Oorspronkelijk wilde Verhoeven een boek schrijven over digitalisering, tot hij Ons feilbare denken van Kahneman las en nieuwe verbanden legde. Toen hij meer en meer doorkreeg hoe ons brein werkt en welke denkfouten we maken wist hij dat dit element óók in zijn boek moest komen. De combinatie tussen ons oerbrein en de nieuwe digitale technologie is immers heel vaak een mismatch. Bijvoorbeeld wanneer politici in de media willen scoren.
Politiek vertrouwen
In de Boekenpraktijk krijgen gasten stellingen voorgelegd. Een van de stellingen voor Kees Verhoeven ging over het vertrouwen van burgers in de overheid. Verhoeven: ‘Het vertrouwen in de politiek is laag en daar zal de politiek absoluut zelf een verbetering in aan moeten brengen. Wat opvalt is dat de politiek ook zelf steeds minder vertrouwen toont in de burger. Er is een te hoge controledrift. Politici willen grip op de wereld en een ze gebruiken daar ook digitale middelen voor. Datasets, algoritmes, slimme camera’s. Het is bedoeld om fraude aan te pakken, terreur te bestrijden of bijvoorbeeld de coronapandemie aan te pakken. Maar als burger kun je je ook gecontroleerd voelen. Je wilt dat de overheid zorgt voor veiligheid, maar de regels zorgen er ook voor dat burgers soms knel komen te zitten.’
Kahneman
In het gesprek beschouwen Willem van Leeuwen en Kees Verhoeven veel zaken van de afgelopen jaren met deze bril: het coronabeleid, de toeslagenaffaire, de inmenging van de techreuzen, de sleepwet, de macht van China en Rusland. Het raakt allemaal digitalisering en overal maken we de denkfouten waar Kahneman ons voor waarschuwt. Luister om meer te begrijpen van de veranderingen die nodig zijn in de politiek.
STELLINGEN
Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal stellingen voor. De stellingen voor Kees Verhoeven zijn:
- Het vertrouwen van de burger in de overheid is tot een vriespunt gedaald en daar moet de overheid zélf wat aan doen!
- Mede door de Balkenende-norm zijn de meeste politici in de 2e Kamer te onbekwaam om ons land nog te vertegenwoordigen binnen de internationale complexiteit;
In plaats van een derde stelling vraagt Willem wat Kees Verhoeven zou doen als formateur van het nieuw kabinet.
Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
OVER DE BOEKENPRAKTIJK
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.