Het influencerlandschap verandert snel. En flink. Nieuwe trends, strengere regelgeving en een kritische consument dwingen bedrijven om influencer marketing anders aan te pakken. De markt is minder vergevingsgezind dan enkele jaren geleden. Klanten en de maatschappij verwachten meer, en ondernemers kunnen zich geen naïeve samenwerkingen meer permitteren.
extra kanaal
Recent zagen we bedrijven zoals Tupperware, Blokker, Makro-Metro en Lunch Garden in moeilijkheden komen. Dit toont aan dat vernieuwing noodzakelijk is. Vasthouden aan verouderde marketingstrategieën is geen optie meer. Hadden influencers hen kunnen redden? Misschien. Influencers bieden een extra kanaal en trekken nieuwe doelgroepen aan, een kans die bedrijven in moeilijkheden vaak laten liggen. Maar eerlijk is eerlijk: hun hele marketingstrategie had een update nodig.
B2B
Een veelvoorkomende misvatting is dat influencer marketing alleen werkt voor B2C. Het tegendeel is waar. B2B-bedrijven maken al decennia gebruik van invloedrijke personen om vertrouwen op te bouwen en deals te sluiten. Denk aan Jürgen Ingels, die zijn ondernemersnetwerk en expertise inzet om Belgische techbedrijven op de kaart te zetten. Of aan SAP, dat tech-bloggers inschakelt om hun ervaringen te delen. B2B heeft influencers als het ware uitgevonden, alleen zijn ze minder ‘in your face’ aanwezig dan hun B2C-tegenhangers.
De vraag is niet of je met influencers moet werken – ze zijn er. Of je er nu mee samenwerkt of niet. In Influencers bied ik daarom concrete inzichten en strategieën voor ondernemers die relevant willen blijven in een wereld waar invloed allesbepalend is.