Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Executive Teamcoaching in de praktijk - Interessante mix van theorie en praktijk

Mieke Reidinga en Yvonne Burger staan in dit boek stil bij executive team coaching in de praktijk. Hoe doe je dat nu eigenlijk? Wat zijn daarbij de valkuilen en hoe blijf je fris en helder in dit vak?

Christel Deckers | 29 maart 2021 | 2-3 minuten leestijd

Zij beschrijven het executive coachen van leiderschapsteams vanuit een drietal perspectieven: wat maakt executive coaching anders dan ‘gewone' coaching; methoden en technieken voor de executive coach bij het werken met leiderschapsteams en ten slotte de executive coach zelf.

In het eerste deel staan de bijzondere kenmerken van executive teams centraal zoals ‘het is eenzaam aan de top, ze werken onder grote druk etc. En de belangrijkste taak van de coach hierbij is het creëren van containment. Het begrip containment wordt gedefinieerd als het zorg dragen voor een veilige omgeving door de coach waardoor het team het aandurft om alles te bespreken. Van belang is dus dat een coach spanningen (h) erkent, benoemt en op gepaste wijze werkbaar maakt voor de coachees. Dat dit geen gemakkelijke taak is, leert ons de casus waarmee de auteurs het eerste deel van hun boek afsluiten.

Gewapend met deze kennis leest het tweede deel van dit boek, waarin de werkwijze van de coach centraal staat, als een trein. Rollen, stijlen en speelse werkvormen passeren de revue en ook aandacht voor het online coachen ontbreekt hierbij niet.
Als vanzelf beland je dan in het derde en laatste deel van dit boek waarin de reflectieve executive teamcoach centraal staat. Uitgebreid aan de orde komen vragen als: Wat zijn mogelijk spannende momenten en hoe ga je daarmee om? Daarnaast is er aandacht voor de onderwerpen die het functioneren van de coach zelf aangaan. Hoe zorg je bijvoorbeeld goed voor jezelf zodat je je werk goed kunt doen? (is trouwens voor elke professional aan te bevelen!), wat zijn je eigen aannames en overtuigingen?; en hoe zorg je voor een blijvende professionele ontwikkeling van jezelf in de uitoefening van dit complexe en veeleisende vak?

Helder verwoord, gelardeerd met duidelijke overzichten, zoals de tabel op pagina 139 met daarin een overzicht van de ontwikkelingsfasen naar professionele ontwikkeling, helpen zowel de beginnende alsmede ook de gevorderde executive teamcoach.

De auteurs sluiten hun boek af door de belangrijkste lessen uit de voorgaande hoofdstukken in de vorm van een twintigtal tips voor de praktijk op een rij te zetten.

Executive Teamcoaching in de praktijk is een interessante mix van theorie en praktijk. Burger en Reidinga delen niet alleen de geslaagde voorbeelden van coaching, maar geven ook voorbeelden waarin het moeilijk werd. Ze schrijven helder en open over die situaties en dilemma's. Mooi ook om te lezen hoe de auteurs als executive coaches reflecteren op hun eigen casuïstiek.

En omdat het boek voorzien is van prachtige foto's is het ook nog eens een lust voor het oog! Online teamcoachen ontbreekt bovendien niet in dit boek, zodat het eigentijds, actueel en compleet genoemd mag worden. Geschikt voor de succesvolle executive teamcoach of zij die dat graag willen worden!Een must voor de beginnende en gevorderde executive coach die wil blijven leren en ontwikkelen!

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden