Tegenslag op wereldschaal. Mensen die ziek werden en niet meer herstellen, werk dat verdwijnt, financiële zorgen binnen heel veel sectoren. Jongeren die hun werkkansen in rook zien opgaan. Families die met het overlijden van hun dierbaren te maken kregen. Ondernemers die hun ambities moesten opgeven en waar de toekomst heel onzeker is geworden. De Tegenslag is iets wat heel veel mensen overkomt. Fysieke tegenslag door een ziekte of een ongeluk, emotionele omdat je geliefde plots overlijdt. Werk dat plots stopt met alle gevolgen van dien.
Tegenslag is iets dat zelden alleen komt. De verhalen die Linda Huijsmans, Elke Mannink en Grieteke Meerman in de rubriek ‘Tegenslag’ schreven voor Het Financieele Dagblad zijn gebundeld in Leven met tegenslag Gesprekken over ongeluk en veerkracht. Het is een bundel met verhalen van moedige mensen. Vaak hebben ze onverwacht de diepten van het menselijk bestaan moeten ervaren. Geliefde kwijt, huis afgebrand, voor het leven verminkt. Maar allemaal zijn we weer opgestaan. Vaak met, letterlijk, weer vallen en opstaan.
Wat de interviewers en lezers zal opvallen, is de veerkracht die alle geïnterviewden hebben getoond. ‘Het leven gaat gewoon door.’ Er is geen wrok, ook niet naar mensen die ongelukken veroorzaken. Wilbert van Waes verliest zijn zoon door een ongeluk met een vrachtwagen. Hij haalt er de inspiratie uit om de dodehoekspiegel te ontwikkelen. Hij mag zijn kind verloren zijn, hij zal er vele gered hebben. Soms maken de mensen van de nood een deugd en stappen in een rol en werk waar ze het bestaan niet van vermoeden. We blijken sterker dan we zelf denken. En tenslotte is er de factor tijd. ‘Door tegenslag, door daarmee om te gaan, erover na te denken, ben je beter in staat omstandigheden tegen het licht te houden, relativeer je de dagelijkse hectiek.’
Bij elk artikel staat een foto van de geïnterviewde. Vaak is dit alleen maar een beeld. Bij het eerste interview uit de reeks (met Vincent Bijlo), bleek de aanwezigheid van de fotograaf, Mark Horn, een andere focus en kijk op het gesprek met zich mee te brengen. Het hielp om de vaak zware onderwerpen licht te maken.
Stuk voor stuk bijzondere levens en wegen om met tegenslag om te gaan. En er langzaam weer bovenop te komen. Frits Spits verloor zijn Greetje na 46 jaar huwelijk aan longkanker. Hij schreef over dit proces Alles lijkt zoals het was. De dingen gaan door, maar niet zoals ze waren. Dominique Haijtema wist veel van zelfhulp. Het hielp haar niet in haar burn-out en de epilepsie die daarna volgde. Het schrijven van Nooit meer een zelfhulpboek heeft haar geholpen deze moeilijke periode te verwerken. Want ellende komt zelden alleen. Niet geïnterviewd voor deze reeks, maar gedurende zijn leven getroffen door heel veel tegenslag was Marc de Hond. Hij overleed in juni. In Licht in de tunnel laat hij na hoe je zelfs met de dood voor ogen, tegenslag van je af kunt slaan.
Voor iedereen die in 2020 op de één of andere manier met tegenslag geconfronteerd werd, sterkte.
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.