Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De perceptieparadox - Veranderen voorbij het eigen perspectief

De perceptieparadox belooft te laten zien hoe je kunt veranderen voorbij het eigen perspectief. Je perceptie is uniek aan jou en aan de ander. Dat zorgt voor verbinding, innovatie en succesvolle verandering. Marcel van der Loo vertelt over zijn boek.

Marcel van der Loo | 29 augustus 2022 | 2-3 minuten leestijd

Wie ben je, wat wil je en wat heb je nodig? Op het oog eenvoudige vragen, die in de praktijk voor veel mensen toch lastig blijken te zijn. De antwoorden die ik krijg, gaan bijna zonder uitzondering over iemands woonplaats, kinderen of functietitel. Bijna nooit over kwaliteiten of gedrag. Helaas hebben mensen vaak jaren nodig om erachter te komen wie ze nu echt zijn. Soms gebeurt dat pas na een burn-out, stukgelopen relatie of conflict op het werk. Kan dat ook anders? Jazeker. Daarom schreef ik dit boek.

Percepties

Is dit boek het zoveelste zelfhulpboek met oplossingen en antwoorden? Nee! Het legt op een heldere en praktische manier uit dat iedereen onbewuste beelden heeft over zichzelf en anderen. Percepties. Dus hoe kijk je naar jezelf? En: wat heb je nodig van je partner, vrienden, collega’s werkgever of leidinggevende? Daarnaast is het boek een ode aan de complexiteit van menselijk gedrag. Hoera, voorbij het hokjesdenken!

Het begint met zelfkennis

Geluk in je werk en privéleven start met het kennen van jezelf en inzicht in je verwachtingen. Daarbij gaat het niet over dé realiteit, maar over jouw percepties van de werkelijkheid.Mijn jarenlange ervaring in het werken met teams, organisaties en mensen heeft me geleerd dat het gaat over het grip krijgen op je eigen percepties. Pas dan kun je gezond kiezen voor jezelf, of veranderen voorbij je eigen perspectief. Ik noem dat perceptueel intelligenter worden.

Handvatten voor leidinggevenden

Veel van de leidinggevenden die ik coach, hebben ruimschoots kennis opgedaan via trainingen en vakliteratuur. Ondanks al deze bagage, zitten hun percepties regelmatig in de weg. Met in het beste geval irritatie tot gevolg. Leidinggeven is complex; je hebt rekening te houden met de onzichtbare behoeften van mensen, terwijl je zelf natuurlijk ook een bepaalde persoonlijkheid en overtuigingen hebt. Vaak sturen we op gedrag. En juist daarin schuilt de paradox. Het gedrag dat mensen laten zien, is lang niet altijd maatgevend voor hoe ze benaderd willen worden.Wanneer je als leidinggevende zicht krijgt op de percepties van jezelf en van je medewerkers, ontgrendel je een superkracht voor samenwerking en verandering.

Aan de slag met jezelf in vier stappen

Dit boek gaat over de vier stappen die je kunt zetten in je ontwikkeling: leren, innerlijk werk, perceptueel slimmer worden en verandering creëren. Ik koppel daarbij de theoretische onderbouwing aan beschrijvingen vanuit de praktijk. Wie snapt waar zijn werkelijke behoeften liggen en oog heeft voor die van anderen opent deuren. Deuren die soms lang gesloten bleven. Deuren met zicht op nieuwe wegen. Deuren waar een frisse wind door waait. Deuren die naar binnen open blijken te gaan of juist naar buiten. De sleutels reik ik je graag aan in dit boek. Zodat je zelf verder kunt. Met meer begrip op weg naar meer grip. Een hernieuwde kijk op jezelf en de wereld om je heen. Beter in je vel, betere relaties, betere prestaties.

Over Marcel van der Loo

Marcel van der Loo is sinds 1996 als afgestudeerd universitair onderwijskundige actief als consultant op het gebied van Management & Organisatie en Human Resource Development. Hij ontdekte dat veel mensen het erg lastig vinden om antwoorden te geven op de vragen Wie ben je? en Wat heb je nodig van de organisatie om de beste versie van jezelf te laten zien?

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden