Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Superkrachten - 'Van harte aanbevolen'

Martine Veeger heeft met haar boek Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken een belangrijk puzzelstukje geleverd voor de business agility of organisatiewendbaarheidspuzzel. 

Henny Portman | 26 mei 2021 | 1-2 minuten leestijd

Op overtuigende wijze, en in een toegankelijke en vlot geschreven stijl laat Veeger in Superkrachten zien welke pragmatische stappen jij als manager moet zetten om van je medewerkers superkrachten te maken die eigenaarschap nemen om operationele doelen te realiseren. Zij onderbouwt dit middels vele (persoonlijke) voorbeelden.

Beginnend met de krachten binnen je organisatie en een vijftal veranderprincipes wordt inzichtelijk hoe een veranderbeweging in gang is te zetten waarbij duidelijk gemaakt wordt dat als je organisatie A hebt, maar organisatie B wilt, je daar alleen op een B-manier kan komen. Dit betekent voor jezelf als manager dat je wat vaker op je handen moet zitten. Je moet minder doen en wat je wel doet, moet je goed doen. Vervolgens richt je je aandacht op je medewerkers en benoem en ondersteun je eigenaren van operationele doelen (superkrachten). Door de juiste gerichte doelen te geven ontstaat focus. Laat ze eerst denken voordat ze een probleem oppakken. Hierdoor gaan ze vervolgens met veel energie intrinsiek gemotiveerd aan de slag. Als je daarnaast je overlegstructuur omdraait, zodat medewerkers eigenaren informeren en eigenaren het managementteam, voorkom je dat je als management top down gaat sturen maar dat je het neerlegt op de plek waar het thuishoort.

Veeger sluit ieder hoofdstuk af met een opdracht waarmee je direct aan de slag kunt gaan om zo stap voor stap eigenaarschap in je organisatie handen en voeten te geven. In de bijlage beschrijft ze een aantal simpele maar handige technieken, zoals een reflectiedocument, technieken om operationele doelen te bepalen en technieken om oorzaken te onderzoeken. Ter ondersteuning is er verder een LinkedIn-groep Superkrachten en de website www.superkrachtenboek.nl met daarop verschillende artikelen en video's over eigenaarschap bij medewerkers. Ik kan het boek van harte aanbevelen.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden