Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Roland Kahn - Mijn leven - Mijn liefdes - Mijn werk

‘Mijn leven - Mijn liefdes - Mijn werk’ is het levensverhaal van Nederlands kleurrijkste ondernemer: CoolCat-oprichter Roland Kahn. In de eerlijke en openhartige biografie vertelt Roland Kahn aan Reinilde van Ekris zijn eigen verhaal. Een meeslepend en ontroerend zelfportret waarin zijn vastberadenheid en humor centraal staan. In dit blog deelt Kahn alvast 3 ondernemerslessen uit het boek.

Roland Kahn | 16 november 2022 | 3-4 minuten leestijd

Wat maakt iemand succesvol? Succes hangt af van je postcode, zeggen sommigen. Hard werken en een portie geluk, denken anderen. In Kahn – Mijn leven, mijn liefdes, mijn werk wordt het antwoord duidelijk (spoiler: optie 1 is onjuist) en deel ik mijn belangrijkste lessen uit 50 jaar ondernemerschap. Dit zijn er alvast 3.

If you can dream it, you can do it.

Ik kom uit een Joods middenstandsgezin. De overgrote meerderheid van mijn familie is vermoord tijdens de Holocaust en dat speelde thuis altijd een rol op de achtergrond. Ik ben er goed uitgekomen doordat ik al jong een droom had: mijn eigen winkelketen runnen.

Ondanks de twijfels van anderen stond alles wat ik deed in het licht van het realiseren van die droom. Hoe negatiever iemand was, hoe strijdlustiger ik werd.

Vind dus iets waarvoor je een passie hebt. Visualiseer je droom, spreek uit wat je wilt bereiken en laat je niet van de wijs brengen. Je zult zien: dan komt het op je pad.

Te weinig vragen en te veel betalen is geestelijke luiheid.

Begin jaren ‘80 ging mijn winkelketen CoolCat bijna failliet. Ik had in korte tijd drie winkels geopend en alles lukte, tot een economische crisis uitbrak. Er lag een enorme stapel onbetaalde rekeningen, mijn rekening-courant krediet was vol en ik kon de huur niet meer betalen.

Ik vroeg mijn mentor Jaap Kroonenberg om raad. ‘Hoezo, je kunt je huur niet betalen?’ bulderde hij. ‘Het is crisis, jongen. Je spullen zijn veel te duur. Ram ze eruit voor goede prijzen! Maak lawaai, jongen. En dan netjes de huur betalen, jongen. Daaag!’

Ik volgde zijn raad op en vertelde mijn leveranciers bovendien eerlijk dat ik het moeilijk had en stelde nieuwe betaalafspraken voor.

Mede dankzij Kroonenbergs adviezen overleefde ik mijn eerste crisis. ‘Te veel betalen en te weinig vragen is geestelijke luiheid’, zei hij altijd. ‘Als je niet voor elke cent knokt ben je het geld niet waard.’

Pas dit toe op financieel vlak én in de commitment die je van jezelf en van anderen vraagt. Blijf doorgaan, ook al val je. Doe de dingen die je goed doet, groot. Dan wordt het succes ook groot.

Neem verantwoordelijkheid voor wat in je leven gebeurt

CoolCat ging in 2019 failliet en maakte een doorstart. Het faillissement voelde als een enorme vernedering. Tot ik me realiseerde: je hebt niet altijd invloed op gebeurtenissen, alleen op hoe je ermee omgaat. Ik ben dus nooit een slachtoffer.

Ik weet waar het misging, ik weet wat mijn zwaktes zijn en ik durf ervoor uit te komen. Ik probeer altijd minimaal drie keer te kijken naar wat ik doe. Is het goed? Kan het beter? Is dit het beste wat ik kan? Met die levenshouding daag ik mezelf uit tot leren en excelleren en dat kun jij ook.

Learnings en memoires

In mijn boek Kahn – Mijn leven, mijn liefdes, mijn werk blik ik terug op mijn avonturen als beginnend ondernemer en de achtbaan die volgde. Alles komt aan bod: de beginjaren van CoolCat, de overname van America Today, MS Mode, maar ook mijn pogingen om V&D en HEMA te kopen. Naast de learnings, fuck-ups en memoires deel ik video’s en tips voor ondernemers.

Waarom? Omdat ik iedereen wil aanmoedigen voor zijn droom te gaan. Ik spreek nog regelmatig mensen met wie ik ooit heb samengewerkt en die ik – ondanks mijn fouten – geïnspireerd heb om te gaan ondernemen. Hun verhalen ontroeren me altijd weer.

Je kunt zeggen dat CoolCat de weg heeft vrijgemaakt voor een volgende generatie van ondernemers. Mijn doom leeft in hen voort. Een kat heeft dus echt negen levens.

De opbrengst van Kahn – Mijn leven, mijn liefdes, mijn werk is bestemd voor het Antoni van Leeuwenhoek dat onderzoek doet naar de bestrijding van kanker.

Over Roland Kahn

Roland Kahn richtte in 1978 kledingketen CoolCat op, dat uitgroeide tot dé winkelketen voor tieners en kids. Onder de paraplu van zijn bedrijf CoolInvestments vallen verder MS Mode, America Today en VD.nl, een investeringstak en vastgoed in binnen- en buitenland.

Over Reinilde van Ekris

Reinilde van Ekris is journalist en eindredacteur bij RetailTrends Media, een platform voor professionals in de retail- en merkensector. Voor haar werk spreekt ze regelmatig met bestuurders en ceo’s over hun visie, ambitie, strategie en hun persoonlijke drive.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden