Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

The Compassionate Leader - Hoe Ruimte Creëren voor een Inspirerende Vibe

Begrijp je als leider of als coach niet altijd wat er aan de hand is wanneer je team niet mee lijkt te willen of zich niet 100% inzet voor een nieuw project? Dan kunnen de inzichten en tools uit het nieuwe boek van Jan Vermeiren je wellicht helpen. Een preview.

Jan Vermeiren | 16 oktober 2019 | 2-3 minuten leestijd

Er wordt vaak gezegd dat mensen weerstand hebben tegen verandering. Ik nam dat ook aan. Tot ik dit dieper onderzocht. Mijn conclusie is: niet iedereen heeft weerstand. En voor degenen die wel weerstand vertonen, gaat het niet om de verandering zelf, maar om de spanningen die gelinkt zijn aan de verandering.

Wat voor mij zelf een ander diep inzicht was, is dat de vibe waarin een individu of team zich bevindt een cruciale factor is met betrekking tot weerstand. Helaas één die meestal wordt overgeslagen. Gaat het om de negatieve of neutrale vibe dan zal verandering meestal als iets bedreigend gezien worden. Als het om de positieve of inspirerende vibe gaat, dan wordt verandering als een kans waarge­nomen.

In de positieve en inspirerende vibe zijn mensen ook bereid om vol enthousiasme voor doelen te gaan en bij te dragen tot het vervullen van de purpose van de organisatie. In de negatieve en neutrale vibe zijn mensen eerst gefocust op het creëren of beschermen van hun eigen (psychologische) veiligheid.

De reden dat spanningen door mensen in de negatieve of neutrale vibe als negatief worden ervaren, is dat ze niet weten hoe er mee om te gaan. Ze hebben geen technieken of tools ter beschikking. En dan ontstaat het fenomeen van "the elephant in the room": het niet willen bespreken van wat iedereen weet, ziet en voelt. Het gevolg is dat er vaak een kluwen ontstaat van praktische, persoonlijke en interpersoonlijke spanningen waardoor het nog moeilijker wordt om de oorspronkelijke spanning te onderscheiden en aan te pakken. Dit is één van de redenen waarom 70% van de veranderprojecten hun doelen niet haalt (bron: McKinsey).

De sleutel tot succesvol samenwerken en behalen van de doelen van veranderprojecten is dus eerst de vibe verhogen door spanningen op te lossen in de dagdagelijkse werking. En dan pas over te gaan tot grote of kleine change projecten.

Dit is niet zo moeilijk, tenminste als je de juiste (eenvoudige) methodes kent en dit door een leider of coach op de juiste manier begeleid wordt. Er is namelijk een andere dan de klassieke command and control (bege)leiding voor nodig. Dit noem ik Compassionate Leadership. Dit is mijn definitie: "het vermogen om individuen, teams en organisaties op een veilige en inspirerende manier naar een hoger niveau van welzijn en resultaten te brengen (= een hogere vibe) wanneer spanningen zich voordoen." Om dit zo helder mogelijk uit te leggen heb ik gekozen om in het boek een rode draad te weven doorheen de inzichten en technieken: het verhaal hoe manager Catherine een customer service afdeling overneemt en die van een negatieve tot de inspirerende vibe begeleidt.

Ik wens je veel inspiratie zodat je een (nog meer) Compassionate Leader kan worden. De wereld heeft je nodig!

Over Jan Vermeiren
Jan Vermeiren is de stichter van Networking Coach en volgens HR Tribune behoort hij tot de top 10 van de beste sprekers van België. Jan en zijn team geven lezingen, presentaties, trainingen en persoonlijke coaching rond netwerken en referrals, zij adviseren organisaties bij het stimuleren van netwerken op hun eigen evenementen en bij het integreren van netwerken in hun sales en recruitment strategie. Hij wordt regelmatig geïnterviewd over netwerken en referrals door verschillende media zoals de Belgische nationale televisie en radio (De Zevende Dag, Lichtpunt, Radio 1), kranten (AD, Het Parool, De Standaard) en websites (Forbes), vacaturesites (Vacature.com, Jobat) en de magazines van verscheidene Kamers van Koophandel. Jan is de auteur van de best-selling netwerkboeken: 'Let's Connect!' en 'Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken', de netwerk CD Let's Connect op een evenement!, de Everlasting Referrals Home Study Course en de Network Box (thuisstudie cursus). De VS versie van “Let's Connect!” bereikte de lijst van bestsellers op Amazon op 9 oktober 2007 met een tweede plaats bij de marketing boeken en een negende plaats bij de management boeken. Jan is de eerste Belgische auteur die deze positie bereikte. De eerste editie van 'Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken' was ook een bestseller op Amazon met de eerste plaats in de categorie “Sales & Selling”. In Nederland was de Nederlandse versie algemene nummer 1 bij www.managementboek.nl. Jan en zijn team worden door grote internationale bedrijven ingehuurd, zoals Alcatel, Deloitte, DuPont, IBM, ING, Mobistar, Nike, SAP, en Sun Microsystems, alsook door kleine bedrijven en freelancers. Jan is ook gastleraar in de internationale MBA programma's van de Vlerick Leuven-Gent Management School (België) en de RSM Erasmus Universiteit Rotterdam (Nederland).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden