Je linker hersenhelft heeft 20+ jaren scholing achter de rug. Het heeft alle diploma’s en een mooi salaris. Het heeft allerlei tools zoals taal, cijfers en statistiek. Je rechter hersenhelft heeft een witte muur en een paar plakkerige geeltjes.
Elementair deeltje
En dan ligt er opeens een complex vraagstuk voor je, wat dan...? Je rechter hersenhelft is een krachtig instrument dat onmisbaar is op je werk. Er zijn allerlei innovatieve methodieken en processen, maar dat is alsof je een kleuter leert voetballen door eerst 4-4-3 uit te leggen. We moeten uit het systeem en terug naar de essentie als we ons rechter brein op het niveau van onze linker willen krijgen. Het elementaire deeltje dat ten grondslag ligt aan al het probleemoplossende, en ja vooruit ‘creatieve’ denken? Het idee.
Oplossingsrichting
Een idee is een essentiële tussenstap in probleemoplossend denken omdat het geen oplossing is maar een oplossingsrichting. Daarmee vermijd je de valkuil om bij een complex probleem meteen de oplossing te willen produceren. Een idee wijst daarentegen de weg naar het gewenste resultaat. Daarvoor moet je vaak niks oplossen, maar je eerst in het vraagstuk verdiepen en zo het juiste probleem boven tafel krijgen.
Periodiek denkelement
In het idee komen probleemoplossend vermogen, abstract en vooral ook kritisch denken samen. Het is een periodiek denkelement met structuur en logica. Met de achterliggende structuur kun je grip krijgen op complexe vraagstukken en projecten. Door de kracht van je associatieve denken te bundelen als de zon door een vergrootglas. Zo ontwikkel je een doelgericht denkinstrument in je werk.
Complementair
In onze werkomgeving hebben we meer eigen verantwoordelijkheid maar ook meer complexiteit. Ideeën zijn daarin complementair aan onze rationele, procesmatige aanpak. Tegelijk worden ideeën gezien als het product van goddelijke inspiratie door mensen met een creatief talent. Dit is een misvatting. Het genereren van ideeën is een universele basisvaardigheid met een krachtig instrument: JIJ.
In het boek leer je
• Een idee hanteren als een default denkstap in het analyseren en richting geven aan complexe vraagstukken en projecten.
• De taal van ideeën kennen.
• Denken in ideeën als een individuele denkvaardigheid en ontdekken van je eigen, unieke denkhandschrift.
Over Marijn van der Poll
Marijn van der Poll richtte zijn ontwerpstudio op in 2000. Zijn werk maakt deel uit van de collectie van onder meer het Victoria and Albert Museum in Londen en het San Francisco Museum of Modern Art. Hij adviseert overheidsorganisaties zoals het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en is ambassadeur van de internationaal gerenommeerde Dutch Design Week.