Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Spreken is zilver, boksen is goud - Bokscoaching voor coaches, trainers en therapeuten

De methode uit ‘Spreken is zilver, boksen is goud’ geeft handvatten en kaders om boksen verantwoord in te zetten in coachings- en trainingstrajecten. De auteur, Berend Oosterhuis, legt in zijn preview uit dat daar alle reden toe is.

Berend Oosterhuis | 14 oktober 2022 | 3-4 minuten leestijd

Spreken is zilver, boksen is goud heb ik geschreven als bijdrage aan de professionalisering van de beweging waar ik zoveel van hou: mensen verder helpen door middel van vechtsport. Ik geloof dat dit boek het antwoord is op drie ontwikkelingen: 1 de groei van vechtsport, 2 de groei van het aantal coaches en de daar onderliggende behoefte aan professionele begeleiding, en 3 een meer holistische kijk op gezondheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een uitspraak van psychiater Bessel van der Kolk die dit jaar te gast was bij Zomergasten: ‘Je moet voelen in het lijf hoe het anders kan.’

Vechtsport

In de eerste plaats is vechtsport in Nederland populairder dan ooit. Van een ‘ver-van-m’n-bedshow’ is het de laatste jaren steeds meer een toegankelijke sport voor recreanten geworden. Ook in de media is er meer positieve aandacht voor. De gedachte dat je op een dag bokshandschoenen aantrekt, is al lang niet meer zo gek. Vrouwen en mannen, in alle leeftijdscategorieën, en in alle denkbare werkgebieden ontmoeten elkaar op de mat van de sportschool. 

75.000 coaches

In de tweede plaats is de vraag naar professionele begeleiders flink toegenomen. We hebben in Nederland inmiddels ruim 75.000 coaches. En dan hebben we alle psychologen, therapeuten en trainers nog niet eens meegerekend. Goed begeleiden is echt een vak. In deze razendsnel veranderende wereld zijn er veel mensen op de werkvloer die lastig kunnen meekomen; daar is coaching hard nodig. En aan de andere kant vraagt het tijdperk dat we tegemoet gaan om een ander soort leiderschap. Bekwame coaches zijn ook daar harder nodig dan ooit. 

Verfrissende interventie

In de derde plaats groeit de behoefte aan een meer holistische kijk op (mentale) gezondheid. We zien steeds meer in dat veel te veel mensen structureel medicatie gebruiken, terwijl er ook andere manieren zijn om voor lichaam en geest te zorgen. Alternatieve benaderingen zoals yoga, mindfulness en lichaamswerk zijn niet meer weg te denken. Er is een hernieuwde interesse in deze oude perspectieven op groei en herstel. We weten veel over beweging als middel voor behandeling in de wereld van psychomotorische therapie. Maar daarin is nog weinig aandacht voor vechtsport, en het is vooral gericht op hulpverleningsdoelgroepen, en nog te weinig op de ‘gewone man’. Dat is jammer, want ik ervaar al sinds 2011 dat gewone mensen met gewone ontwikkelvragen enorm gebaat kunnen zijn bij een verfrissende interventie als vechtsport. 

Het lijf liegt nooit

Deze drie bewegingen komen steeds meer samen. Een groeiende groep mensen ziet in dat vechtsport een potentieel zeer impactvolle manier van coachen is. Het heeft de potentie van een succesvolle alternatieve behandelmethode. Er wordt bijvoorbeeld al onderzoek gedaan naar boksen als interventie bij traumabehandeling, omdat het in sommige gevallen effectiever is dan gesprekstechnieken en/of EMDR. Het activeert namelijk de wijsheid van het lichaam. Het lijf liegt nooit. Daarbij is vechtsport toegankelijk door het sportieve karakter. Op een verjaardag vertel je wellicht eerder dat je naar een bokscoach gaat, dan dat je in therapie zit. Niet verwonderlijk dus dat de markt van vechtsport als leerinterventie explosief groeit. 

Planmatig en professioneel

Vanuit mijn praktijkervaring heb ik samen met mijn team een model ontwikkeld dat trainers, coaches en therapeuten in staat stelt om methodisch te werken. In normaal Nederlands: niet trial en error maar planmatig en professioneel aan de slag. In dit model heb ik een aantal boekenplanken vol kennis plat gestampt en geprobeerd om de ruim 10 jaar ervaring te vertalen naar een bruikbaar en eenvoudig model.

De BOKS-coaching methode is een manier van kijken naar vechtsport als leerinterventie, die je in vier leerfases in staat stelt om professioneel te werken. In dit boek neem ik je mee door de theorie en de praktijk achter dit model. Het schrijven van Spreken is zilver, boksen is goud is voor mij als extravert een enorme uitdaging geweest, maar ik geloof dat het een wezenlijke bijdrage is aan de professionalisering van dit jonge vakgebied.

Over Berend Oosterhuis

Berend Oosterhuis is trainer, coach en directeur van Bokscoaching: het grootste bureau van Nederland als het gaat om het inzetten van vechtsport in training, coaching en therapie. Na duizenden uren op de mat, stapels boeken en veel opleidingen en cursussen heeft hij besloten om zijn kennis en ervaring te delen. Berend wil mensen raken en inspireren met zijn talent.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden