Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Free business models - de nieuwe Chris Anderson

'Gratis' als businessmodel. Onzin, hype of de toekomst? Volgens Chris Anderson de toekomst.

Bertrand Weegenaar | 10 april 2008 | 1-2 minuten leestijd

Chris Anderson legt de laatste hand aan zijn nieuwe boek Free (verschijning 2009) over 'gratis' als businessmodel. In de laatste Wired staat een uitvoerig artikel (Free! Why $0.00 Is the Future of Business) over dit onderwerp. Anderson is beroemd geworden met The Long Tail. Gratis is niet hetzelfde als bijna voor niets (zeg vijf cent), en gratis is ook niet kosteloos. Maar 'Free' is wel een model waar meer en meer bedrijfstakken voor kiezen (deze maand bijvoorbeeld gaat HULU.com live, een initiatief van onder andere Fox en NBC om hun content gratis en met hoge kwaliteit op Internet beschikbaar te stellen, en niet meer bijvoorbeeld in de iStore waar je er nog voor moest betalen, al was dat maar 99 cent, of moest wachten op de DVD; zie hier Hulu: tv-op-internet bijna live).

'The most common of the economies built around free is the three-party system. Here a third party pays to participate in a market created by a free exchange between the first two parties. Sound complicated? You’re probably experiencing it right now. It’s the basis of virtually all media.' Meer en meer bedrijfstakken komen voor dit dilemma te staan: als ik mijn product gratis moet afzetten, hoe verdien ik dan mijn geld? Matt Mason heeft hier weer een boek over geschreven: The Pirate’s Dilemma (Allen Lane, 2007). Lees ook zijn weblog Thepiratesdilemma. Ik ben er net aan begonnen, maar kan nu al zeggen dat het een bron is van voorbeelden en oplossingen.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. In 2020-2021 schreef hij 8 artikelen Uit de boeken voor jonge leiders. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden