Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wow, wat een verschil! - 'Niets aan actualiteit ingeboet'

Wat zou de wereld saai zijn als we allemaal op elkaar leken. Toch komt de grootst mogelijke ellende voort uit het feit dat wij ons meer focussen op verschillen dan op overeenkomsten tussen mensen. Heel verklaarbaar, maar een feest van gemiste kansen. Corporate antropoloog Jitske Kramer schreef daarom Wow! Wat een verschil. Laat de mix werken als spoedcursus inclusie.

Liesbeth Tettero | 24 februari 2021

Deze spoedcursus heeft de vorm van een klein, kleurrijk boek, barstensvol illustraties, grafieken, spreuken, gedachtenexperimenten en oefeningen. Maak bijvoorbeeld je eigen culturele profiel met de Lewis-indeling of doe de rankingoefening waarmee je je status in een groep kunt onderzoeken. Leer over deep democracy en maak een polarity map om valse dilemma's te ontmaskeren. Zing mee met ‘Tussen Keulen en Parijs'. Laat je confronteren. Want confronterend is het regelmatig, bijvoorbeeld als onder portretten van twee duidelijk verschillende mannen staat: zoek de verschillen en overeenkomsten. Mijn eerste impuls, hoe menselijk, was inderdaad om de de verschillen te zien. Ter geruststelling: een van de spreuken in het boek is ‘Zonder stereotype beelden worden we gek. Met ook.'

Wow, wat een verschil! dateert alweer uit 2012, maar heeft niets aan actualiteit ingeboet. Het blijft een prima boekje om in de buurt te houden en met enige regelmaat ter inspiratie open te slaan. En wil je meer weten, lees dan Kramers nieuwere boek Jam Cultures, over inclusie, macht en verschil.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden