepassingen. Soms vroegen ze ons of ze in een workshop iets nieuws mochten proberen. Zij hielpen ons daarmee om onze systeemblik te verrijken. Deelnemers puzzelden mee, gaven input en feedback en hielpen met hun vragen puzzelstukjes te vinden die we nog niet hadden. Ook ons eigen verhaal over de samenhang en de verschillen tussen de benaderingen, over de overgangen en de ontwikkelingen in het denken werd steeds rijker. We leerden en ontwikkelden met elkaar en bouwden aan een steeds rijker verhaal over de organisatie als systeem.

In die jaren is zoveel ontstaan dat de moeite waard is om te vertellen, dat we besloten dit boek te maken samen met de gemeenschap die inmiddels is opgebouwd. We zijn er enorm trots op dat bijna veertig mensen hebben meegewerkt aan het boek. Dankzij hen kunnen we het brede spectrum van systeemdenken aan je laten zien. Iedere auteur maakt een stuk van het denken zichtbaar, inclusief zijn of haar eigen unieke kijk daarop. En wij vertellen het bovenliggende verhaal, proberen de olifant zichtbaar te maken. Of misschien een betere metafoor: de auteurs beschrijven de bomen, wij beschrijven het bos.

We hebben dit boek geschreven voor mensen die meer zicht willen krijgen op wat er in en tussen organisaties en groepen mensen gebeurt. Daarmee is het boek interessant voor adviseurs, managers, beleidsmedewerkers en studenten. Meer dan de som der delen is een boek voor mensen die nog niets van systemen weten, maar ook voor mensen die thuis zijn in één of twee benaderingen en die graag meer perspectieven willen leren kennen. Het biedt een onderbouwing voor het handelen van organisatieprofessionals en geeft diepgaand inzicht in de verschillende systeembenaderingen en de belangrijkste systeemdenkers, theorieën en methoden. Hoewel iedere auteur laat zien hoe je systeemdenken toepast, is het geen how to-boek. Het is een studieboek, een bladerboek, een naslagboek dat gericht is op overzicht, inzicht en begrip.

Leike van Oss werkt als organisatieadviseur, interim-manager en teamcoach en vormt sinds 1998 samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen (www.organisatievragen.nl). Van Oss werkt met name in de publieke sector met een breed scala aan organisaties aan hun verandervraagstukken. Samen met Jaap van ’t Hek schreef ze de boeken Onveranderbaar, Ondertussen, Onderweg en Onomkeerbaar. Ze is een van de auteurs van Meer dan de som der delen.

Over Brechtje Kessener

Al zo’n 25 jaar ontwerpt, ontwikkelt en ondersteunt Brechtje Kessener organisaties in het maatschappelijk middenveld. Zij bouwt daarbij door op haar fundament in Systeemdenken en Design thinking.

Over Leike van Oss

Sinds 1998 vormt Leike van Oss samen met Jaap van 't Hek Organisatievragen en werkt ze als organisatieadviseur, interim-manager en (team)coach. Van Oss werkt vooral in kennisintensieve organisaties en bij rijks- en gemeentelijke overheid. Van Oss schreef verschillende boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Brechtje Kessener, Leike van Oss
Meer dan de som der delen

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden